Bence en önemli olan kullanilan mermi ve cekirdegi sonra dürbun ve tufegin standarti. Bedding daha sonra gelen bir olaydir bence.
Mermiden baslayaca olursak,
Ilk önce cekirdegin sizin tufeginizdeki barrel twist rate (turkcesini bilmiyorum ama namnunun icersindeki dönus)uygun olmasi. Mesala biz "Barnes Varmint grenade" isminde bir mermiyi denedik. bu merminin stabilize olabilmesi icin barrel twist 1:14 olmasi gerekiyor. Ama benim tufegimin barrel twist 1:8. Biz 20 metreden bile 1metreye ye 1metre hedefi vuramadik. Demek istedigim cekirdek cok önemli. Her cekirdek her tufege uymuyor. Anladigim kadariyla sizin de mermi secme imkaniniz yok. size tavsiyem daha hafif mermileri denemeniz.
Gelelim durbune: taninmis markalardan olanlan bir durbununuz varsa ozamman problem yok. Piyasada bulunan diyelimki Burris, Bushnell, Docter, Kahles, Leupold, Nightforce ve Tasco bile isinizi görer. Ama giderde taninmamis bir marka durbun alirsaniz onu bilemem.
Tufeginizin standarti da cok önemli. mesala 22-250 Namluyu cok yipratan bir kalibre 500-600 atistan sonra namluyu degistirmek gerektiriyor ama 7 mm icin bunu söyleyemem. Malesef CZ cok kullanilmayan bir marka burada onun icin pek fazla birsey söyleyemiyecegim. CZ genelde iyi tufekler uretiyorlar bir kac sene önce bir CZ .22 lr vardi ve cok memnundum.
Ben burada susturucu kullaniyorum ve Muzzle breake hic kullanmadim ve kullanmamda. Gaz basincinin cikisi cekirdegin stabilesine engel olabilir diye. Kullanan arkadaslarim var ayni sebebten onlarda kullanmiyorlar artik.
Merak ettigin siz eger Muzzle breake cikardiysaniz namlunun en uc kismi nasil? bu da cok önemli. Eger "kroning på bössan" googel den resimlere bakarsan nedemek istedigimi anlarsiniz. Eger bu duzgun degilse vuruslariniz sacilir ve toplu bir gurup vuramazsiniz.
Benim kulladigim tufek Tikka T3 Super Varmint kalibre .222 mermi Norma oryx 55 gr. 976 m/s biopod yok bende kum torbasinda atiyorum.
Atis yaparken önemli olan konu (bulari siz biliyorsunuzdur ama ben yinede tekrarlayayim)
Tufeginizin altina saglam bir destegin bulunmasi ve dipcigin altindada saglam bir destegin bulunmasidir. Tam vurmadan önce nefes alip verislerinizi kontollemek.
Keske yakinda olsaydimda tufeginize bir göz atsaydim. Yukardaki dedigim cogunu siz belki biliyorsunuzdur ama bilmeyen arkadaslarin belki isine yarar.