şevrotin 2012 2013 av sezonunda MAK KARARIYLA YASAKLANMIŞTIR .. DOMUZ AVINDA ve diğer avlarda kullanılması kanunen YASSAKKTIR .. orman ve su işleri samsun bölgesi şefimidir , müdürümüdür nedir ; murat bey ve , TERME polis merkezi amirliği silah büro memuru ceyhun bey söyledi bu sene yasaklandığını ... yakalanırsanız ne olur bilemem .. sadece doğru bildiklerimi paylaşmak istedim ...saygılaR ..
Yusuf hocam, şevrotin yasaktı zaten. Daha önce de konusu geçmişti. Ama buna farklı açılardan da bakmak lazım. Mesela çobanın fişekliğinde tek kurşun ve şevrotin serbesttir. Tehlikeye düşünce önce havaya ateş eder, eğer kurtaramazsa direk hayvana atar. Bu kurt, ayı veya domuz olabilir. Orada canı tehlikedeyken bunun muhakemesiyle zaman kaybedemez. Kimse kaybetmez zaten. Benim fişekliğimde 25 adet tek kurşun varsa mutlaka 5 adet şevrotin bulunur. Hayvanla sıklıkta karşılaşınca ne kaçacak yer var ne de nişan alacak zaman.. İşte o anda şevrotin elzem olur. En azından bir an için hayvanı duraklatmak adına.. Sonra da tek kurşunla işini bitirirsin. Şevrotinin yasak olmasının sebebi hayvanı yaralı gönderip eziyet etmemek içindir. MAK kimseyi kayırmaz. Yani "Falancanın nişanı çok iyi, av garanti olmadıkça atmıyor. Ona şevrotin serbest olsun ama diğerlerine yasak" diye bir kanun da olmayacağına göre yasak herkese yasaktır. Böylece iş garantiye alınmış olur. Siz uzak geçen bir domuza zaten kurşun atarsınız. Hem menzili yüksek hem de tahrip gücü.. Garanti olmadıkça da dokuzlu kullanmazsınız. Fakat ben çiftçi olsam ve tek geçim kaynağım olan tarlamı domuzlar talan etse hiç kimseyi dinlemem, bu da bir gerçek. Geçen sene memlekette bir abimiz 150 milyar yatırım yapıp marul ekti. Domuzlar sadece 2 gecede 20 milyarlık zarar verdiler. Bütün kökleri yemişler. Bu adama nasıl anlatırsınız şevrotini, tek kurşunu? Hüseyin kardeşimizle ben daha önce konuştum. Bahsettiği domuzların tamamı hasat zamanı tarlayı talan eden domuzlar. Zaten olay da hasat zamanı oluyor. Gün aşırı karaca avına çıkanları, gece avında tavşanın kökünü kurutanları, kurt ve tilkileri zehirli yem ile can çekiştirerek öldürenleri düşündüğüm zaman, tarlasını koruyan mal sahibine çok kızamıyorum. Çünkü benim direk şahit olduğum birşey var; tarlanın bir ucunda ışık, diğer ucunda bagajı açık halde müzik çalan bir araba varken domuzlar tarlanın ortasından girip mısırı yiyorlar. Tarla sınırlarına koydukları patpatlara (tüple çalışan ses cihazı) bile alışmış hayvanlar. Silah atıyorsunuz, 1 saat sonra tekrar geliyor tarlaya. Ha bunlar şevrotini meşru yapmaz, yasak yasaktır ama çok da kılıcı keskin olmamak lazım. Fabrikalar deli gibi şevrotin üretiyorlar. O halde üretiminin yasaklanması lazım. Geyik yasak, ayı yasak, domuza da atamıyorsunuz zaten. Ne kalıyor ki geriye; mantıklı değil mi?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Sonuç olarak siz söylediğinizde haklısınız. Hatta keşke herkes sizin kadar hassas olsa.. Şöyle sonlandırayım;
Buradaki asıl amaç en stabil fişeği üretebilmek. Barutu tanımak, tecrübe etmek, birşeyleri başarıp kayda değer sonuçlar elde etmek.. Avda kullandığınız fişeğin kaç katını deneme yaparken harcıyorsunuz zaten. Fişek sararken bile ne kadar keyif alıyor insan, siz bir de sonuçları tatmin edici olunca alınan hazzı bir düşünün.. Bunu aynı şekilde kuş fişeklerinde de kullanırsınız. Tek kurşun, keza..
Bu kadar uzun yazmamın sebebi, yakalanmaktan behsetmişsiniz ya, dert oldu bana
Meramımı anlatabilmişimdir inşallah. Sağlıcakla..