Gönderen Konu: ÜMİT ÖZKANAL'DAN ST. HUBERT (AVCI VE KÖPEĞİ) YARIŞMASI GENEL KURALLARI (I)  (Okunma sayısı 1699 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Özhan KELEŞ

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 5447
  • Thanked: 127 times
             


                             



ST. HUBERT (AVCI VE KÖPEĞİ) YARIŞMASI GENEL KURALLARI (I)
Merhaba,
Geçen sayıda “avcı ve köpeği” yarışması ile ilgili olarak genel bir bilgi vermeye çalışmış, bu yarışmayı artık ülkemizde de yapacağımızı belirtmiştim. Bu sayıda da bu yarışmanın kurallarıyla ve puanlamasıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım. Amacımız bu yarışmanın ayrıntılarını vererek ilgili arkadaşların bilgilenmesini sağlamak ve yapılacak ilk yarışmada en azından teorik olarak bilgili arkadaşlarla bu yarışmayı yapmak. Bu yarışmayı bu yıl Şubat ayı içinde KIF olarak dergimiz AV TUTKUSU desteğinde gerçekleştireceğiz ve yıl içinde de arkası gelecek.

Kurallara gelince; her bir avcı ve köpeğine verilen süre 20 dakika. Avcı yanında 6 fişek ve en fazla iki tüfek bulundurabilir ve bu fişeklerden sadece 4 tanesini yarışmada kullanabilir. Avcı avlanacağı araziyi belirlenen sınırlar içinde olmak üzere serbesttir ve “ben şu bölgeyi avlayacağım” deme hakkına sahiptir. Avcı belirlenen av hayvanından sadece iki tanesini vurabilir. Eğer vurup da kuşu bulamama gibi bir durum olursa hakemler bir hak daha verebilirler ancak hakemler bu kuşun bulunmaması durumunda ciddi puan kıracaklardır. Eğer avcı ikinci bir kuşu yaralar ise bu avı bulmadan ava devam etmesi ve kalkan bir kuşu vurması kural dışı kabul edilir ve yasaktır.

Eğer avcı belirlenen av dışında kalkan bir avı vurursa elimine edilir. Örneğin yarışmada kullanılan av kuşu sülün ise ve avcı kalkan bir keklik ya da herhangi bir hayvana ateş ederse bu durum geçerlidir. Ayrıca eğer avcı kendi güvenliğini ya da orada bulunan kişilerin güvenliğini tehdit edecek bir davranış içinde bulunursa da elimine edilir.

Yarışma puanlamalarına gelince; bunlar vuruş, avcılığının değerlendirilmesi ve köpeğin çalışması olarak üç bölüme ayrılmış.
Vuruş, toplam 20 puan:
• Eğer avcı köpeğiyle birlikte çalışarak, fermadan sonra kalkan bir kuşu TEK atışta vuruyorsa, 10 puan alır. İki kuşu ilk atışlarında vurduğunda da toplam 20 puan almış olur.
• Eğer avcı kuşu ikinci atışta vurmuşsa 5 puan alır.
• Eğer kuşu vurmuş olsa bile çantaya koyamıyorsa 10 puan kesilir, yani -10 puan verilir!

Avcılığın Değerlendirilmesi, toplam 50 puandır ve şöyle ayrılır:
A) Avcılık eğitiminin göstergesi ve Adillik (15 puan)
B) Avcılık güvenliği ve becerisi (20 puan)
C) Sportmenlik (15 puan)

