Gönderen Konu: Yivli Tüfek Harçlarına itiraz amaçlı destek dilekçesi  (Okunma sayısı 9460 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
Yivli Tüfek Harçlarına itiraz etmek amaçlı destek dilekçesini doldurarak imazalayıp AYHAK a gönderilmesi halinde ;
AYHAK bu konudaki dilekçeler ile birlikte gerekli mücadeleyi yapacağını site üyemiz Fehmi TAŞKIN aracılığı ile öğrendik,
Dilekçeyi çıktı aldıktan sonra olabildiğince çok avcı arakdaşımıza imzalatıp daha sonra konfederasyona yollamamız uygun olacaktır.
Aynı dilekçeye dileyen arkadaşlar YİVSİZ av tüfekleri için olan isteklerini ekleyebilirler.

AYHAK Avcılık ve Yaban - Av Hayatını Koruma Konfederasyon Başkanlığına

Yivli av tüfeğinin taşıma ruhsatı harcı, silahın değerine eşit hale gelmiştir. Söz konusu silahların alımında zaten,
dünya piyasalarındaki gerçek bedellerinin yaklaşık 4-5 katı bir ücret ödenmektedir. Bu fazla ödemenin hemen
tamamı Devlet Hazinesine gitmektedir. Hal böyle iken, bir de her sene artan ve bir avcının bu silahı en az 25 yıl
kullanacağı göz önüne alınırsa, bu süre sonunda gerçek değerinin 15 katını aşan bir harc ödemesi söz konusu olmaktadır.
Dünyada sadece Yurdumuzda yivli av tüfeği ruhsat harcı alınmaktadır. Bu haksız, orantısız ve avcıların büyük mağduriyetine
sebep olan " Yivli av tüfeği ruhsat harcının" kaldırılması ya da en azından "Yivsiz av tüfeği ruhsat harcı" seviyesine indirilmesini
istiyoruz. Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

İsim - imza

Konfederasyonun adresi:
Gazi Mustafa Kemel Bulvarı No: 106 / A  Maltepe - ANKARA  Fax: 312 229 54 03

Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: Yivli Tüfek Harçlarına itiraz amaçlı destek dilekçesi
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2013, 22:00:51 »
Büyük ihtimal çıktısını imzalar yarın gönderirim. Yivsizlerde şu 2 fişek dayatmasına bir şey yazayım diyorum ama onu da yapalım mı kararlaştırıp hepberaber yapabiliriz.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2013, 23:00:16 »
AYHAK ın 2 fişek konusunda da çalışmaları olduğunu duydum,
ancak konfederasyonun medya yönü biraz zayıf :( bence dergi, internet ve tv ortamında aktif olsalar daha çok destek bulacaklardır...

Büyük ihtimal çıktısını imzalar yarın gönderirim. Yivsizlerde şu 2 fişek dayatmasına bir şey yazayım diyorum ama onu da yapalım mı kararlaştırıp hepberaber yapabiliriz.
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 01 Mart 2013, 00:46:16 »
  Taşıma ve bulundurma ruhsatlı tabancalardan alınan normal dışı vergide silah kaçakçılarının ekmeğine yağ sürüyor. Ayrıca yerli silah sanayisininde beline balta vuruyor. Bu yüksek orandaki vergileri gözden çıkaran vatandaşın kendini koruma hakkı varda geliri buna elvermiyen vatandaşın kendini korumaya hakkı yokmu?
  Ben sırf vergi yüzünden tabanca almıyorum. Zaten araçlar, elektirik, su, soğalgaz, telefon ve aldığımız herşeyden %18, benzin akaryakıt fiyatlarında zaten dünya birincisiyiz. Kısaca bunca şeyden zaten kesilirken silah harcıda eksik olsun diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 01 Mart 2013, 00:49:38 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Veysel AÇARI

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2013, 00:41:01 »
bu konu hak ettiğinden cok az ilgi goruyor boyle bır dayatmaya muhatap oluyoruz kuzu kuzuda boynumuzu eğiyoruz bence bu konuda olsun sesımızı duyurmamız lazım bu kadar haklı olabılceğimiz bır konu daha yoktur herhalde ama ne hikmetse yine hiç bir ses cıkmıyorrr
Veysel AÇARI
1982  AKHİSAR MANİSA
0505 89 92 112

