geçen hafta bir hassas terazi aldım ve kara barutla ilgili denemeler başta olmak üzre yerli bir kaç fişeği kesip saçmalarını aldım ve barut saçma miktarını ölçtüm mke fişeğinde saçma barut ölçüsü pek orantılı görünmüyor bir fişekte 1,60 barut 31,5 gram saçma varken diğerinde 32,, üzerinde 1,70 e yakın barut bazısında 1,60 dan az barut.
gelelim karabaruta kesinlikle bu kara barut piyasadaki fiyatını eder bir mühimmat değil çok yoğun bir barut ve aynı miktardaki(hacim olarak) dumansız baruttan yaklaşık 3 kat ağır benim için duman çıkarması falan önemli değil yanlız 2,50- 2,80 barutla yaptığım denemeler tam fiyasko hatta arkadaşa doldurduğum 4,50 lik 32 gram saçmalı fişekte bile sesi çok az etkiside hiç iyi değil demesi üzerine bu barutla av yapılamayacağını düşünüyorum. eskiler fişekler ölçekle doldururdu ve bizede bu alışkanlık olarak kalmış durumda, aslında eskilerin barutu ölçekle doldurması normal çok hatalı bir yöntem değil bunda kara barutun hassas bir barut olmamasında rolüde büyük. yeni barutları ölçekle doldurmak pek mantıklı değil çünkü eski mke kara barutla doldurduğumuz bir fişeği söktüm içinden 4,67 barut çıktı buda karabarut için normal değer. yanlız sterling kara barut mkenin karabarytundan çok güçsüz görülüyor çok iri taneli ve iyi sıkıştırılamıyor belkide bu sebepten patlaması ve etkisi çok düşük.