Fişek denemelerimi yaptım ve galiba tehlike atlattım.
Hava sıcaklığı 5 derece civarındaydı.
Tüfeğim 36 calibre çapında, 89 mm uzun. ve namlu 72,5 cm idi.
Saçma dağılımları iyi olmasına rağmen, basınç çok fazlaydı ve bazı atış sonrasında tüfeği bile zor açtım. Hemen hemen bütün fişeklerin dipliği fişek yatağında şişmiş, iğnenin bulunduğu kısma yapışmış gibi dümdüz ve bazı fişeklerin de yarısından sonraki plastikleri kopmuştu.
Dolum yaptığım malzemeler şöyle idi:
Atılmış ama fişek yatağına rahat giren yaf 65 mm uzunluğunda tek kurşun ve 12 gr saçmanın boş fişek kovanları
Mke Tip1 barut 0,70 gr + 1,25 cm uzun. terlik tabanı gibi tapa + 16 gr saçma
MKe Tip silindir barut 0,70 gr + 1,25 cm uzun. terlik tabanı gibi tapa + 16 gr saçma
D20 yeşil yuvarlak barut 0,65 gr +1,25 cm uzun. terlik tabanı gibi tapa + 16 gr saçma
Barut ve saçmayı kesinlikle kuyumcu terazisinde tarttırdım ve buna göre dolumları hazırladım.
Tapa çok gevşek değildi ve kovan iç yüzeyine sürterek barut üstüne oturtuldu ve fişeği düz kıvırma ile kapattım.
Her dolumdan 3 er tane yaptım ve denedim.
Bunların sonucunda barutu mke tipi 0,70 gr dan 0,56 gr a
d 20 barutunu da 0,65 gr dan 49 gırama düşürmeli miyim ?
2,5 cm uzunluğunda terlik topuğundan yapılmışa benzeyeyen tapayı ikiye kesip 1,25 cm olarak kullanmıştım. Acaba basınç fazla olduda böyle mi oldu, 3 e bölüp de daha kısa 8,3 mm yapsam mı?
Yoksa 16 gr saçma gerçekten 36 calibre fişek için çok mu da basınç bu nedenle çok fazla? Çünkü internette de hep 12 grlık dolumlar satılıyor.
Not: 12 gr lık saçma ve tek kurşun hazır dolularında hiç bir sıkıntı yaşamadım.
Yorumlarınızı bekliyorum. Sağlıcakla kalın.