Değerli Hobidaşlarım;
Namlu / Fişek grupman, test, ölçüm uygullamaları ile yaptığım araştırmalar vede çalışmalar sonucu edindiğim tecrübeye göre, 1 no' lu şok un grupman performans aralığı %70 olmalıdır. Şayet %5 töleransa sahip tetst, bu değerden üst performans gösteriyorsa buda 1 no' şok değil ekstra ful şok anlamına geliyor. En yüksek grupman, en istikrarlı atış ve vuruş anlamına gelmez. Tüfeğin toplam şok ortalamaları ( 1,2,3,4,5 ) % 50 olmalıdır. Yükselen grupman performansları, şoklar arasında dengeli bir oranda değişmelidir.
Örn.
1 no'lu şok %70 +-5
2 no'lu şok %60 +-5
3 no'lu şok %50 +-5
4 no'lu şok %40 +-5
5 no'lu şok %30 +-5
Bu değerlerin ortalamaları %50 yi verir ki, buda en istikrarlı gurupmandır. Şayet genel ortalama %50 den yüksek se o namlu, ŞOKU YÜKSEK namludur. Unutulmamalıdır ki grupmanın darlığı kadar, genişliğine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Ben bu tür denemelerin tek atışla, tek bir resim üzerinde yapılmasını doğru sonuç olarak görmüyorum. Şayet şoklar ölçülecek vede analiz dilecekse, en az 10 atış sonrası ortalamaları alınarak test edilmelidir. Çünki, fişeğin değişkenliği, havanın değişkenliği, atış vede atıcı hataları vb. parametreler bu testin sonucunu önemli dercede etkilemektedir. Bu sayede avınıza uygun şoku, tüfeğinize uygun fişeği gözlemleyebilirsiniz. Bu testi analiz edecebilecek, fişek ve şok dalgalanmalarını görebileceğimiz bir test, analiz programı yapmıştım. Programı bazı silah firmaları kullanıyor.
Saygılar.