Gönderen Konu: ÇİFTE VE POZELERDE ALT VE YAN SORUNU  (Okunma sayısı 14197 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uygar TANDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
ÇİFTE VE POZELERDE ALT VE YAN SORUNU
« : 03 Şubat 2013, 12:11:32 »
şimdi denir ki hep yanyana çiftelerde 20-25 metre sonra kesişecek şekilde namlular içiçe bakar.böyle birşey var mıdır?varsa aynı durum altalta pozelerde de var mıdır.yani üst sabit,alt namlu hafif üste mi bakar?şayet ikisinde de böyle birşey yoksa poze biraz alt vurur,çifte biraz yan vurur.bunun atıcılığa etkisi ne şekilde olur?
  • HUĞLU RENOVA SENTETİK 66CM
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
Ynt: ÇİFTE VE POZELERDE ALT VE YAN SORUNU
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2013, 12:36:37 »
namlu birleştirmeleri  genel olarak 36.5 mt  baz alınarak yapılır.buda demektir ki iki namlunun  birbiriyle kesişmeye en  yakın olduğu yerdir.keşiştiği yer değildir.bir tüfekte iki namlu hiçbir zaman aynı yeri vurmaz.aynı seri tüfekler bile birbiriyle aynı performansı vermez..sonuçlar birbirine yakınsa  namlular iyi bir  işçilikten  geçmiş  diyebiliriz.çok farklı  sonuçlar çıkıyorsa  namlu birleştirme  hatalı demektir.bu durumun  saçmalı fişeklerde  çok önemli olsada özellikle  kurşun atışlarında daha bariz olarak  ortaya çıkar.aslında hiç istemememe rağmen özellikle  kurşun atışı yapılan avlarda pompalı yada otomatik gibi tek namlulu bir tüfek kullanmak  daha doğru olacaktır.hoş dünyanın her yerinde yakın kullanım yada savunma amaçlı üretilen bu tüfekler malesef yivli tüfek almanın maliyeti ve prosedürleri yüzünden ülkemizde bu amaca hizmet  vermeye devam edecektir.selamlar rasgelele......
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2013, 15:34:32 »
36,5 mt. baz alınması pozelerde de geçerli midir?yani alt namlu çizgisi de 36,5 mt.de kesişecek şekilde mi yapılır,yoksa bu işlem sadece yanyanalarda mı yapılır?
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2013, 16:20:59 »
36,5 mt. baz alınması pozelerde de geçerli midir?yani alt namlu çizgisi de 36,5 mt.de kesişecek şekilde mi yapılır,yoksa bu işlem sadece yanyanalarda mı yapılır?
bütün çifteler için geçerlidir.üst alt yada yan yana farketmez.iki namlunun kesişme açılarının  birbirine en çok yakınlaştığı mesafedir.bu mesafeden sonra kesişme açısı dahada açlacaktır.zaten grupmanda bu mesafeden sonra dahada bozulacaktır....

BİGA/1979

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #4 : 03 Şubat 2013, 16:29:00 »
Benim de anlamadığım namlular paralel olsa ne olur sanki.İki namlunun en uzak olduğu yer fişek yatağı desek maksimum 3 cm falan aralık var merkezler arasında,bir metre çapında bir grupman da 3 cm in ne önemi olabilir.Kurşunda bile bir önemi olmaz,3 cm alt ya da yan vurmanın.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Y.Bora GÜNGÖR

• *
  • AVCI MASADA DEĞİL AVDA ATAR & ATICI BELLİ OLUR...!
« Yanıtla #5 : 03 Şubat 2013, 16:43:57 »
Yivsiz Av Tüfekleri İle Atış Yaparken  Poze Biraz Alt Vurur , Çifte Biraz Yan Vurur Diye Bir Genelleme Yapmak Doğru Degildir. Av Tüfeğin Dipçiğinin Uzun Veya Kısa Oluşu da Atışı Hatalarının Oluşmasında Önemli Bir Unsurdur. Elbise Avda Giyilmesi Gerekenden Ne Çok Kalın , Ne de Çok İnce Olmalıdır.
- Beretta S 57 E SS Series "3/4 & 2/4"
- B.C. Mıroku Model 3800  G3 Arap Gravür Silver Special Series "Skeet & Skeet"
- Browning Diana Grade 20 gauge "2/4 & 1/4"
- Krieghoff K-80 Combo Trap Shotgun Set

barışgökduman

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 03 Şubat 2013, 17:35:33 »
şimdi denir ki hep yanyana çiftelerde 20-25 metre sonra kesişecek şekilde namlular içiçe bakar.böyle birşey var mıdır?varsa aynı durum altalta pozelerde de var mıdır.yani üst sabit,alt namlu hafif üste mi bakar?şayet ikisinde de böyle birşey yoksa poze biraz alt vurur,çifte biraz yan vurur.bunun atıcılığa etkisi ne şekilde olur?

