havalar KIS ayi oldugundan biraz yavas parmak izleri gidebilir yaz aylarinda parmak izinin kaybolduguna belki góremessin veya daha hizli kaybolduguna góreceksindir,
eyer dedigim olay olusuyorsa namlu ústúnde tufeklerde cok cok nadir bir celiye sayip túfek, cok hassas bir celik var demektir,en az 2,3, tane ózel sacmasi arkadaslarin dedigi gibi kilavuz sacmasi olmasi lazim túfeyin,
bu sacma ortayi ciktiginda yúz metre gibi bir alanda etrafinda insan olmasin iki úc sacma ne olacak deyip gecilmez bir insani óldúrebilecek kadar gúclú sacmalardir,
hikaye gibi gelecek ama, eski efeler bu olayi cok iyi bilir, eskiden mavzer bulamadiklari dónemlerde bazi dolma túfeklerde górúlen bu sacmayi kullanmislardir,
elli sene ónce bir kahfeyi varir babam, eskiden bir sag omuzuna bir sol omuzuna túfek asip kahfeleri gelip tufek satan esnaflar varmis benim cocuklugumda cok azda olsa vardi, bu esnaflar,
kahfe masasinin ústúnde bir túfek firansiz bakarlar, biraz agir, kac para malúm eskiden túfekler para, cok para az para, pazarlik tutarlar, adam sógle der bu tufeyin sacmasi ile domuz furdum der, babamda sógle der, hep ógle sóglerler túfeyi satarken der, adam cok dúrús biri imis eli ayagi titremeyi basladi derdi, bana inanmadilar diye adam.
túfek yarim cakmak bir dolma túfek sol tarafindaki yay kirilmis, alfa aya marka túfekle yillarca avlandi furdugu domuzun sayisi bilinmez,aydin havalesinde nekadar únlú bóyúk domuz avcisi varsa tanirlar, bu avcilari bir kac sene ónce rahmetli olmus, son defa górseydim iyi olacakti, kismet,
hadi der babami túfeyin yayina yaptiralim, bir tarafina doldurmuslar túfeyin sag taraf calasiyor túfeyin,
eskiden demirci ustalari vardir celinger derlermis her sey yapabilen, bu celengerler tavsan faklari tuzaklari yapabildiginden bu tuzaklarin yaylari esnek sert saglam kolay kolay yumusamiyan celiklerden yapilir islenir, bu celik ustalari bu ise basarabilirmis,
giderlerken avlana avlana giderler simdiki gibi zamanmi var, zagarlar domuz kaldirir, domuz babamin ónúne gelir domuza sacma atsa domuza sacma atsam bana gúlerler dedim diyor, túfeyi alirken túfeyi satan adamin sógledikleri aklima geldi der, ates eder, domuz bóyúk yikilmis bir agacin altindan gecmek isterken dúsúp yikildi der, arkadaslari gelir neyle furdun sacma ile hadi ordan adamla eylenme dediler diyor,
domuza kesip parcaladik derdi nasil olur diye etindende zagarlari verdik derdi domuzun ciyerine isabet etmis úc adet sacma vardi diyor,
gene bunlar inanmamis ras geldi dent geldi, diye, kasabayi varirlar zagarlari kahfenin ónúne baglarlar, sógle bagirir hadilen hadilen karacasulular avciyim diye geciniyorsunuz bak biz domuza sacma ile avliyoruz der, ordan yasli bir adam túfeyi getirin bana der, túfeyi eliyle elledi bakti inceledi,
dogru sóglúyorsun demis nerden bildin demisler, belki yalan sóglúyoruz, adam sógle demis oglum bu túfeyin adi BENDÍK ÍNANMASSAN KIRK ADIM ÓTEYI DÍK, diye adi var bu túfeyin demis sasirdik kaldik derdi, ondan sonra bir kac daha domuz furduk túfekle derdi, daha sonra túfeyi satin aldigi kisiye bulur ózúr diler babam, sógle demis adam oglum inanmasi zor birsey, dedi bana derdi, ondan sonra bu kilavuz sacmasi nasil birsey olduguna daha iyi anladik derdi. bir tane robust geldi gecti bizden, onda iki tane vardi bu sacma, tavsani uzak atis yaptigimizda diyer sacmalar deri ve tavsanin etinde kalirken o iki sacma tavsanda cok derin ilerledigine górúrdúk, iki sacma ile tavsan avladigimiza sahit olduk,
bu sacmalar, cok ózel úretimli túfeklerde ortayi ciktigina biliyoruz, belcika túfeklerde, 1,2, tane górúldúgú, firansiz túfeklerde, 3,4, tane ,ingiliz túfeklerde,2,3, tane górúldúgú cok kóklú usta avcilar tarafindan bilinirdi,
túfek satilmassa. bir gún górmeyi gelirim ózel olarak, nasipte varsa,