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #5 : 04 Mart 2013, 09:49:56 »
Yivli veya yivsiz, her ikiside av tüfeği. İkisinininde sarı tüfek ruhsatnamesine işlenmesi gerekir diye düşünüyorum.
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 04 Mart 2013, 11:07:15 »
Öncelikle sitemizde bu konuya yer verdiği için Tuncay Bey e çok teşekkür ederim.Bu konu Veysel Bey in de bahsettiği gibi en haklı olduğumuz konulardan biri.Şu anda yapılan uygulama gerçekten çok haksız ve hiçbir dayanağı olmayan bir uygulamadır.Ben bireysel olarak gittiğim illerde kasabalarda köylerde bu konuyu elimden geldiğince avcı arkadaşlarımıza ağabeylerimize kardeşlerimize anlatmaya çalışıyor,kendilerinden desteklerini istiyorum.Konu aslında sadece yivli tüfek kullanıcılarını değil tüm avcı ve atıcılarımızı ilgilendiren bir konudur.Lütfen desteğinizi esirgemeyin.
Saygılar
  • MAUSER M03 300 Win. Mag.
  • Beretta A400 Xtreme Plus 76
  • Akus Custom Deluxe 71-76
  • Glock 19 Gen 5
  • Sig Sauer P 229 ALSO 9mm
  • Smith Wesson 686 4'' 357 Mag.
1977-İZMİR

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2013, 02:08:33 »
 Örnek yurtdışından gelen ham petrol ülkemizde işlenip devletimiz tarafından dış ülkelere 1$ dan satılırken vatandaşa nerdeyde 3 katı fiyatla satılıyor. Zaten arabaları alırken yurtdışında fabrika çıkışı 20.000$ olan araba ülkemiz vergileri eklenip vatandaşa 35.000$ civarına satılıyor. Vizelerden vergi, yılda iki kere vergi, sigortalardan vergi, yedek parçadan vergi. Benzin yüksekti millet lpg taktırmaya başladı serbest bıraktılar tam yayıldı piyasaya lpg ye bastılar zammı. Vatandaş dizel arabalara rabetetti önce bıraktılar dizel arabalar iyice yayılsıun piyasaya diye sonra onada bastılar zammı. Yani uçan kaçan kurtulamaz. Ben vatandaşım ve ulaşım özgürlüğümü kullanmak için sürekli devlete haraç kıvamında vergi vermek zorundayım. Ve bu benim hayat standardımdan çalınıyo. Neyse lafın kısası yani nerdeyse tüm türkiyeyi ilgilendiren bu konuda bile insanlar biraraya gelip hiçbişey yapmıyolarsa doğruyu söylemek gerekirse yivli tüfek meraklısı azınlık hiçbişeyi değiştiremez. Gülü seven dikenine, yivliyi seven vergisine katlanır budurumda  :-\ :-\ :-\
« Son Düzenleme: 05 Mart 2013, 02:11:04 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Murat ATAK

• *
« Yanıtla #8 : 06 Mart 2013, 12:51:10 »
   Kim etrafında bir çoğunluk oluşturuyor hemen bu çoğunluğu suistimale kalkıyor.Birlik olalım,beraber bu çoğunluk için birşeyler yapalım diyen yok.Avcıların birçok sorunu var.Fakat önder olanların umurunda değil.
Çoğunluğa bakalım,onların haklarını kurtaralım ondan sonra azınlıkta kalanları konuşalım.
Murat ATAK
1973 YERKÖY/YOZGAT