Uygar bey merhaba,
Sanırım sizde benim gibi çiftelere merak saldınız :)

Çevrimdışı Seyit ÖCAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 03 Şubat 2013, 18:09:45 »
Önemli kaçırılmayacak avlarda çiftemle aynı anda ikisini birden ateşliyorum ve sıfır hatayla işi bitiriyorum. Süperpozelerde ise alttaki namluyu çok seviyorum arpacık hatasını ortadan kaldırıyor. Nişanla uğraşmadan alttaki namlu kesin sonuç veriyor.
Bu konu önemli aslında silah sanayi ve üreticiler yorum yapıp bilgilendirseler çok faydalı olur.
Fabrikalarda üretim yaparken belirli sıtandart ölçülere göremi yapılıyor yoksa atış-lazer ışık tutarak vb. ayarlamalar mı yapılıyor hep merak etmişimdir.
Seyit-ÖCAL
1983-SİVAS
Arh+

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #8 : 03 Şubat 2013, 18:47:38 »

Uygar bey söz konusu iyi bir markaysa birleşme istendiği gibi aynı noktadır bu pozede yada çiftede değişmez .......
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 03 Şubat 2013, 20:24:23 »
barış kardeşim.ben çiftelere hep meraklıyımdır.ama dezavantajları var,avantajları da var.yani bilen anlayan avcı arkadaşlara sora sora kafamdaki ideal tüfeği yaratmaya çalışıyorum.hep merak ettim,yanyana ya da alt alta iki namlu ama tek arpacık var.farklılık nasıl ortadan kaldırılır?belki de çifteleri çekici yapan budur.iki ayrı namlu daha güçlü imajı veriyor.
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 03 Şubat 2013, 21:04:41 »
Sayın S. Alper Erdem'in (isim hatırımda kaldığı kadar) "Çifteyi Anlamak" isminde uzun bir makalesini okumuştum. Çeşitli dergilerde 4 bölüm halinde yayınlandı. Ona göre, namlu birleşiminde 36 m için kesişmesi arzulansa bile, bu namlu eksenlerinin 36 m de kesişmesi anlamına gelmiyor. Ekseri eksenler 5-10 m de kesişir şekilde yaslanıyormuş.

Bu adam silah konusunda çok bilgili biridir. Patenti kendine ait tabanca tasarımı vardır. Bu da not olarak bulunsun.
« Son Düzenleme: 03 Şubat 2013, 21:06:30 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ümit ÇAGLAR

• *
  • Herkese rastgele
« Yanıtla #11 : 03 Şubat 2013, 21:38:46 »
Ben bir kaç yıl önce Huğlu 103 de almıştım büyük hevesle ! Görünüşü ,işçiliği süperdi, Geldik atışa  tüfeği aldığım hafta üveyike gittim Bursadan , arkadaşlarla atıyorum atıyorum vuramıyorum, kafayı yiyecem sonra yerden kalkan bir tek kuşa ben sıkdım ilk attığım alt namlu resmen kuşun üstünden geçti ikinci attığımda altından bunu görünce tüfeği kendime göre tuttuğum şekle göre nereyi vurduğunu tespit ederek tek kırma gibi av yaptım bir kaç av vurdum ama hiç zevk almadım. Tek kurşun atışına baktım , attığın yere gitmiyor. hemencecik değer değmezine sattım o arada fabrikayla konuştum ilgilenmediler.
  • Fabarm xlr 5
Ümit ÇAGLAR
1977 KARS

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 03 Şubat 2013, 22:55:25 »
biraz uzun olcak ama sıkılmazsanız linki inceleyin.http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,72822.0.html

BİGA/1979

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #13 : 03 Şubat 2013, 23:51:30 »
tüfeğin veya pozenin namlusunu çıkartın 10 metre veya 5 metre uzağa bir hedef koyun bir pinpon topu yada yarım kibrit kutusu büyüklüğünde dahada küçük olabiilir bir hedef koyun üst namludan bakarak hedefi tam isabet görün ve namluyu sabit tutarak yada sabitleyerek alt namludan bakın kesinlikle bir namlu tam hedefteyken namluyu oynatmadan öteki namludan bakacaksınız her iki namluda aynı hedefi tam merkezde gösteriyorsa sorun yok demektir. ustalık ve işçilik iyi demektir. aksi durumda rot balans bozuktur. selamlar....
« Son Düzenleme: 03 Şubat 2013, 23:53:15 Gönderen: M.Emin OLGAÇ »
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Kaan ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 17 Nisan 2013, 15:22:04 »
Emin abi senin bu dediğin işlemi 36.5 metrede yapıyorlar ...çiftelerde 2 namluda merkeze ayarlanır poze de ise alt namlu sabit üst namlu 36.5 metrede alt namlunun vurduğu yere göre ayarlanır diye biliyorum ben ...
file:///C:/Users/Cas/Desktop/24022013142.jpg

