Benimde belgesellerden izlediğim kadarıyla Sanırım Domalan ve türüf aynı değil Farklı mantarlar, Türüf mantarı Bir tür Meşe ağacı köklerine bağlı olarak Ya doğal ormanlarda yada bazı Avrupa ülkelerinde meşe fidanına aşılanmasıyla ticari olarak yetiştiriliyor (Bu mantar meşe fidanına aşılanıyor.ve meşelerin uygun alanlara ekimi yapılıyor Bir tür çiflik oluşturulup iyi gelir elde edilebiliyor) Mantarı bulmak içinse özel yetiştirilmiş Köpek yada Domuzlar kullanılıyor (Bu arada domalanı duyarım ama nasıl ve nerede bulunur bilmem.Sanırım iç anodoluya ait bir mantar türü
+1
Ayrıca;
Dolaman bizim bu taraflarda beyaz ve al renkli olarak 2 tipte bulunur.Al renkte olanın yemesi daha güzeldir.Dolamanın ayrıca bir otu vardır.Otunun olmadığı yerde bulunması imkansızdır.Patates gibi toprak altında bulunur.Toprağı kabartır ve kabaran toprağın üstü çatlak olur.Ama yanında muhakkak otu vardır, ve genelikle eşlidir.Çayırlarda ve ekseri sütlen geç (halk arasında) tabir edilen bitkilerin altında olur.Bizim bu taraflarda mart-mayıs arası bulunur(hava şartlarına göre).Genelikle yağmur yağdıktan sonra aranması daha makbuldür.
Yemek olarak,közlemesi ve yahut kuşbaşı şeklinde doğranarak tereyağı ile kavrulur;isteğe göre yumurta kırılarak tüketile bilir.
Halk tabirinde kargı şan tabir edilen; dışı siyah ve kahve ton arasında içi beyaz ceviz içini andıran bir tür daha vardır. Genelikle orta taşlı yerleri sever.
Yemek olarak,közlemesi ve yahut kuşbaşı şeklinde doğranarak tereyağı ile kavrulur;isteğe göre yumurta kırılarak tüketile bilir.
Gelelim trüf mantarına.Daha bulmak hiç nasip olmadı.Araştırmalarıma göre en makbül ve en pahalı mantar.Meşe ağaçlarını kök kısmında olduğunu,yaklaşık olarak 15 cm toprak altında olduğunu,özellikle eğitimli domuzlara aratıldığını okudum.
Yanlış hatırlamıyorsam Pamukkale Üniversitesi öncülüğünde Buldan İlçesi arazisinde üretilmeye çalışıldığını okumuştum...