Estağfurullah. Bana zor gelmiyor, açıklarım. Bahsettiğin irkilme veya çekinme gibi şeyler atıcılık sporuyla uğraşanların daha iyi bilebileceği hadiselerdir. Bir trap yada skeet sporcusu daha aydınlatıcı olur ama şimdilik bildiğim kadar yardım ederim.
Bu durumla karşılaşmamak için atıcılığa yeni başlayanlara sert fişekler attırmamak en iyisi. Yanısıra, ağırca tüfekler kullanılması da iyi olur. İyiki alüminyum alaşım tüfek konusndan caymışsın. Şunu da ekliyeyim, sabit hedefe atış ile bir anda fırlayan avın veya plağın ardından atarken hissettiğin tepme ve ses farklı olur. ASlında değişen tepme veya ses değil, dikkatin ve konsantrasyonunun büyük oranda hedefi vurmaya odaklanmasıdır. Bunu ben çok yaşadım, sen de fark edeceksin emin ol. Şu da var, aslında çoğu düşük tepmeli fişekle diğer standart magnum olmayan ve hatta bazı magnum fişeklerin tepme ve sesleri arasında çok büyük fark yoktur. Ama ne zaman, dikkatini vurmaya avlamaya verdiğinde. Ama şu fişek çok hızlı, ağır, tepecek diye kendini dinlersen olabileceğinden fazla hissedersin.
Yine de şimdilik sana bir iki reçete vereyim
Önce 24 g fişeklerden başka atma. Hala rahat değilsen B&P Subsound fişeklerden kullan bir müddet. Çok yumuşaktırlar. Bir de birinin havaya attığı şeylere antrenman yap. Hem dikkatin tepmeden uzaklaşır hem hareketli hedefe hazırlık olur. Tüfeğin de çok hafif olmasın. Ben senelerce 3,6 kg tüfekle avlandım. Çok konforlu atışı var ama uzun yürüyüşte kolların biraz süner tabi.
Çok genç, hatta yaşları epey küçükleri silaha alıştırmak ve tepme, ses rahatsızlığını azaltması için ev yapımı düşük patlamalı fişekler kullandırırlar. Maksat attığını vurması değildir. Tüfeğe, sesine falan filan hazırlamak. Aslında sırf küçüklere değil, yetişkin sporcular da müsabaka dışı antrenmanlarını zaman zaman düşük patlamalı fişeklerle yaparlar.
Ben Meca 28 gram henüz kullanmadım. Yukarıda yazdığım Meca skeet fişeği 24 gramdı