Eline, emeğine sağlık arkadaşım;
DİNİMİZDE AVCILIK
Eti yenilsin, yenilmesin yaratılışı icabı vahşi olup insandan kaçan hayvana av böyle bir hayvanı kaçmaz hale getirip yakalamaya da avlama;denir.
İslam da gerek kara,gerekse deniz hayvanlarını avlama mübahtır.Kuran-ı Kerimde şöyle buyrulur:
Size temiz olanlar helal kılındı.Allahın size öğrettiği üzere alıştırıp yetiştirerek öğrettiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını yiyin ve üzerine Allahın adını anın. Deniz avı size helal kılındı. (Maide,(5/96 ayrıca 5/1,2,94,96) Ancak sadece eğlence amaçlı avlanmak mekruhtur.Hac ve İhramdayken avlanmak haramdır.
Av hayvanlarının bir kısmının eti yenir,bir kısmının ise yenmez.Bunlar ya derisi, yünü ve dişleri gibi kısımlarından faydalanmak için,ya da şerlerinden korunmak için avlanırlar.
Avlana hayvanın etinin helal olması için birtakım şartlar vardır.Bu şartların bir kısmı avcı,bir kısmı av aleti ve bir kısmı da av içindir.
1-AVCIDA BULUNMASI GEREKEN ŞARTLAR
a-Avcı; Müslüman, akil ve mümeyyiz(iyiyi kötüyü anlayan) olmalıdır.Bunun dışında kalanların kestiği hayvan yenmeyeceği gibi,avladıkları da yenmez.Haramdır.
b-Avcı avına silah atarken ya da yakalayacağı hayvanı ava salarken besmele çekmelidir. Bu esnada hatıra gelmeyebilir.Ava çıkarken besmeleyle çıkmak uygundur. Kasten besmele terk edilirse avın eti yenmez.
c-Avcı silahı ile vurduğu avı yada eğitilmiş hayvana yakalattığı hayvanı elde etmek için başka bir şeyle meşgul olmaksızın harekete geçmelidir. Bazen atılan fişek ava isabet etse bile avı öldürmeyebilir. Bu yüzden avcının avı araması ve yakaladığında kesmesi gerekir.Aramayıp başka bir işle meşgul olup,sonra ölü olarak bulursa eti yenilmez. Beklemeden gider ve avı ölü olarak bulursa avın eti yenir.(Meydani,Lübab,III,220).Avı ölü olarak bulması halinde kesmesi uygun olur.
d-Ava silah atma ve avı yakalayacak eğitilmiş hayvanı gönderme işini ehil olan bir avcının yapması gerekir.Resulullah(S.A.S) taşla,sopayla,sapanla avlanmayı yasak etmiştir.
Müslim de rivayet edilen bir hadis-i şerif
Taş ne avlar ne de düşmanı yaralar.Ancak o diş kırar,göz patlatır Buyurmuşlardır.
Avcı avını vurur fakat onu kaybederek bir müddet sonra bulur. Bununla ilgili Hadis-i Şerifde;
Oku attığın zaman,suya düşmemiş olmak kaydıyla avı ölü bulursan ye. Aksi halde,suyun veya okun onu öldürdüğünü kestiremezsin.
Eğer onda yırtıcı bir hayvan izi bulamazsan ve senin okunun onu öldürdüğüne hükmedersen ye.
Oku attıktan üç gün sonra avı kokmadan bulursan ye.
Avcılıkta dikkat edilmesi gerekli hususların başında elbette merhamet ve ihtiyaç gelmektedir.İhtiyaç için avlanan bir Müslüman merhameti elden bırakmamalı,hayvanların üreme ve yavrulama zamanlarında avlanmamalıdır. Av hayvanlarının neslini kurutacak,tabiatın dengesini bozacak bir avcılık, mümini vebale sokar.
2-AV HAYVANLARINDA ARANAN ŞARTLAR
a-Avlanan hayvan eti yenilen cinsten olmalı.
b-Yaratılışı icabı vahşi olup evcil olmamalıdır.
c-Haşerat cinsinden olmamalıdır.
d-Deniz hayvanlarından ise balık cinsi olmalıdır.
e-Hayvan av tesiri ile ölmüş olmalıdır.Avcı avına ölmeden yetişirse kesmesi lazımdır,aksi halde eti yenmez.
3-AVLANMADA KULLANILAN HAYVANLARDA ARANA ŞARTLAR
a- Ava salıverildiği zaman gitmelidir.
b-Av için yetiştirilmiş olmalıdır.
c-Yakaladığı hayvanın etinden yememelidir.
d-Avı boğarak öldürmemelidir.Av vurulduktan sonra başka bir tesirle ölürse eti yenmez.
Leşin Postu Temiz mi?
Hanefî mezhebinde, domuzdan başka her hayvan ölünce kılı, kemiği, siniri ve dişi temiz olur. Leşin derisi, necis olmayan madde ile dabağlanınca temiz olur. Necis madde ile dabağalanınca, üç kerre yıkayıp sıktıktan sonra temiz olur. Domuz ve yılan derisi hiçbir zaman temiz olmaz. Bunlarla yapılan cüzdan, kemer, çanta, elbise ile namaz kılmamalıdır! Domuz ve yılan hariç, eti yenmiyen hayvan, dine uygun kesilince veya avlanınca yalnız derisi temiz olur. Böyle öldürülmüş bir hayvanın postu üzerinde namaz kılmak câiz olur.
Şâfiî mezhebinde, karada yaşıyan hayvanların leşleri, necis olduğu gibi, bunların bütün parçaları, tüyleri, kılları, kemikleri, derileri ve bunlardan çıkan her şey necistir. Sadece ölmüş tavuktan çıkan yumurta temizdir. Domuz ve köpek hariç, eti yenmiyen hayvanların derileri dabağlanınca temiz olur. Şu halde, dabağlanmış aslan postu üzerinde namaz kılmak Hanefî mezhebinde câiz, Şafiî'de ise, câiz değildir. (Hidâye, Hindiyye, s