saolasın ustam....
Sizlerde sağolun...
Her yazılan notun, altına yorum yazarak ,konuyu birazda gündemde tutup,en azından okuyan dostların bir nevi yarar sağlamasını murad ediyorum.
Allahu Tealanın, kullarına, Din vasıtasıyla yol gösterip, cezaya değil mükafata düçar olmasını istediğini biliyoruz.Dolayısıyla Dinci vs gibi tabirlerle yozlaqştırılmaya çalışılan Din kavramını algı problemi yaşamaktayız.
Dinde sorun olmaz,Dini algılama ve algılayanın uygulamasında sorunlar olabilir.O sorunlar Dini değil,Dini kendince algılayan kişinin problemidir.Dolayısıyla kişilere veya kurumlara bakarak Dini sorgulamak,insanları hataya sürükleyebilir.
Günümüzün en çok sıkıntılı davranış biçimlerinden bir tanesi de şüphesiz ki:GIYBETTİR.
Gıybet,Kişinin duyduğunda hoşuna gitmeyecek sözleri onun gıyabında sarfetmektir.Yav ben onu suratına da söylüyorum,Allahın bildiğini kuldanmı saklıyacaz herkes onun ne mal olduğunu bilsin gibi,o sinirlidir,namaza pek dikkat etmez,sivilcelidir,şişmandır,korkaktır vs gibi gıyabında söylenen sözler gıybettir.
KİŞİNİN DAVRANIŞ,HAL,HAREKET VEYA KONUŞMALARINDA VS VAR OLANI SÖYLEMEK GIYBET,VAR OLMAYANI SÖYLEMEKSE İFTİRADIR.. ki iftira daha tehlikelidr.
HZ.Muhammed (S.A.S)"Gıybet nedir bilir misiniz?" diye sordu. Yanında bulunanlar: "Allah ve onun elçisi daha iyi bilirler" dediler. "Gıybet, kardeşini onun hoşlanmadığı bir sıfat ile vasıflandırmaktır." buyurdu. "Kardeşimde söylediğim sıfat bulunuyorsa?" diye sorulduğunda: "Söylediğin sıfat eğer kardeşinde bulunuyorsa gıybet etmiş olursun, bulunmuyorsa iftira etmiş olursun." buyurdu. (Tirmizî)
Bismillâhirrahmânirrahîm
1, Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi ve ayıplamayı âdet edinen herkesin vay haline!
2 O ki, mal toplamış ve onu sayıp durmuş,
3. (O), malının kendisini ebedî kılacağını zanneder.
4. Hayır! Andolsun ki o, Hutame'ye atılacaktır.
5. Hutame'nin ne olduğunu bilir misin?
6, 7. Allah'ın, tutuşturulmuş, (yandıkça) tırmanıp kalblerin tâ üstüne çıkan ateşidir.
8, 9. Onlar (bu ateşin içinde) uzatılmış sütunlara bağlanmışlar ve o vaziyette o (ateş) üzerlerine kapatılmıştır.
LÜTFEN DİKKAT EDELİM...Günlük yaptığımız gıybet,bizi ateşe mahkum etmesin..