Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, bu alanlardan şuurlu, planlı faydalanılması ve bu mirasın sürdürülebilir bir yönetim anlayışı ile gelecek nesillere intikalinin sağlanması, Bakanlığımızın hassasiyetle üzerinde durduğu çalışmaların başında gelmektedir.
Bu ihtimam ve özveri isteyen çalışmayı yürütmek de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ana hedefleri arasında yer almaktadır.
Yaban hayatının korunması konusunda asıl olan türleri yaşadıkları tabii ortamlarında koruyabilmektir. Bu maksatla 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre yapılan koruma kontrol çalışmaları da, usulsüz avlanmayı önlemeye yönelik faaliyetleri içermektedir. Bu önleme faaliyetleri çerçevesinde merkez ve taşra teşkilatımızın özverili denetim çalışmaları aracılığıyla kaçak avla mücadele edilmekte, sorunlar yerinde dinlenmekte, av koruma kontrollerinde yaşanacak sıkıntıların giderilmesi için her türlü tedbir alınmaktadır. Avlakların denetimleri yapılarak avcılar takip edilmektedir. Ayrıca gelen ihbarlar da değerlendirilerek denetimler sıklaştırılmaktadır.
Her yıl artarak devam eden denetimlere göre son 3 yılda kontrol edilen, hakkında yasal işlem yapılan avcılar, kesilen cezalar, el konulan araç gereçleri içerir bilgiler şu şekildedir.....Yaban hayatının korunmasında ve bu mirasın gelecek nesillere taşınmasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü denetim faaliyetlerinin yanı sıra avcılarımıza da büyük mesuliyetler düşmektedir. Avcılarımızın yaban hayatı sürdürülebilirliği adına avlanırken kanunlara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranması gerektiğine, yaban hayvanlarının yaşam ortamıyla beraber en iyi korumasının yine avcılar tarafından yapılabileceğine inanarak, av yasakları hususunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz