Tekrar Merhaba Arkadaşlar
Sizlerden de aldığım bilgilerle kendimce, bilimsel olmayan 2. fişek denemelerimi yaptım. Hava sıcaklığı 15-20 derece arasındaydı. Sonuç öncekinden çok iyiydi. Denemelerimi hep kullanılmış kovan kullanarak her ölçüden 3 er adet denedim.
1- MKE Tip1 0,56 gr barut flooch 615 kapsül, keçe tapa ve 16 gr,14 gr ve 12gr saçma hem ses, hemde etki ve dağılım açısından çok güzeldi. Hızlı ve düşük basınçlı bir fişek elde ettim. Fişekler önceki gibi hiç şişmemişti ve tekrar kullanılabilinecek durumdaydı. Aynı ölçüler için 14 gr ve 12 gr saçmada yine aynı neticeyi verdi ama saçma sayısı az olduğu için dağılımda sayı azdı. Ben 16 gr lık dolumu tercih ederim. Çünkü saçma sayısı fazla.
( bu dolumda ilk kez denediğim şey,tapayı elimin içiyle masa üstünde yuvarlayarak ezdim ve kovanın içine çok yumuşak şekilde girmesini sağladım. Ve ağız kıvırma payını 2,5 mm bırakarak hafifçe bu işlemi yaptım ve Sonuç mükemmeldi.
2- D20 veya 206V ( barutun hangisi olduğunu bir türlü anlayamadım. Turaçın sitesine göre D20 ) 0,49 barut, 615 flooch kapsül , 14gr, 12 gr ve 16 gr saçma, ve yukarıda anlattığım şekilde tapa ve kıvırma işlemi.
Bu dolumda 16 gr lık fişeklerin sesi az çıktı ve fişekler biraz güçsüz gibi geldi. 14 gr ve 12 gr lık fişekler daha etkili patladı ve hızı gücü yerindeydi. Aslında 16 grlığın basınçı fazla olmalıydı nedenini anlamadım.
1 ve 2. bölümde yaptığım denemelerin hepsi orta kuvvette flooch 615 kapsül ve cheddite cx 2000 kapsül kullandım. Performansı aynı olmasına rağmen fişeğin cheddite cx2000 kullandığım fişeklerin bazılarının yarısından sonrasını eritmişti ve kovan daha kullanılamaz durumdaydı. Bence bunun nedeni kesinlikle cx2000 , Nobel 688 ve flooch 616 gibi alev boyu fazla olan kapsüldendi bu nedenle bu kapsülleri sizinde dediğiniz gibi 16 ve 12 calibre haricinde kullanmamamız gerekir. .
Benim Torun marka 72,5 namlu uzunluğu ve 3’’ fişek yatağı yazan ama gerçekte 89 mm olan tüfeğime uygun bulduğum dolumlar yukarıda kırmızı yazıyla belirttiğim ölçüler gayet güzel bence. İnternetten sipariş verip dipliği yani tablası uzun sıfır boş kovan aldığımda sadece barut miktarlarında mke tip1 0,56 gr dan 61gırama , D20 ise 0,49 grdan 54 grama 0,05 artış yapılabilinir. Tabiî ki Kapsül, tapa, kıvırma payı aynı kalmak koşuluyla.
16 calibre için yaptığım son denemelerde ise;
D20 1,45 gr , pover tapa, cx2000 kapsül, 28 gr saçma kışlık çulluk, keklik 5 ile10 derecede
Mke tip1 1,49 gr pover tapa cx2000 kapsül 28 gr saçma kışlık çulluk, keklik5 ile10 derecede
A1 1,55 gr, pover tapa cx2000 kapsül 29 gr saçma tam kışlık ördek dolusu -5 ile 5 derecede
D20 1,40 gr , pover tapa, cx2000 kapsül, 28 gr saçma yazlık genel
Mke tip1 1,44 gr pover tapa cx2000 kapsül 28 gr saçma yazlık genel
Bu beş ölçü kesinlikle harikaydı ve benim için değişmez ölçüler oldu.
Allah’a emanet olun, sağlıcakla kalın.