Çevrimdışı Ümit ÇAGLAR

• *
  • Herkese rastgele
« Yanıtla #15 : 17 Nisan 2013, 15:48:56 »
tüfeğin veya pozenin namlusunu çıkartın 10 metre veya 5 metre uzağa bir hedef koyun bir pinpon topu yada yarım kibrit kutusu büyüklüğünde dahada küçük olabiilir bir hedef koyun üst namludan bakarak hedefi tam isabet görün ve namluyu sabit tutarak yada sabitleyerek alt namludan bakın kesinlikle bir namlu tam hedefteyken namluyu oynatmadan öteki namludan bakacaksınız her iki namluda aynı hedefi tam merkezde gösteriyorsa sorun yok demektir. ustalık ve işçilik iyi demektir. aksi durumda rot balans bozuktur. selamlar....

Peki rot balans bozuk Tüfek nasıl düzelttirilir. Firmalar hatalarını kabul etmiyorlar ,anlatıyorsun Tek kurşun atışı için bu tüfeği kullanamazsın diyorlar.Zaten tek kurşun atışı için kullanmıyorum diyorsun saçma dağılır yerini bulur diyorlar.
Şunu soruyorum poze bir tüfeğiniz var , hedefe nişan alırken tüfeğinizi çok az sağa veya sola yatırdınız o zaman iki namlunun birleşme  açısı ne olacak: tamamen değişecektir. ben tüfeğimi her zaman yere 90derecelik açıyla tutarım ateş ederim diyen yoktur herhalde avın gelişine göre tüfek tutuşumuz var.
Ne oldu rot balansı bozuk tüfek oldu.
  • Fabarm xlr 5
Ümit ÇAGLAR
1977 KARS

Çevrimdışı Kaan ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 17 Nisan 2013, 16:23:02 »
ya bence hiç birleştirmesinler 2 namlunun nişan güzergahını arada en fazla 1 cm fark olur ne olucakki :D 
file:///C:/Users/Cas/Desktop/24022013142.jpg

Çevrimdışı Y.Emre TOK

• *
« Yanıtla #17 : 18 Nisan 2013, 00:00:57 »
Arkadaşlar bu konu daha öncede açılmıştı link'i yukarıda Suat bey belirtmiş sağ olsun.Böyle bir sorunla daha öncede karşılaştım süper pozem de vardı alt namlu alt üst namlu üst vuruyordu kurşun da atsanız saçmada değişen bir şey olmuyordu.Bana yeni bir namlu yaptırmama mal oldu.Arkadaşlarımın da aldıkları tüfekleri incelemek ve test atışı için yaptığımız denemelerde rekor bir çifteye ait sol namlu tam isabet vuruşlar yapıyor fakat sağ namlu abartı gelmesin 35 cm sağ ve 20 cm üst vuruyor  bu tüfek içinde yeni bir namlu yaptırıldı.
Pek çok yerli üretim ünlü markada bu durumla karşılaştım hatta grupman diye bir şey yoktu genelde süper pozelerde karşıma çıktı şöyleki 12 çap çiftemin içine taktığım 20 cal adaptör (12 çap tüfeği 20 çap'a dönüştürüyor )ile  6 no RC sipe nin gurpmanı çok daha düzgündü.
Hiç bir avcı böyle tüfeklere denk gelmesin insana avı soğuttur mazallah.

