Sayın Dostlar,
Daha önce Türkiye ye ilk gelen partide A300 Outlander 'ı test etme fırsatı bulmuş ve faydalı olabilir düşüncesiyle konu başlığıyla paylaşmıştık..
Bendeniz Temmuz ayında Satın Aldığım A300 Outlander ı Tek tüfek olarak TAM BİR SEZON boyunca kullanma fırsatı buldum.Bu tecrübeleri Uzun Dönem testi olarak faydalı olmayı umarak paylaşmak istedim..
Silahım 28 in.(71 cm) Namlu boyunda 3170 gram ağırlığında 18.3 MM Namlu Çapında ..Hızlı yüzleme -swing konusunda genel denge ve atış ergonomisi bakımından tüfekte hiçbir problem olmadığını belirtmek istedim..
Yine belirtmek isterimki Bu silahın El Kundağı diğer Berettalardan biraz daha kalın benim gibi 17 yıla ulaşan bir Benelli kullanıcılığından sonra özellikle keklik avında taşırken zorlandığımı itiraf etmek isterim..Ben tüfeği genelde sol pazu-kol kaslarımın birleştiği köşede taşırım dirseğimin iç tarafında..
TAMAMIYLA İTALYADA BERETTA FABRİKASINDA ÜRETİLEN BU MODELDE uzun incelememize rağmen BANT kalitesi haricinde İŞÇİLİK hatası bulamadık..Hatta A400 de karşılaştığımız bazı sıkıntıları bu silahta görmedik..BANT hatası dediğimiz şey ise banttta dikkatle bakıldığında görülen eğrilikler çok hafif dalgalanmalar yalnız tüfeği yüzleyip nişan aldığınızda hiçbir sorun görmüyorsunuz..Hatta Kasa Bant birleşiminde de A400 den bir adım önde olduğunu belirtebiliriz bile..
Tüfeğin beni şaşırtan en önemli DEZAVANTAJI namlunun komple krom kaplı olmasına rağmen EN UFAK NEMDEN ETKİLENİP KÜFLENMEYE MEYİLLİ YAPISI OLDU!Bu nedenle namlu üzerinden Gunex 2000 marka yağı eksik bırakmadım..Yağmurlu ve karlı havalarda sürekli pas oluşumu kaçınılmazdı yoksa!
Sezona Bıldırcın ve Üvayikle başladık..Palazın çok Bıldırcınların ise yağlanmamış oluşu bizi çok sevdiğimiz Üveyik avına itti..Üveyik avında RC 28 Gram Competition Line 28 gram 7.5 ve 8 Noları daha ileri dönemde ise B@P MB Süperlight 28 gram 8 noları tercih ettim..Baştan Carlson Light Modified Extented şok tüpüyle başlayıp vurulmuş üveyiklerde az saçma bulma yaralı üveyiklere 2. fişeği atma zorunluluğu ve uzak mesafe atışlarımda başarımın düşüklüğü beni Benelli için aldığım 7 cm lik .702 lik ported şok tüpünü takmaya sevketti..Bu şok tüpü aynı fişeklerle 35 metreye varan mesafelerde üveyiklerin KABUSU oldu..İlginçtirki Beretta Victory Light Modified şok tüpüne göre Carlsonum %15-20 daha açık pattern veriyordu bende onu Bıldırcına ayırıp bu şokla devam ettim..
Beretta A300 tüm üveyik sezonunda hatasız çalıştı ve beklentilerimi karşıladı..B@p lerin sabah erken saatler dışında sert kaldığınıda belirtmekte fayda var..
Bıldırcın göç haberleriyle birlikte Carlson Light Modified şok tüpü ve yıllardır kullandığım RC Competition Line 28 gram 9.5 no fişeklerle sezona başladık..A300 kullanan diğer arkadaşlar Mirage 28 Gram Bior larla iyi randıman aldılar bense seçimlerimi değiştirmenin bedelini çok ödediğimden soğuk durdum ve joker fişeğimle yola devam ettim..
Kısır bir sezona rağmen yinede güzel atışlar ve vuruşlar yapma fırsatlarımız oldu..Bazı vuruşlar dilimize dolandı..Arkadaşlar taltifleriyle bizi mutlu ettiler..Bu şok tüpü 15-35 metre aralığında bu fişekle çokiyi işler yaptı..
Keklik fişeklerimiz çok önceden hazırdı..Yine DENENMİŞ DENENMEZ ! ilkesiyle Sellier Bellot 30 Gram Vega 7 No,32 gram Corona 7 No ve Remington Heavy Dove 32 gram 7.5 No fişekler yeleğin cebinde yerini aldı..Sezon başında havaların daha sıcak olduğu günlerde 30 gram vega ları kullandım..Remington ise Herzamanki istikrarlı enfes Patterniyle orta mesafe-uzak atış tercihlerimde yine beni HİÇ yanıltmadı..
Bu arada belirtmekte yarar var Ben Keklikte özellikle açık alanda Briley Extented Light Full choke avlanıyorum ve bu şokla 40 metreye kadar olan atışlarda çok iyi isabet yüzdeleri yakalayabiliyorum..A300 yine yumuşak atışlı tüfek oluşunu özellikle duble vuruşlarda nişan hattını hiç bozmayacak kadar şahlanması ve hedeften kopmamasıyla ispat etti..Keklikte çok sert rüzgarlı yada çok yumuşak güneşli havalarda yağmurda yada yüksek nemde pattern ve penetrasyon istikrarını korudu..
Bu yıl avcılık hayatımda bir ilk olarak tavşana tek bir fişek dahi atamadan sezonu kapattım..
Daha sonra ördek ve tahtalı için Saga 36 Gram High Speed 6-5-4 no Winchester SüperXX 35 gram 5-6 No,B@P MB Long Range 36 gram 4-5 no fişekleri kullandım..Çok sert havada RC 50 gram Magnumları 3 . fişek olarak şarjör borusuna koydum..
En randımanlı sonuçları B@P ile aldım..Sagalar İspanya namlu çapı olan .729 inch e göre yapıldığından istikrarlı bir pattern alamadım bazen çok açık bazen daha iyi pattern verdi..Süper XX ler ise adeti olduğu gibi hedefini buldu ve bana ne kadar uyumlu olduğumuzu defalarca olduğu gibi yine ispat etti..
Çok uzak atışlarda .650 lik Carlson Extented Turkey i Kullandım ama bu konstruksiyon daha çok 7-7.5 no için tasarlandığından beklediğim patterni veremedi bende Light Full le yoluma devam edip Carlson .665 lik Ported Tukey tüp getirtmek zorunda kaldım..
Beretta A300 Çok soğuk havalarda dahil pattern ve penetrasyon istikrarını korudu bunda STANDART BİRLEŞTİRME KONİSİ VE 18.3-18.4 MMLİK NAMLU ÇAPININ büyük etkisi var..
24 gramdan 50 grama her fişekte her tutuş ve atışta TEKBİR HATA YAPMAKSIZIN GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ! Hemde Konfordan ödün vermeden! Bence bu tüfekte kullanılan Urika II nin tırtıklı pistonunun B-Link e uyarlanmış hali olan Exhaust valve tüm zamanların eniyi BERETTA VALFİ!
Tüfek kendi kendini temizleyen(SELF CLEANİNG) pistonla temizlik istemedi hiçbir temizliği %100 gerekli olduğu için yapmadım..Sadece Namlunun paslanmaya karşı olan yatkınlığı beni sık temizleme işlemine itti okadar..
Bana sorarsanız Sıkı Bir İnertia Driven taraftarı olmama rağmen birim paraya alınabilecek eniyi yarıoto tüfek A300 OUTLANDER derim..
Sadece şimdilik
Selam ve saygılarımla