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 06 Mart 2013, 13:33:49 »
Şu an bu konu ile ilgili olarak camianın önde gelen birçok ağabeyimiz ve arkadaşımız destek veriyor.İmzalar toplanmaya başladı.Bazı dilekçeler şimdiden AYHAK a ulaştırıldı bile.Yeni sayısında Kamil Üçbaş ağabeyimiz de dergisinde bu konuyu yayınlayacak.Facebook gibi sosyal medya da konu git gide büyüyor.Bu konu daha da büyüyecek ve katılımcı sayısı artacak buna eminim.Doğrudur vatandaş olarak olmadık vergiler ödüyoruz.Peki bunun için şikayet etmekten başka birşey yaptık mı? Hayır. Avcılar olarak sürekli şikayet ediyoruz peki bir araya gelip tek yumruk olabiliyor muyuz? Hayır.Tek yumruk olmadan istediğimizi almanın mümkün olmadığını defalarca gördük. İşte size haksızlığa karşı ses çıkartmak için yeni bir fırsat.Lütfen destek olun.Sizin yivli tüfeğiniz var benim yok bana ne demeyin.Ben kuş avcısıyım bana ne demeyin.Nasılsa birşeye yaramaz hiçbirşey değişmez demeyin.Lütfen destek olun
Saygılar
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 06 Mart 2013, 21:53:22 »
 Benim yivli silaha ilgim yok ama yinede bukadar haraç boyutunda vergi alınmasına karşıyım. Fakat madalyonun diğer yüzündende bakılırsa yivli tüfek vergisi yivsizle aynı oranda olursa yivli tüfek sahipleride artıcak ve bu tüfeklerin mermileri uzun mesafelerde etkili vuruşlar yapıyo. Ben şahsen av alanındaydan 1,5-2km ötede kazayla patlıyan bir yivli tüfekten çıkan kurşun gelip kafama saplansın istemem. Yada onun tedirginliğiyle av alanında dolaşmak istemem. Yivli tüfeklerin fazla yayılmasını istemedikleri içinde bukadar ağar vergilendirmiş olabilirler. Amaç bahsettiğimse zaten bütün yivli sahipleri biraraya gelse bu durum değişmez çünkü vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlamakta devletin görevi sonuçta diğer yandanda.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2013, 21:56:30 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 06 Mart 2013, 23:32:41 »
Benim yivli silaha ilgim yok ama yinede bukadar haraç boyutunda vergi alınmasına karşıyım. Fakat madalyonun diğer yüzündende bakılırsa yivli tüfek vergisi yivsizle aynı oranda olursa yivli tüfek sahipleride artıcak ve bu tüfeklerin mermileri uzun mesafelerde etkili vuruşlar yapıyo. Ben şahsen av alanındaydan 1,5-2km ötede kazayla patlıyan bir yivli tüfekten çıkan kurşun gelip kafama saplansın istemem. Yada onun tedirginliğiyle av alanında dolaşmak istemem. Yivli tüfeklerin fazla yayılmasını istemedikleri içinde bukadar ağar vergilendirmiş olabilirler. Amaç bahsettiğimse zaten bütün yivli sahipleri biraraya gelse bu durum değişmez çünkü vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlamakta devletin görevi sonuçta diğer yandanda.
Serkan ,senin bahsettiğin ile devlet vatandaşın güvenliğini mi sağlamış oluyor? 25 liralık normal av tüfeği harcı ile kullanılan tüfekler adam öldürmüyor mu? Mesela devlet harcı 5000 lira yapsa parası bol aklı az dangalağın biri seni dağda veya şehirde vuramayacak mı? Bu ülkede maçlarda düğünlerde kınalarda asker uğurlarken binlerce insan normal av tüfekleri ile vurulmadı mı? Yivli tüfek almak isteyen adamı çok sağlam bir eğitimden geçirip sınavlara tabi tutup başarılı olanlara ruhsat vermek çok daha mantıklı olmaz mı? Hatta bana kalsa ben bahsettiğim şekilde bir eğitimi almamış adama değil yivli 36 çap tek kırma bile vermem ya neyse
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 07 Mart 2013, 00:31:32 »
  Evet hayatta bahsettiğiniz risklerde var ama bu risklerin varolması diğer riskleride ekstradan almamızı gerektirmiyo. Mesela ben ölücek olduktan sonra yolda yürürken kafama saksıda düşebilir diye düşünüp motorsiklete kasksız binmiyorum. Yani dediğiniz biraz o mantığa kaçıyo. Normal av tüfeğinin kurşunu taşa kayaya denkgeldiğinde yamulur olduğu yerde kalır yada fazla uzağa sekemez ama yivli tüfek kurşunu bi taştan kayadan sektiğinde bile hızını çok kaybetmeden yön değiştirebiliyo. Yivsiz tüfek kurşunu 350-500 metredem sonra etkisini kaybeder düz atışta. Yivli kurşun bu mesafenin 3-5 katı kadar daha uzak mesafede öldürücülüğünü korur ve yivsiz kurşuna göre düşüşü daha azdır.