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 21 Nisan 2013, 01:40:54 »
 Benim merakettiğim fabrikada namluları ve üst şeridi tam hizalıyan yada bahsedildiği gibi 35m. mesafede kesiştiren mikronluk ölçüm yapan bir makina yasa lazerli sıfırlama varmı yoksa ustalar ya tutarsa diye rasgele birleştirp kaynağı çakıyolarmı? Ben buyüzden huğlu çiftemi daha 3-4 ay kullanamadan tekrardan satmak zorunda kaldım sağ namlu muntazam tek kurşun atışı yaparken sol namlu sürekli 25metrede nerdeyse bir karış sola çekme yapıyodu. Buda insanı tüfekten çok soğutuyo. Zaten tek amacı nişanaldığınız yeri vurması gereken bir mekanizmadan bahsediyoruz tek amacınıda düzgünce yapamıyosa o tüfeğin ne anlamı kalırki?
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 21 Nisan 2013, 07:25:27 »
Benim merakettiğim fabrikada namluları ve üst şeridi tam hizalıyan yada bahsedildiği gibi 35m. mesafede kesiştiren mikronluk ölçüm yapan bir makina yasa lazerli sıfırlama varmı yoksa ustalar ya tutarsa diye rasgele birleştirp kaynağı çakıyolarmı? Ben buyüzden huğlu çiftemi daha 3-4 ay kullanamadan tekrardan satmak zorunda kaldım sağ namlu muntazam tek kurşun atışı yaparken sol namlu sürekli 25metrede nerdeyse bir karış sola çekme yapıyodu. Buda insanı tüfekten çok soğutuyo. Zaten tek amacı nişanaldığınız yeri vurması gereken bir mekanizmadan bahsediyoruz tek amacınıda düzgünce yapamıyosa o tüfeğin ne anlamı kalırki?
Bore sight denilen lazerli dürbün sıfırlama aparatı var.Namluya takılıyor bir mermi gibi.
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 21 Nisan 2013, 13:52:09 »
 ebay.com dan baktım 10-15$ gibi cüzzi rakamlara 12 kalibre için bore sight mevcut. Benim merakettiğim fabrikada ustalar bunu kullanıyomu yada kullanmadıkları el göz kararı ara banda oturtup kaynağı çaktıkları yada yanlış kullandıkları oluyomu? Bende 20-25 senelik çifsan poze var 70-80m mesafelere bile nerdeyse yivli gibi muntazam tek kurşun gönderirken yeni üretim huğlu çiftem sol namluda sola kaçırma yapıyodu. Şuanda huğluda 104a pozeme sadece kurşun atışı için silindir namlu yaptırıyorum halen yapım aşamasında. Pazartesi Ali AĞIR ustayı arayıp bu konuda net bilgi almaya çalışıcam.
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 21 Nisan 2013, 14:42:35 »
ebay.com dan baktım 10-15$ gibi cüzzi rakamlara 12 kalibre için bore sight mevcut. Benim merakettiğim fabrikada ustalar bunu kullanıyomu yada kullanmadıkları el göz kararı ara banda oturtup kaynağı çaktıkları yada yanlış kullandıkları oluyomu? Bende 20-25 senelik çifsan poze var 70-80m mesafelere bile nerdeyse yivli gibi muntazam tek kurşun gönderirken yeni üretim huğlu çiftem sol namluda sola kaçırma yapıyodu. Şuanda huğluda 104a pozeme sadece kurşun atışı için silindir namlu yaptırıyorum halen yapım aşamasında. Pazartesi Ali AĞIR ustayı arayıp bu konuda net bilgi almaya çalışıcam.
serkan bey yaptırdığınız namlu slug mu kaça mal oldu?
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Serkan GÜNGÖR

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #22 : 21 Nisan 2013, 15:33:12 »
 iki namluyuda şoksuz silindir istedim slugta deniyo sadece domuza gitmek için ama gurupman ve çeşitli fişek denemelerinden sonra uygun fişek bulundumu diğer avlarada rahatlıkla gider diye düşünüyorum. Şoka bakmadan tapaları sayesinde çok güzel gurupman sağlıyan fişekler var. Namlu boyunu 61cm istedim üst band 10mm ara soğutmalı. Üst bandın genişlemeside fiyata etkiediyomuş. Ben 375tl ye anlaştım ama ben ustayla görüşüp siparişi vereli baya oldu. Şimdiki güncel fiyat 400tl miş. Bence değer özellikle domuz avı ağarlıklı kullanılıyosa. Tüfek geldiğinde inş resimleride paylaşıcam. Bende dörtgözle bekliyorum.
« Son Düzenleme: 21 Nisan 2013, 15:34:42 Gönderen: Serkan GÜNGÖR »
Serkan GÜNGÖR
1984 İZMİR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 22 Nisan 2013, 09:39:41 »
yabancıların 50 yıllık çifte ve pozelerinde böyle sorun yok.bizimkilerde hala varsa yazık
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı Hikmet KIRMIZIOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 08 Haziran 2013, 21:30:28 »
2012 yılının mart ayında 1985 yapım ve gayet guzel vuruşu olan 68 namlulu HUĞLU süperpozemi bantı namlunun uç tarafından ayrılmaya başladığı için tamire gönderdim fabrikaya.Bilin bakalım nasıl geri geldi :) Namlunun üstünde dümdüz giden 8mmlik bandı sökmüşler. Yerine 5-6 mm arasında değişkenlik gösteren kalınlıkta bir bant takmışlar sağolsunlar.Namluyu trap tüfeğindeki gibi üstten baktığınızda yılan gibi s çizerek ilerliyor bant namlunun üzerinde.İnanın nişan alırken bantı görmesemde her seferinde arpacık acaba doğru yerinde mi die düşünüyorum.Bant o kadar çok dalgalı gidiyor ki aklımda hep o arpacık orjinalinde olması gereken yerde mi sorusu var.bantı yerine kaynaklayan usta ellerin kırılmasın emi...
  • Ata Neo & Beretta 1301 Otomatik
  • Rizzini Aurum Süperpoze & Yıldız Çifte
1986 Balıkesir