Sanırım tüfeğin çeliğinin kalitesiylede alakalı. Ben 20 yıldır aynı tüfeği kullanıp sürekli domuza giden avcılar biliyorum ne boşluk var ne bişey tüfeklerinde. Tüfek dar şokluysa belki tüfeğin çıkış ucunda fazla sürtünmeden farkedilmiyecek derecede incelme krom kaplamanın bozulması olabilir oda çok fazla atış yapılırsa anca. Ama şoklar geniş tüfekte sağlamsa hiçbişey olmaz. Sonuçta kurşun çelik namluyla kıyaslanamıyacak kadar yumuşak bir maden. Bu atılan tek kurşunun gıramajınada bağlı. Alırken ben bunada dikkatediyorum. Ağar gıramaj oldumu tüfek kaldırmıyosa kurşun değil saçmada olsa boşluk yapar zamanla tüfekte. 31gr tek kurşunda var 36 gr da var.
Tek kurşunlar değilde benim farkettiğim bazı şavrottinler tüfeği çok sarsıyo çok sert patlıyo. Oyüzden şavrottini bıraktım ben.
serkan kardesim ,,namludan gördüğüm kadarıyla pozen vursan pozeye benziyor.. celal yollu ustanın ..tüfekleri ,,bende yıllarca kullandım o pozeden ,bana göre türkiyede o pozeler gibi sağlam hala poze üretilmiyor..bende tüfekle binlerce kurşun atmış birisiyim ,namlumda hiç bir çizik yok ,,kurşun namluya zarar vermez eğer attığın gerçek kurşunsa .. ben bunun arkasındayım namlum 19 yıldır kullanmaktayım...ve namlu iyi bir namluysa ,,piyasadaki bazı kurşunlar demir alaşımlı veya serleştirilmiş başka alaşımlardan üretilmiş kurşunlar var ,,işte böyle kurşunlar namluya zarar verebilir ,onun için kurşun seçimini çok iyi yapmak gerekiyor . her eline geçen kurşun namluya sürülmemeli dikkat edilmeli .ve en azından yumaşaklığı test edilmeli ..ve 4 şoktan aşağı bir şokla atılmamalı ,,1 şokla tek kurşun atılırsa namluya zarar verir ve kundağıda açacağı kesindir....bazı kurşunlarda yumuşatmak için bazı alaşımlar koyuyorlar buda namluya sıvanıyor ,ve arka arkaya attığında sıvanma fazla olacağı için namlu ağzında kurşun sıkışıp ,namluyu yarabilir ,,kurşun atışında çok dikkatli olmak gerekiyor ,,saçmayla karıştırmayalım...mobil şokla atılan kurşunlarda şok 4 olsun 5 olsun ,,şok yatağından şoku şişiriyor diye bilinmekte ,,bunu bende izlemledim ..5 şokla çok kurşun atım ve şokun biraz şiştiğini farkrttim..yeni bir şok almak zorunda kaldım ,,onun içn tek kurşunda her zamam kaval namlu..