  Bende zaten konuya katıldığım bütün mesajlarda verginin adaletsizce olduğunu savundum. İşte bahsettiğiniz gibi bir eğitim sistemi oturmuyosa ülkede yada uygulamaktansa vergiye abanmak gibi bir kolay yol seçilmişse sistemin hatası. Yoksa size vergi konusunda katılıyorum. Ama sistemin açıklarının eksiklerinin olduğunuda vurgulamak istedim.
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 07 Mart 2013, 10:08:14 »
  Evet hayatta bahsettiğiniz risklerde var ama bu risklerin varolması diğer riskleride ekstradan almamızı gerektirmiyo. Mesela ben ölücek olduktan sonra yolda yürürken kafama saksıda düşebilir diye düşünüp motorsiklete kasksız binmiyorum. Yani dediğiniz biraz o mantığa kaçıyo. Normal av tüfeğinin kurşunu taşa kayaya denkgeldiğinde yamulur olduğu yerde kalır yada fazla uzağa sekemez ama yivli tüfek kurşunu bi taştan kayadan sektiğinde bile hızını çok kaybetmeden yön değiştirebiliyo. Yivsiz tüfek kurşunu 350-500 metredem sonra etkisini kaybeder düz atışta. Yivli kurşun bu mesafenin 3-5 katı kadar daha uzak mesafede öldürücülüğünü korur ve yivsiz kurşuna göre düşüşü daha azdır.
  Bende zaten konuya katıldığım bütün mesajlarda verginin adaletsizce olduğunu savundum. İşte bahsettiğiniz gibi bir eğitim sistemi oturmuyosa ülkede yada uygulamaktansa vergiye abanmak gibi bir kolay yol seçilmişse sistemin hatası. Yoksa size vergi konusunda katılıyorum. Ama sistemin açıklarının eksiklerinin olduğunuda vurgulamak istedim.
Evet yivli tüfek daha uzağa gidebilir ama sanıldığı gibi seke seke koca bir dağı filan gezmez.Eğer askeri bir fişek değilse genellikle çarptığı yerde parçalanır toz olur.Ava gidiyorsan belli başlı risklerin zaten bilincindesindir.Kendini de vurabilirsin başkasını da başkası seni vurabilir vs. (Allah korusun) Bundan kaçınmanın yolu yivli veya yivsiz tüfeğin harcını arttırmak değil doğru düzgün ve istisnasız eğitim vermektir.Kaldı ki fiyatı artırsan bile bu mala ulaşabilecek insanlar olacaktır.Eğitim vermedikten sonra seni vurma ihtimali olan yivli tüfek sahibi kişi daha zengin birisi olacaktır okadar.Yoksa devlet avcılar içinde bile böyle düşünenler olduğunu bilirse yarın birgün elindeki çifteye de öyle bir harç koyar ki götürüp karakola teslim etmek zorunda kalırız.Diğer bir korunma yolu da avı tamamen bırakmak olabilir.Yoksa yivli veya yivsiz mermiler belli bir açı ile atılırsa sudan bile sekebilir (Ricochet).
Saygılar
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 07 Mart 2013, 14:48:13 »
 Üstadım ben dağı delebilecek bir güçten bahsetmedim. Zira insana zararvermesi için dağ delicek bir güce gerek yoktur. Yivli kurşunla yivsiz kurşun arasındaki bariz faktan bahsettim sadece. Yani burda olay yivli bir tüfekle atışta kurşun farkedemiyeceğin kadar bir mesafe alarak farkedemiyeceğin yerdeki insanlara ulaşabilir. Ayrıca herzaman mermi taşa diklemesine gelip toz gibi parçalanıcak diye bir durum yok yan açıyla taşa vurdumu öyle bir sekerki. Olay zengin veya fakir kurşunuyla vurulmakta değil yüzdesel olarak bakınca av alanındaki 10 avcıdan 1inde yivli tüfek olmasıyla 10 avcıdan 5inde yivli tüfek olması riski arttırır. Örnek vereyim biliyosunuzdur motorsiklet kazalarındaki ölümcül kazaların yüzdesi araba kazalarınkindekilere göre bariz daha yüksek ve motorsiklet kullanımı arttıkça ölümcül kaza oranıda paralelinde yükselir. Risk matematiksel olarak değerlendirilir zaten.
  Ama bu verginin yüksek olmasıyla hallolucağınıda savunmuyorum bu en kolay ve bencilce çözüm yani. Koy vergiye aban zammı hem yivli tüfek sahibi sınırlı kalsın hemde hazineye para akmaya devametsin. Oyüzden sizinle aynı görüşteyim. Bunun yerine eğitimle atış dersleriyle olay çözülebilir. Bu vergiyle olucak iş değil yoksa dediğiniz gibi ileride yivsiz av tüfeklerinede yivlileri aratmıyacak bir zam yaparlar. Olayın bide şu yönü var yivlilerin vergisini yivsizlere çekip fix vergilendirme olursada hazineye giren para azalıcağı için yivli yivsiz tüm tüfeklerin vergisinide şuanki yivliler kadar olmasa bile ciddi oranda arttırabilirler. Sonuçta hepimiz bu ülkede yaşıyoruz sistemi vergilendirme politikasını tanıdık.
