Birol Bey,
Huğlu Kooperatifin Eagle’a ejektör koyup koymadığını bilemiyorum. Muhtemelen gerek görülmedi veya talep gelmedi; orasını bilmiyorum. Eminim muhatap bir arkadaş buna yanıt verebilir. Zaten hafif diye bu modeli alanlar, yine hafif çok tepiyor diye satma çabasına girişmiş bile.
Bugüne kadar forumda gözlemlediğim kadarıyla sizin kadar ağırlığı dile getiren ve önemseyen yok gibi. Türk insanı uzun yıllardır Huğlu markalı 3,5 kg tüfeklerle av yapıyor ve gözlemlediğim kadarıyla ağırlıktan şikâyetçi olanların oranı aşırı derecede yüksek de değil. Senelerin eskitemediği Huğlu tüfekleri, bu markanın ürünlerin ne kadar uzun ömürlü ve sağlam olduğunu gösteriyor. Evvela çok kullanılan bir alüminyum tüfek (marka fark etmeksizin) bu kadar uzun ömürlü olamaz ki çelik kasa tüfekler bile zamanla laçkalaşabiliyor.
İşçilikten kastım tüfeğe verilen emek ile ilgili. Huğlu marka tüfeklerde ayrıntıda çok daha fazla el işçiliği mevcuttur ve tüm Huğlu’da ahşap işçiliği zirvededir. Gravür ustalarının becerisini eklemeye gerek yok. Hele Türkiye’de tüfek sektörünün kalbi olan, bir çok modelin ilk yerli versiyonlarının üretildiği Huğlu’nun tecrübesinden bahsetmeme bile gerek yok. İlk çifte… İlk kinetik yarı otomatik….
Siz ise işçiliği tüfeğin hafif olması ile ilişkilendirmişsiniz. Hafif ve sorunsuz çalışması size göre işçilik demek anladığım kadarıyla. Bence bu söyledikleriniz tüfeğin tasarımı ve AR-GE’si ile ilgili. 3,4 – 3,6 kg arası tüfeklere neye göre demir yığını dediğinizi anlamakta güçlük çekiyorum, zira söz konusu ağırlık 5 – 7 kg falan da değil. Kooperatif ürünlerinde yeniliğe gidebilir, belki hemen gitmelidir bilemem, ama ürünlerinin demir yığını olduğunu düşünmüyorum (!).
Üst seviye işçilik ve gravüre sahip tüfeklerin fiyatı gayet tabi 2000-3000 TL olacaktır. Zaten gravür ile ahşabın değeri bu fiyata değer.
Kullandığınız Yıldız markalı tüfeği çok sevdiğinizi biliyorum; size avda çok keyif veriyor olabilir, belki dengesi hoştur, gözünüze güzel görünüyordur ve parasını hak ediyordur vs. Kullanımdan aldığınız keyfin bence işçilik ile bir bağlantısı yoktur.
Ülkemizde akıllı ve doğru fiyat politikası ile önemli bir boşluğu doldurduğu için firmayı tebrik ediyorum. Yıldız markalı tüfekler tam da hakkı olduğunu düşündüğüm 1.000,00 TL gibi fiyatlara satılıyor ve sınıfına göre başarılı işçilikleri ile kullanıcısını memnun ediyor. Özellikle son dönemin modası alüminyum kasa furyasında liderliğe oynuyor ve hafif tüfekleri sayesinde kullanıcıları memnun ediyor. Özetle Yıldız’ın sınıfında başarılı olduğuna şüphe yok. Taksicilerin vazgeçilmezi 1.3 multijet Fiat Albea veya Hyundai Accent’ler gibi önemli bir boşluğu dolduruyor, halkın standart tüfeği olmayı başarıyor.
Şimdi gelelim iki markayı kıyaslama bölümüne:
Söz konusu iki markanın söz konusu ürünlerini tamamen objektif bir şekilde masaya yatırsam, tamamen parçalara ayırsam, mekanizmasını, namlusunu, tüm iç parçalarını A’dan Z’ye incelesem ortaya nasıl bir sonuç çıkar biliyor musunuz?
= Yanlış karşılaştırma
Her iki markanın tüfeklerini çok yakından görüp incelediğim için söylediklerimin noktası virgülüne kadar arkasındayım.
Sonuç olarak iki firma da yarı yolda bırakmayacak ve kullanıcısını memnun edecek ürünler sunuyor.
Ortalama 1.000,00 TL’ye tüfek satan Yıldız parasının karşılığını veriyor.
Ortalama 1.500,00 TL’ye tüfek satan Huğlu parasının karşılığını veriyor.
Aradaki bu farkın gayet yerinde olduğunu ve her iki firmanın da fiyatlandırmasının doğru olduğunu düşünüyorum.
Huğlu’ya belki 2000 cc benzinli motora sahip artık ağır gelen kaliteli bir araba gözüyle bakabilirsiniz.
Yıldız ise daha basit bir yapıya sahip yeni nesil 1.3 dizel motora sahip bir araba gibi değerlendirilebilir.
Özetle Huğlu’nun işçiliği ve kalitesini Yıldız ile asla kıyaslamam şahsım adına.
Şahsi görüşleri bir kenara bırakıp gerçeğe bakarsak şu sonuca varırız:
Bir Huğlu tüfeği uzun ömürlüdür ve daha çok emek verilerek üretilmiştir.
Yıldız 1.000,00 TL gibi fiyatlara sorunsuz ve kullanıcısını yarı yolda bırakmayacak daha standart, daha makine işi tüfekler üreten bir firmadır.
Not: Lütfen Yıldız’a negatif baktığım çıkarılmasın yazdıklarımdan; zira bence sınıfında lider, ancak rakibi Huğlu değil.
Sadece kişisel gözlemlerini paylaşmak istedim.
Herkese selamlar
--------------------------
Ersin Kardeşim verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum. Tabii ki kullanılan alüminyum kapı pencerede kullanılanlardan değil, umarım alüminyum tüfekler yıllar sonra ilk günkü gibi kalır.
Rica etsem daha fazla aydınlatır mısın bizi. Yani takviyeli bir alüminyum çelikten daha mı uzun ömürlü olacak?
Selamlar