Özgür Bey ellerine sağlık yaptın paylaşıyorsun çok güzel birşey.Daha güzel olması için naçizane birkaç tavsiye atış yaptığın kağıtlar kaça kaç bilmiyorum ama ya alt yada üst vurmuşsun saçmalar kağıda sığmamış.Testlerinde sağlıklı bir noktaya varmak istiyorsan iki kağıdı birleştir o şekilde atış yap sonra 42cm lik bir çıtanın bir ucuna bir çivi çak cividen 38cm işaretle.elindeki herhangi bir kalemin sıkı geçeceği bir delik del matkapla işaretli yerden del. kalemi deliğe tak.basit pergel yaptık.Sonra saçmanın en yoğun olduğu bölgede, mümkün olduğu kadar saçmayı içine alacak merkeze çiviyi bastırıp kalemle daireni çiz. verdiğim ölçülerle 76cm çapında daire çizmiş olacaksın içinde kaç saçma kalmış say.fişeklerini öyle karşılaştır.kağıda alamadığın kaçak saçmalar seni yanıltır
Tamemen katılıyorum. Dağılım merkezi kağıdın orta yerinde gibi olsa, kenarlara doğru seyreleceğini düşünür, öylece bile tahlil etmek fazla zor olmazdı. Sık dağılım dışarı taştığında sıkıntı da başlıyor. Dağılımın dışarı taşmasının değişik sebepleri var. Tüfeği yeni almışsak olası sebeplerden biri tüfeğin dağılımı bir tarafa çekebilmesi ihtimali. Bunu ben yaşadım mesela. Acaba neden attığım yere merkezlemedi? 15-16 adım uzaklıktan işaretlediğim yere dikkatle atış yaptım. Destek olsa daha iyi tabi. Baktım ki attığım yere merkezlemiş. Haa, dedim; demek ki fişekten dolayıymış. Dağılımın kenarlara çekmesinin sebeplerini de öğrenmek gerek. Benden mi, tüfekten mi, ucuna taktığım belli bir şoktan mı, fişekten mi, silahın nişan şerit ayarlamasından mı, rüzgardan mı...?
Bunu önce de yazmıştım. Bir tüfeğim omuzladığımda baya baya yukarı bakıyordu. Yav dedim dipçiği falan anormal görünmüyor. Gerçekten göründüğü kadar üst mü atacak acaba? İlkin bantı çok az görerek attım. Bir baktım hedefte doğru düzgün saçma yok. Ulen dedim hapı yuttuk. Dipçik yaptırmam gerekecek. Fakat bantı az göreyim derken kafamı çok eğerek atmak zorunda kalmıştım. Dur dedim, nasıl görünürse görünsün, rahat tutup arpacığı hedefin ortasına getirerek atışı tekrarladım. O da ne! kağıt delik deşik.. Demek istediğim, her silahın yapılıştan bir düzeni oluyor. Sırf dipçiği şöyle, nişanı böyle demekle belli olmuyor. Muhakkak atış yapmak, silahı, dağılım özelliklerini keşfetmek gerek.
Uzattım farkındayım. Maksadım burada konuya yazan arkadaşlara açıklamak değildi. Daha çok okunacaktır. Belki biri ihtiyaç duyduğunu bulacaktır. Kolaylık dilerim.