« Son Düzenleme: 07 Mart 2013, 14:50:43 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 07 Mart 2013, 17:46:06 »
Dağ delmek nereden çıktı  :) ? Öyle birşey mi yazmışım ben? 2 fişek arasında tabiki bariz farklar olacak yapılış amaçları bu zaten. Yivli tüfek kurşunları ilk gelişimleri sırasında özellikle emniyet güçleri tarafından kullanılmaya başlandıklarında bazı sorunlar yaratmışlardı.Bunlardan biri kullanılan çekirdeğin FMJ yapısından kaynaklanan hedefin vurulması sonrası aksiyona devam edebilmesi,diğeri de senin bahsettiğin gibi sekme sonrası istenmeyen yaralanmalardı.Sonrasında çekirdekler daha az metal ile kaplanıp uçlarına çukurlar açıldı.Kullandığımız fişekler özellikle avda kullanılmak için tasarlanmış fişekler.Aksi olsa zaten vurduğun avı ele geçirmen çok zor olur.Bu fişeklerin sekmesi senin tahmin ettiğinden çok çok daha azdır için rahat olsun.Yeter ki askeri fişekler ile avlanılmasın onların sektikten sonra nereye gideceğini kestirmek mümkün değil inanılmaz tehlikeliler.Evet yivlilerin menzili uzundur arkasını görmeden biryerlere atarsan namluyu dikip düğün dernek kutlarsan ozaman büyük sıkıntılar çıkartabilir doğrudur.Yoksa ben şahsi olarak eğitimini almış bilinçli 20 yivli tüfek kullanıcısı ile avlanmayı bilinçsiz 1 tek kırmalı ile avlanmaya tercih ederim.Kısmet olur birgün tanışırsak birlikte tüfek atar deneriz  ;) Yani özetle eğitim şart
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 07 Mart 2013, 23:06:26 »
 Pardon dağ kısmını yanlış okumuşum. Eğer dediğiniz gibi askeri kurşunlardan faklı yapıdalarsa tabi bu riski ciddi ölçüde azaltır. Eğitime gelirsek şimdi trafik sıkışınca emniyet şeridine geçip ilerliyen, kırmızı ışıkta geçen önündeki aracı 100km hızla giderken yarım metre dibine yanaşarak takipeden şöförler demek istemiyorum davarlarda birzamanlar kitap ders görüp sınava girerek ehliyetlerini aldılar ama sonuç ortada. Bireysel bilinçlenme gerek desek daha uygun olur.
  Yivli tüfek merakım olmasada bu konuya yanınızdayım üstadım. Bir insanın spor amaçlı kullandığı bir yivli silaha ilgisi var diye bukadarda sömürmenin anlamı yok. Yüksek bir rakam olsa insan yine gülü seven dikenine katlanır der fakat anormal mantık dışında bir rakam olarak alınıyo vergisi. Dağda birsürü kana susamış tam otomatik keleşle gezen vatan hayini teröristi affetmek için yasa çıkartmakla uğraşıcaklarına kendi vergisini veren kanuna uyan stres atmak amaçlı spor aktivitesinde bulunan vatandaşını rahatlatıcak bir kanun çıkması güzel olur açıkçası.
« Son Düzenleme: 07 Mart 2013, 23:10:16 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 07 Mart 2013, 23:37:22 »
Pardon dağ kısmını yanlış okumuşum. Eğer dediğiniz gibi askeri kurşunlardan faklı yapıdalarsa tabi bu riski ciddi ölçüde azaltır. Eğitime gelirsek şimdi trafik sıkışınca emniyet şeridine geçip ilerliyen, kırmızı ışıkta geçen önündeki aracı 100km hızla giderken yarım metre dibine yanaşarak takipeden şöförler demek istemiyorum davarlarda birzamanlar kitap ders görüp sınava girerek ehliyetlerini aldılar ama sonuç ortada. Bireysel bilinçlenme gerek desek daha uygun olur.
  Yivli tüfek merakım olmasada bu konuya yanınızdayım üstadım. Bir insanın spor amaçlı kullandığı bir yivli silaha ilgisi var diye bukadarda sömürmenin anlamı yok. Yüksek bir rakam olsa insan yine gülü seven dikenine katlanır der fakat anormal mantık dışında bir rakam olarak alınıyo vergisi. Dağda birsürü kana susamış tam otomatik keleşle gezen vatan hayini teröristi affetmek için yasa çıkartmakla uğraşıcaklarına kendi vergisini veren kanuna uyan stres atmak amaçlı spor aktivitesinde bulunan vatandaşını rahatlatıcak bir kanun çıkması güzel olur açıkçası.
Aynen budur işte Serkan Bey. Umarım dünyada bir örneği daha olmayan bu saçma sapan uygulamalardan biran önce kurtulur, istediğimiz sonucu en kısa sürede alırız.
Saygılar
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
Yivli Av Tüfek(ci)lerinin Acınacak Hali!
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2013, 22:58:02 »
Konu yivli Av Tüfekleri ama Avcılığımızın ve avcılığın durumu her konuda aynı gibi :( Ömer bey altta durumu kısmen özetlemiş...