• Avcılık eğitiminin göstergesi ve adillik bölümü avcının avlanırken ekolojik ortama verdiği değerin ölçülmesi ve avcılık kurallarına verdiği önem anlamına gelir. Buna göre avcı yollardan ve yerleşim birimlerinden uzak avlanmalı, tarlada çalışanlara ve tarlalardaki bitki örtüsüne karşı dikkatli davranmalıdır. Atılan fişeklerin toplanması ve köpeği ile olan ilişkisi bu puanlamaya dahildir. (20 puan)
• Avcılık güvenliği ve becerisi ise yarışma sırasında avcılık kurallarının, güvenlik kurallarının tam anlamıyla uygulanması ve avcılık teknik bilgisiyle ilgilidir. Tüfeğin doğru taşınması, engel geçme durumunda tüfeğin boşaltılması, el sürekli tetikte gezilmemesi, kullanılan tüfek ve fişeklerin ava uygunluğu vb bu kurala dahildir (15 puan)
• Sportmenlik ise köpeğin ava ve köpeğine karşı olan davranışlarına karşılık gelir. Avcının yaralı avı bırakıp diğer avı aramaya girişmesi ve ondan sonra ilk vurduğu yaralı avı bulmaya kalkışması çok olumsuz olarak değerlendirilir. Ayrıca tüfek menzilinden çıkan ava tüfek atılması ya da izleyicilerin üstüne giden kuşa atılan tüfek de olumsuz değerlendirmeye tabidir. Başka bir yarışmacı tarafından yaralanan bir avı köpek bulup getirdiğinde avcı bu avı çantasına atar ancak burada puan avcıya değil, köpeğe verilir. Avcı ile köpeği arasındaki iletişime hakem heyeti çok dikkat eder ve avcının yarışma sırasında olabildiğince sessiz olması, köpeğe çok sık komut vermemesi bir gerekliliktir (15 puan)

Köpeğin çalışması ve değerlendirilmesi ise 30 puan olarak değerlendirilir ve bu aşamada köpeğin ırkına uygun olarak arazide gezmesine (15 puan) ve köpeğin doğal özelliklerini kullanımına (15 puan) bakılır:
• Köpeğin ırkına uygun olarak gezmesinde hakemler köpeğin arazide nasıl gezdiğine, arama ve avlanma isteğine, fermasına, avı nasıl getirdiğine, getirirken sıkıp sıkmadığına bakılır (15 puan)
• Doğal özelliklerini kullanmasında ise köpeğin içgüdülerini nasıl kullandığına, kafasını nasıl taşıdığına, stiline, burnunu kullanmasına bakılır (15 puan)

Evet sevgili okurlar, bir sonraki sayıda da bu yarışma ile ilgili son düzenlemeleri okuyacaksınız. Gelecek sayıda puanlamaların eşit olması durumunda ne yapılacağı, sınıflandırma ve unvanlandırma işinin nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler vermeye çalışacağım. Bu iki sayıda yazdıklarımın ise yarışmanın ülkemizde yapılması için yeterli olduğunu düşünüyorum.
Yararlı olması umuduyla…

Merhabalar,
Bu ay yazımın konusu Ekim sayısında kısaca söz ettiğim St. Hubert yarışması, yani Bulgaristan’da yapılan ve benim de hakem olarak katıldığım yarışmanın genel kuralları olacak. Hatırlarsanız Bulgaristan’da Balkan Şampiyonası yapılmış, Balkan ülkelerinden takımlar katılmış ve yarışmışlardı. Aslında avcılar için çok güzel ve katılımın çok olacağı bir etkinlik olacağı için biz, KIF olarak bu yarışmaları 2013 yılında ülkemizde başlatmak, 2014 yılında da Balkan Şampiyonasını ülkemizde yapmak istiyoruz.

Bundan dolayı da bu sayıda bu yarışmanın kurallarını ve puanlama sistemini açıklamak istiyorum. Bu yarışmalar genelde büyük av kuşlarıyla ve tercihen sülün ile yapılıyor. Organizasyon komitesi yarışmadan genellikle 4 ay önce hakemlerin adını, yarışmanın yapılacağı yeri, kullanılacak av kuşunu ve araziyi açıklamak durumunda. Komite aynı zamanda kullanılacak silah, fişek ve köpekler için gerekli olan şecere ve sağlık karnelerini istediğini de belirtmeli.

Katılımcılara gelince; katılımcılar o ülkenin vatandaşı olmalı, yarışmada avlanacağı köpek de kendisine ait olmalı ve bunu belgeyle kanıtlamalı. Her ülke erkekler, kadınlar ve spaniel ırkı köpek sahipleri olarak üç kategoride yarışmaya katılabilir. Bunların toplamı 12 den fazla olamaz ve 3 farklı gruba bölünürler. Bunlar yarışma öncesi akşamı yapılan bir kura ile belirlenir ve her takımda aynı ülkenin vatandaşının bulunması da uygun değildir.

Organizasyon komitesi aynı zamanda bu işi bilenler tarafından oluşturulan teknik bir ekip oluşturmak durumundadır. Teknik ekip yarışmanın her anından sorumludur ve yarışma sonunda hakemlerden notları alıp sekreterliğe vermekle yükümlüdür, yarışma sonuçlarına ya da notlandırmaya hiçbir şekilde müdahil olamaz.

