yurt dışı av teknikleri ve avları ilgimizi çeken konular merakla takip edecem
Yeni bir konu acayim dedim amma daha sonra buradan devam etmeye karar verdim.
En Önemli olan bir konu Dogada ve Avlandigimiz yerlerde nekadar hayvanin bulunup bullunmadigidir, yani nufusu. Bu konuyu sabit edile bilmesi icin her sene sayim yapilir. Her hayvan irkininda ayri bir sayim metodu vardir. Bu sayimlarin sonucu avlarimiz ve gelecek icin bir strateji belirlenir. Bu sayimlarda en buyuk roll oynyan kisiler dogada cok zamman geciren kisiler ve avcilarimizdir.
Kuslar icin bu sayim metodu sudur:Haritada araziler kareler bölunur ve bu her kareye bu sporu seven ve kuslara ilgi veren kisiler tarafindan sayimlari yapilir. Hangi tur kuslar kactane vs sayilir ve kayid edilir. bunlarin tabi cok gelismis bir sayma systemleri var ama ben bu konuya girmek istemiyorum. butun bu sayimlar bölge bölge merkezi bir veribankasi aktarilir. Daha sonra sayilar bilimadamlari, arastimacilar, avcilardan olusan bir gurupla incelenir.Gelecek stratejileride böyle belirlenir. Kotalar karari alinir. Bu kararlar Doga bakanligi trafindan onaylanmaktadir. Korunma altina alinacak hayvanlar ilgili kisilere bildirilir.
Grouse sayimlari:Araziler ayri ayri bölgelere bölunur.
Bunlarda avcilar ve bu ise gönul veren köpekleri olan kisiler tarafindan av sezonu baslamadan once yapilir. Avc köpeklerimize cok iyi bir egtim olur hemde bu arada kuslarin sayimi yapilmis olur.
Öbur görulen hayvan ve kus cesitleride sayilir ve kayida gecer. Ava acilacak olan yerlerin kotasi belirlenir. Grouse az oldugu yerler ava kapanir. Sayim sonuclarida milli olarak yayinlanirki biz avcilar ona göre avimizi yapalim. Az kus olan yerlerde cok vurmayalim veya genc kuslari vurmayalim diye.
2000 dönum Bir bölgeye ait olan istatistik (özenle dokunmak istedigim konu Tilki sayilari kuslarin az oldugu dönemlemelerde cok yuksekti kuslarin cok oldugu yillar tilki sayisi az idi)
Asagidaki istatistik sunu gösterir: 1= normal yogunluk. usteki toplam kus sayisi asagidakide nekadar genc kusun bulundugudur. Her bölgenin cok detayli istatistigi de bulunmaktadir.
Avimiz basladiktan sonra avcilarin gunde en fazla 8 tane kus vurmalarina izin verilir. Biz her ava cikmadan en az bir gün önce internet uzerinden giris yaptigimiz birsayfadan izin istersiz. Avci sayilarinida görme imkanimiz olur. avci sayisi coksa buralarda ava kapanir. Populer yerlerde kurra cekisi ile karar verilir. Avdan eve geldigimizde yine internet uzerinden giris yapar ve vurdugumuz av sayisini ve avin genc veya yasli oldugunu bildiririz.
Bu sayade eger bu bölgede cok kus vurulduysa ve kotasini doldurmus ise bu bölge ava derhal kapanir.
Grouse resmi bilmeyenler icin:
Kartal SayimiKartallarin sayimi ise önceden bilinen bölgelerde çiftleşme döneminde yapilir.
Avlamasi kesinlikle yasaktir. Malesef buyuk bir problem olan yumurtalarin calinmasidir.
Ayı ve Kurt nüfusu tahmini ve sayimi:Ayilarin sayimi genelde avcilarimiz tarafindan yapilmaktadir. Moose (Geyik) avinda veya baska avlarada görulen ayilarin sayisi ve yeri rapor edilir. Ayilar kislik uykuya yattiklari icin karda izlerini surmek zordur.