Ömer Borovalı
[email protected]

Neredesiniz beyler?

Türkiye’de büyük av meraklılarını kıvrandıran bir diğer konu da yivli av tüfekleridir. İsteyeceğiniz tüfeği sınırlandırmak zorundasınız. Kullanılmamış yeni bir yivli av tüfeği almak istiyorsanız yalnız Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından ithal edilenler arasından seçmek durumundasın. Avcılık web sitelerinden ikinci el almaya razı olsanız da istediğinizi bulur musunuz, ne durumdadır o da meçhul. Fiyatı da ucuz olacak değil herhalde. İster yeni, ister ikinci el olsun satın alınması ayrı dert. Avrupa ülkelerinde avcılık belgenizi silah satan av malzemeleri dükkanına gösterir alırsınız istediğiniz tüfeği. Bırakın işin bürokrasisini, fiyatları da uçuk. Avrupa fiyatlarının 3, 4 katı. Tabii tüfeğin fiyatı ile de bitmiyor iş. Önce satın alma belgesini alabilmek için emniyetten dünyada eşi benzeri olmayan bir harcı yatırmak zorundasınız Maliye Bakanlığımızın tahsildarı vergi dairesine. Taşıma ruhsatı alacaksanız 2013 yılı harç fiyatı 3.093 TL, bulundurma alacaksanız da 990 TL. Avcı adam neden bulundurma ruhsatı alsın o da ayrı. Kurşunları da pahalı, istediğin markayı da, çekirdek tipini de bulamazsınız. Ne getirirlerse o. Atış antrenmanı yapılması ayrı derttir. Öncelikle, taşıma ruhsatınız varsa yıllık sadece 200 adet almaya hakkınız vardır. Yani ava değil de hedefe atış yapma keyfi diye bir isteğiniz, hakkınız olamaz. İçişleri Bakanlığımız, yani Devletimiz, uygun görmüyor istediğiniz kadar mermi atma hakkını size. 200 adet mermi ile kısıtlısınız, ister sadece ava gidin, ister hedefe de atın, dürbününüzü “0”layın, antrenman yapın, hepsi 200 adedin içinde. Takdir, Devletin.

Yivli tüfeklerde özellikle yüksek süratli ve enerjili Magnum tiplerinde çok atış yapıldığında namlu içi yiv ve setlerinde atılan merminin tipine göre bir aşınma olmaktadır. (1000 mermi atışın üzerinde) Bunda da tüfek vuruş hassasiyetini kaybetmektedir. O durumda namlunun değiştirilmesi gerekir. Ama bu bahsettiğim tabii ütopyadan ibaret. Devletinin bu işlerle uğraşmadığı, vatandaşının serbestçe istediğini yapmasından rahatsız olmayan ülkelerin devletlerinde olan biteni, kendimiz için var saymak gafletinden ibaret benimkisi. Zaten kim 1000’den fazla mermi atacak ki, olmasa da olur. Tasaya ne gerek. Bizim İçişleri Bakanlığımız da vatandaşı böyle bir masrafa girmesin diye 200 adetten fazla mermi satın almanıza izin vermeyerek ne kadar vatandaşının çıkarını düşündüğünü göstermiştir!

Tabii elinizdeki yivli av tüfeğiniz taa 40, 50 yıl öncesinden hatta daha öncesinden kalma ise ne olacak? 1971 yılında çıkarılan 1308 sayılı kanunla milletin elindeki yivli av tüfeklerinin ruhsata bağlanması hükmünden önce kimse nereden ve nasıl geldiğini sormazdı. Hatta 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun 1953 yılında çıkmadan önce av dükkanlarının vitrinlerinde yivli av tüfekleri ve tabancalar sergilenirmiş. Ben onu hatırlamıyorum ama yeni yetişirken eskiyi yad eden rahmetli ağabeylerimden dinlerdim, ben de ah vah çekerek. Yivli av tüfeklerinin 1971’de bu ilk ruhsata bağlanmaları işleminde de kimseye elindeki tüfeği nereden bulduğu da elinde kaç mermisi olduğu da sorulmamış, kaydedilmemişti. Yıllarca dağ tepe av yapmış bu tüfeklerin istendiğinde namlularının değişimini bir kenara bırakın, ruhsat süreleri bittikçe her beş yılda bir “0”da yeni satın alınan bir tüfekle aynı harcı ödeme zorunluluğu da ayrıca canını yakıyor insanların. Mesele zenginlik, fakirlik meselesi değildir, bir tutkunun devletçe istismarıdır.

Her konuşmamda veya konuyla ilgili bir yerlere yazdığımda bunu da örnek gösteriyorum. Bizim yivli av tüfeklerimizin 5 yıl için verilen taşıma ruhsat harcının bir yıllığa tekabül eden karşılığı, “0”da alacağınız 1200 cc bir otomobilin yıllık taşıt vergisinden fazladır. Üstelik taşıt vergileri arabanız eskidikçe düşer (tabii, lafta öyle, zira her yıl harçlar nasılsa artırılıyor), en azından yenisinden daha düşük oluyor. Ama yivli av tüfeğinizin harcı eskimeyle falan azalmaz, her yıl da artar. Diyorum ya tutkunun devletçe istismarı diye.

