pic uploadA: Ejektörü aktive eden mil.
B: Horozları tespit eksen pimi.
C: Horoz yayı
D: Tetikği horoz düşürücüye bağlayan vida
E: Selektörü horoz düşürücüye bağlayan vida
F: Horoz
G: Horoz tutucu ve takılma dişleri
Eğer tüfeğinizde ejektör var ve resimdeki Yıldız poze benzeri ise ejektörü iptal etmek isterseniz aşağıda yazdıklarımı deneyebilirsiniz. Neden iptal edeyim diyorsanız devamnı okumaktan vazgeçin derim. İşler umulduğu gibi gitmezse tüfeğiniz tamirciye gider. Uyarmış olayım ama ben ilk denememde bu işi yaptığım için başkaları da yapabilir diye düşündüğümden paylaşmak istedim.
Önce kısa sürümünü söyliyeyim, resimde "A" ile gösterdiğim parçayı sökmekten başka bir şey yapmıyacağız. Bunu yaptığımızda ejektör tırnakları sadece boşu ileri itecek ama fırlatma olmayacak.
Uzun sürümü: Önce horozları uygun şekilde düşürün. Dipçik sökme kısmını pas geçiyorum. Dipçiği söktükten sonra namluyu da kubuzdan sökün. C ile gösterdiğim sağlı sollu iki yayı uygun şekilde çıkarmak gerekiyor. E vidasını sökün. D vidasını sökün. B pimini çıkarın. F ile gösterdiğim horozu geriye çekeceksiniz. Fakat önce resimdeki gibi baş kısmını geriye iyice yatırmalısınız. G ile gösterdiğim parçalar yayla içeri esner. Horozu G nin diğer tarafına geçirecek kadar yatırmalısınız. Daha sonra sıra F yi geriye çekmeye geliyor. Taa kubuzun dibine kadar yatık şekilde çekin. Şİmdi horozun üst tarafından tutup dışarı doğru devirebilirsiniz. Devirdikten sonra A parçasını çekin çıkarın tüfekten.
Monte ederken sondan başa aynı işleri yapmalısınız.
Bir daha ikaz edeyim: Ne çok zor ne okunması kadar kolay bir iş değil. Biraz kaba kuvvet gerekli ama yersiz kaba kuvvet değil tabi. Burada yazarak açıklaması çok uzun süreceği için sadece en önemli adımları yüzeysel açıkladım. Tüfekçi yakınınızda değilse, başaramazsanız mesuliyet almam
Sökerken ve takarken defalarca düşünmek gerek. Parça konumlarına dikkat edin. Hatırınızda tutun veya dönüş için adım adım fotoğrafını çekin. Muhtemelen dipçik sökümünde 13 no lokma gerekir. Dişsiz kargaburun ve yıldız ve düz tornavidalar kafi.
Deneyip de takıldığınız olursa adımı yazarsanız detaylı açıklarım ama iş size kalıyor.
Başta yazdığım gibi bu iş çok zor değil. Biri bu adımları bana söylese daha çabuk halledebilirdim. Zaten onun için paylaşmak istedim. Bazı forumlarda bu işin mümkün olup olmadığını soran bir sürü mesaj görmüştüm. Herkes tüfekçiye havale etmiş. Dur bi bakalım dedim, böylece ortaya çıktı.Yine de bunu isteyen doğrudan tüfekçiye yaptırabilir elbet. Kolay gelsin.