Hakem heyeti her grup için 2 hakemden oluşturulur ve mümkünse hakemlerden birinin aynı zamanda FCI hakemi de olması uygundur. Katılımcıların adı, soyadı, uyruğu, köpeğinin ırkı, adı, şeceresinin kopyası (FCI onaylı şecere), avlanma belgesinin kopyası yarışma öncesi başvuru sırsında gerekli yere yollanır ve kaydı yapılmış olur.

Yarışmaya gelince; yarışmada her avcı ve köpeğine 20 dakika süre verilir. Avcı yarışma başlangıcında hakemlere kendini tanıtır, kullanacağı tüfeğin marka ve kalibresini, fişeğin numarasını ve markasını söyler ve sadece yanında 6 fişek bulundurmak zorundadır ancak bunların sadece 4 tanesini yarışmada kullanabilir. Avcı 4 fişeğini de süre bitiminden önce kullanmış olsa bile süre sonuna kadar tüfek dolu ancak kırık taşınır durumda avlanmaya devam etmek durumundadır. Burada amaç avcının köpeğiyle nasıl avlandığını görmeye devam etmek ve köpeğinin de nasıl çalıştığını görmektir.

Avcı daha sonra köpeğin ırkını, yaşını ve adını söyler, köpeğin belgesi ile avlanma belgesini hakemlere göstermek zorundadır. Avcı tüm bunlardan sonra üzerinde av ve yarışma ile ilgili ne tür aksesuarlar olduğunu belirtmeli ve göstermelidir. Avcı üzerinde kuşu taşımak için çanta veya kuşluk, kuş yaralı gelirse acı vermeden hemen öldürmek için bıçak ve köpeği için de su bulundurmak zorundadır.

Şimdi yarışma kurallarına devam edecek olursak; hakemler arasında uyum olması için aşağıdaki vereceğim tablo çok önem taşıyor. Hakemler bu tabloyu temel alarak köpek ve avcı hakkında görüşlerini belirleyebiliyor.

AVCI KÖPEK
50 puan üzerinden 30 puan üzerinden

YETERSİZ 0 - 10 0 - 4

YETERLİ 11- 15 5 - 10

İYİ 16 - 29 11 - 15

ÇOK İYİ 30 - 40 16 - 25

MÜKEMMEL 41 - 50 26 - 30

Tabloda da görüldüğü üzere köpek ve avcı için farklı değerlendirmeler (bakınız bir önceki sayı) ve bunlara bağlı olarak verilen puanlar söz konusu. Her bir takımda başarılı sayılmak ve baraj yarışmasına çağrılabilmek için toplam 80 puan üzerinden en az 60 puan alabilmek ve en az bir adet de av vurmak gerekiyor. Barajda avcı ve köpeğine 15 dakika süre veriliyor ve geri kalan tüm kural ve puanlamalar aynen uygulanıyor.

Bu baraj yarışmasında a kişiler aynı puanı alıp eşit olma durumu devam ederse bu kez köpek değil de, avcılığın değerlendirilmesinden en yüksek puanı alan avcıya öncelik verilir. Bu kez de eşitlik devam ediyorsa, bu sefer köpeğin değerlendirmesinden en yüksek puanı alan avcı sınıflamaya girmiş olur.

Takımların sınıflandırılmasına gelince; daha önce her bir takımda 4 köpek ve avcının bulunması gerektiğini belirtmiştik. Burada her takımın, her serinin birincisi 1, ikincisi 2, üçüncüsü 3 puan alır ve buna göre takım başarısı belirlenmiş olur.

Evet sevgili avcılar, bu yarışmayı ilk olarak bu yıl başlatıyoruz ve önümüzdeki yıldan itibaren de sayısını daha da arttırarak devam ettireceğiz. Avcılarımızın bu tür bir yarışmaya daha önceden yapa geldiğimiz mera yarışmalarından daha çok ilgi göstereceğine inanıyorum. Her yarışma öncesinde de deneyimli hakemler tarafından bir de seminer verileceğini de duyurmak istiyorum.
Yarışmalarda görüşmek üzere, yararlı olması umuduyla.


                                                                                     Ümit ÖZKANAL
« Son Düzenleme: 04 Mart 2013, 13:28:06 Gönderen: Özhan KELEŞ »
Özhan KELEŞ
28/05/1962-İstanbul