MKEK tarafından 1991 yılında yivli av tüfeklerinin ithaline izin çıkmasıyla getirilip satılan ve İçişleri Bakanlığınca avcılara taşıma ruhsatı verildiği malum. Sonra da hangi sivri akla hizmet bilemiyorum ama, habire çıkarılan ilave kanun ve yönetmeliklerle yapılan uygulama değişiklikleri ile yamalı bohçaya dönmüş, 6136 sayılı ateşli silahlar kanununun 29.12.1999 tarihinde çıkarılan 99/13749 sayılı yönetmeliğinde “yivli av tüfeği” tanımında eskiden sadece tam otomatik ibaresi varken bu yönetmelikle yanına bir de “yarı otomatik” eklenerek bu tüfekler de taşıma ruhsatı kapsamından çıkartıldı. MKEK’nin dünya paralara sattığı bu tüfeklerin, taşıma ruhsatı için de maliye’ye verilen bir yığın paradan sonra, taşıma ruhsat süreleri sona erdikçe zorunlu olarak bulundurma ruhsatına çevrilmelerine ne buyrulur? Avcı yivli av tüfeğini sadece evde bulundurmak için almadı ki bu silahı. Vatandaşına suçlu gözüyle bakmayan bütün ülkelerde yarı otomatik av tüfekleri serbest olmasına rağmen Devletimiz avcımızın yarı otomatik tüfeği taşımasını uygun görmüyorsa o zaman MKEK’nin ithaline ne diye izin verdin? (Her silahın ithal izni İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü onayından geçerek yapılmıştır ve halen de bu uygulama sürdürülmektedir.) Av turizmi kapsamında gelen yabancı turist avcı yarı otomatik yivli av tüfeği ,ile Türkiye’ye gelir avını yapar gider, ama bizim avcımıza bu silahını kullanması yasak. Sadece evinde bulundurabilir. Haydi diyelim ki insan halidir, devlet içinde de insanlar görev yaptığına göre, onlar da ilk başta ithaline izin vermekle hata yapılmıştır. O zaman, madem taşımasına izin vermiyorsun, isteyen vatandaşa rayiç bedelini öder satın alırsın. O da yapılmamaktadır. Diyorum ya tutkunun devletçe istismarı diye…

Ama şimdi keseri bir de kendi tarafımıza vuralım. Nerede avcı toplumunun sesi? Ama desenize “zenginin! yivli tüfeği” avcı toplumuna mı dert olacaktı. Büyük av avlamanın kendi vatandaşına bu kadar pahalı olduğu bir memlekette onu avlamaya tutkulu avcı da versin parayı yivli tüfeğe… Bu millet, avcılığı 1993’de bir MAK kararıyla bir anda 7 günden 3 güne indirildiğinde ses çıkarmamış, buna mı ses çıkaracaktı. Peki mesleği avukatlık olan ve yivli tüfek sahibi de olan birçok avcı var, bunlar neden bu olaya hukuki bir çözüm aramadılar ve hala da aramazlar. Ben sordum soruşturdum, devletin böyle bir para ödeyerek yarı otomatik av tüfeklerini isteyen vatandaştan satın alması için kanun gerekiyormuş. Buna neden bu hukukçu beyler hiç teşebbüs etmez biraz meclis kapısı aşındırmaz, kanun teklifi verdirmezler. Neyse benim meselem değil, benim yarı otomatik av tüfeğim hiç olmadı, olmaz da. Sevemedim yivli yarı otomatiği. Olanlar düşünmüyorsa ben ne yapayım.

Şimdi daha vahim ve beter bir olaydan kısaca bahsedeceğim içim burkularak.

Geçtiğimiz haftalarda Av Doğa dergisi sahibi ve İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Kamil Üçbaş ile AYHAK-Av ve Av Yaban Hayatı Konfederasyonu bir çağrı yaptı. Daha doğrusu bir kampanya başlattı. Yivli av tüfeklerinden maliye bakanlığının aldığı fahiş ruhsat harcını protesto etmek üzere Türkiye’nin tüm avcılarına çağrıda bulundu. Derneklere dilekçe örnekleri de gönderdiler, üyelerce imzalanıp AYHAK faksına göndermeleri için. Gelecek bütün fakslar toplanıp Maliye Bakanı’na, İçişleri Bakanı’na ve belki de bir ümit avcısına sahip çıkarsa diye (ne de olsa büyük av kotalarını avcıya satarak üzerinden para da kazanıyor bu bakanlık) Orman ve Su İşleri Bakanı’na götürmek ve konuyu anlatarak bu harç uygulamasında değişik yapmalarını istemek üzere hazırlık yapıyorlar. Biz de, yabantv.com sitemizde bu çağrıyı haber yaptık. Ben de şahsen benim özel 400’e yakın çoğu da yivli tüfek sahibi olduğunu bildiğim avcı mail adresime dilekçe örneği de ekleyerek yazı göndererek bu çağrıyı duyurdum. Aradan bir hafta geçtiğinde tekrar aynı listeye hatırlatmada bulundum, dilekçe göndermeyi ihmal edenler varsa diye. Hatta büyük av meraklısı olmasanız da, yivli tüfeğiniz olmasa da gene de bu çağrıya cevap verin ve dilekçeyi bakanlıklara ulaştırılmak üzere AYHAK faksına gönderin dedim. Bugün Türkiye’de 6, 7 bin olduğu tahmin edilen! yivliciler için bir araya gelin. Yarın sizin için de bu birliktelik gerekebilir hatırlatmasını da yazıma ekledim.