Devletin is verdigi kisilerde bulunmaktadir. Bu kisiler Ayi gubreleri toplayip DNA sina bakar bu sekilde sayisi ve en önemlisi Irki belirlenir. Avina bölgesine göre ve kotayla izin verilir.Ayi sayisi 3500- 4000 arasinda bulunmaktadir. Avda vurulan ayinin etinide yiyorlar burada.
Kurtlar ise genelde kis mevsiminde izlerini surerek sayilir.Gubresinden DNA sina bakilir ve iriki belirlenir. Malesef isvecte bulunan Kurtlarin cogu ayni soydandir. Isvecte yeni bir soy tanitmak uzere buyuk projeler vardir. Rusyadan getirilen kurtlar belirli yerlere birkilmaktadir. Isvecin Kurtlari hakinda cok iyi bir bilgiye sahip oldugu bir devlettir.
Kurtlarin ayni soydan olmalari dolayisiyla buyuk kontrol altinda avina izin verilir. Amac yavas yavas yeni bir nesil kurmaktir. Sayisi ise 350-400 bulunmaktadir
Tilki Sayimi:Genelde tilkiye ait özel bir sayim yapilmamaktadir. Yukaridaki anlatigim bu sayimlarda ve gelismis bir sayimsistemi kullanarak tilkilerin sayisi bilinmektedir. Ama her avcinin vurdugu tilkiler rapor edilir ve ayri ayri bölgelerde tilkilerin otopsisi yapilir. Bu sayade biz avcilarin, arastirmacilarin ve bilimadamlarinin ögrendigi cok sey vardir. Bunlarida ben yakindan takip etmekteyim.
Avi serbestir ve kotasi su an yok.
Daha önceki yazgigim gibi, burada her 3 veya 4 sende farenin cok oldugu seneler oluyor. Bu senelerde tilki populasyonunun cok artiyor. Buda tavsan veya kus poplasyonunu ve dogaliyla avlarimizi cok ettkiliyor.
1970li yillararinda isvecte Tilki populasyonu tamamen cökmek uzereydi. O yillarda avina tamamen yasaklandi. Cökmesinin Sebebi ise hastalik dolayindandi (biz avcilar degildi anlayacaginiz). Yapilan arastimalardan ortaya cikan: su anda bulunan Tilkilerin direncinin daha kuvetli oldugu ve 70li yillardaki gibi cokuntuye ugramasina daha zor oldugu söylenmektedir.
Tilkinin Ölumune sebeb olan en buyuk nedenlerdenbir tanesi Uyuz hastaligidir. Uyuz hastasi olan bir Tilkiyi hemen vurmak lazimdir yoksa onun baska hayvanlara bulasmasi cok kolaydir. Uyuz hastaligininda malesef bir kurtulusu yoktur (tilki icin).
Tilkiler fare, tavşan, tavuk, ve aynı zamanda farklı kuş yumurtaları yer. Özellikle yerde yuvayapan kuslar icin en buyuk tehlikedir. Bizim "orman kusu"(altaki resimler) dedigimiz kuslarin sayisi tamamen tilki popusasyonuna baglidir. Fare ve kus cok olan senelerde Tilki yavrulari ölmeden seneye kedi yavrularini dogurur.
Tilkiler mevsimine göre avlarlar. onlarin tavsan avlama, kusyumutasi mevsimi, fare mevsimi gibi mevsimleri bulunmaktadir. Bu mevsimlerde en kolay avlanacak avi bulur.
Malesef Tilki avina burada ilgi veren avcilarimiz azaliyor. burada tilki populasyonun artmasina neden oluyor. Tilkininde Rakibi olan Kartal ve kurtlar sayisi cok az oldugundan avcilarimiz o vazifeyi sirtlamak zorundadir. Su anda tilki sayis burada cok yuksek.
Orman kuslari:Benden simdilik bu kadar ve kusura bakmayin turkcem okadar iyi degil.
Size ben kisaca özetlemek istedim. Sizlere bir cok arastirma sonuclari ve istatistikler sunardim ama ilginc olmayacagini ve sizleri bilgiye bogacagimi dusunuyorum ve onlarida turkceye cevirmeye malesef zamanim da yok.
Sormak istedikleriniz varsa cekinmeden sorun. Biraz daha zamman buldugumda avlanma metodlarini anlatairim.
Saygilar,