Birkaç gün önce de AYHAK başkanı dostum Işın Arıkök’ü telefonla arayıp durumu ve kaç dilekçe geldiğini sordum…

Geçen gün Cnntürk’deki programda bir çevreci, hayvansever yazar hanım anlatıyordu Kaş’taki Yunus Gösteri Parkı’nın kapatılması ve yunusların doğaya serbest bırakılması için 20 bin imza toplamışlar. Bilmiyorum bu size ne ifade etti.

Yazımı burada bitiriyorum. AYHAK’a kaç faks geldiğini yazmayacağım. Yazmayacağım ama bu yazımı okuyan herkesin kendi benliği adına, AYHAK’ın faksına (0312 – 229 54 03 veya 0312 – 230 69 60) bu harç uygulamasını protesto eden bir dilekçe yazıp altına isim soyad ve adres yazarak imzalayıp göndermelerinin bu davamıza sahip çıkmak olacağına inanıyorum.

Hürriyet Gazetesindeki 9 Nisan 2013 tarihli köşesinde şöyle yazıyordu Ahmet Hakan “…yazmaya, konuşmaya devam. Söylediğinde duymuyorsa sağır kulaklar, bağırarak konuşacaksın,. Bağırdığında da iplemiyorlarsa koro oluşturup bağıracaksın… Yine de duymuyorlarsa… Konuşmaya devam edeceksin…”
Neredesiniz beyler?

Alıntı orjinal adresi :
http://www.yabantv.com/yazi/659-yivli-av-tufekcilerinin-acinacak-hali
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #19 : 17 Nisan 2013, 01:16:29 »
100 tl lık avcılık vergısını kaldırtamayan avcılar ve derneklerı 2000 tl lık vergıyımı kaldırtacak.bence  bu dılekcelerde öncekı dilekceler gibi sonucsuz kalacak ,
inşallah guzel bır sonuc cıkarda seviniriz. ayrıca mke nın tekelınden kurtulmalı tabanca tufek satışı
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2013, 01:17:47 Gönderen: Kadir TOPÇU »
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Muhittin YÜCEL

• *
« Yanıtla #20 : 17 Nisan 2013, 09:59:48 »
3100 tl
250 saglık raporu.git gel 3500 civarı :)
Muhittin YÜCEL
1970 istanbul

Çevrimdışı Mehmet YAYLA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 07 Ağustos 2014, 00:38:49 »
Abiler 2013 silah kanunu tasarisi maddelendirilmis tabanca statüsünden cikartilmistir diyor bulundurma ruhsatli av tüfeği sevk veya izin belgesi almadan tasima yetkisi verilmiştir diyor bilgi edinen varmi?
Huğlu 103de
Huğlu 601 g
Huğlu effecto
Cz hunter
Cz 3006 lux

Çevrimdışı Mert PASTIRMACI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 17 Ağustos 2014, 13:54:06 »
Umarım iyi neticeler alınırda bir tanede yivli tüfeğe sahip oluruz.
1992-İstanbul Yenisahra E-5 Gedik Silah Av Ve Outdoor Mağazası

Çevrimdışı Fehmi TAŞKIN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 17 Ağustos 2014, 14:53:34 »
Ruhsatımı 2 ay kadar önce yeniledim. Hiçbir değişiklik yok. Saçma sapan uygulamalar devam ediyor. Devlet sağ olsun yurtdışındaki fiyatların en az 5 6 katına sattığı tüfeklerden kazandığı paradan tatmin olmamış olacak ki bir de dünyada hiçbir örneği olmayan fahiş bir bedel (yaklaşık 3500 tl) karşılığında kendi tüfeğimizi kullanmamıza izin veriyor. Allah razı olsun.
  • Glock 19 Gen 5
1977-İZMİR

Çevrimdışı Bahadır ÜSTÜNEL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #24 : 17 Ağustos 2014, 15:35:38 »
lütfen dilekçeleri gönderin