Can bey flood yaptığım için kusura bakmayın Abd de genelde takip ettiğim siteler kadarıyla söylüyorum bir Nightforce çılgınlığı var.Hem av camiası hem de benchrest atıcıları NF kullanıyorlar ve bazı sitelere üyeliğim var dürbün tavsiye etmelerini istediğimde 10 kişiden 8 i NF nxs diyor.Parlaklık sağlamlık ve turretlerdeki hissedilebilirlik bakımından tek geçiyorlar.Tabi premier heritage, us optics, swarowski,SB,Zeiss yabana atılır markalar değil ama neden böyle bir akım var analayamadım.Nf ler ucuz desen en düşüğü 1500 dolardan başlıyor.Sizde galibe Zeiss ten vazgeçmiyorsunuz.Araştırdığım kadarıyla zeiss clarity bakımından 1 numara hep o yönüne vurgu yapılıyor.Siz abd şartlarında dürbün tavsiyesi yapsanız tüfek dürbünü tavsiyeniz hangi marka ve hangi dürbünden yana olurdu.Ben 3 dürbün arasında gidip geliyorum.
Nightforce 3.5-15×56 NXS
swarovski z6i 2.5-15x56
Zeiss Conquest 3.5-10x50 MC
Bunların haricinde tavsiye edeceğiniz dürbün varsa belirtebilirsiniz.Şimdiden teşekkürler.
Siz Amerikalilar a bakmayin. aslinda optik konusundan hic anladiklari yok. Sebebi de burada silahlarin cok ucuz olmasi, kalite optigin ise silaha oranla pahali olmasi, Mesela ben Remington 700 cdl sf i mi burada $1200 e aldim, ki daha pahalisi yok denecek kadar az, Bana bu odun parcasina bu kadar para mi verdin gozuyle bakan cok oldu. Burada bir cok insan Sauer, Blaser gibi markalardan bihaber. Mesela daha 1 hafta once Turkiye ye permi ile R8 success yolladim bir tane 300win mag, fluted match 22mm namlu, turkiye de esi yok, verdigim parayi duyunca elemanlar inanmiyorlar, Blaser diye bir markayi hayatlarinda duymamislar, Ayni sekilde ne Zeiss ne de swarovski den haberdarlar. Dinleri imanlari Leupold ve Nightforce. Neden? cunku amerikan mali ve 200-300 dolara leupold durbun aliyorsun, En iyisi $1500. Oteki markalar bushnell, barska 70 dolara bile durbun var. E simdi turkiye de ki adam gidip 7-8 bin dolara almis tufegini gidip ustune bu durbunleri takmaz, takmamasi lazim... nightforce piyasaya 90larin basinda girdi yanilmiyorsam, Zeiss Leica ise 100 yili askin zamandir optik uzamani, artik biraz da fark olsun...
Amerikadaki adam gitmis remington 700 u almis sentetik kabza ile 600 dolara, gitmis almis CZ veya Tika, Sako yu 500-700 dolara gidip 3000 dolara durbun almaz. Ciddi soyluyorum Zeiss i bile bilmiyor bir cogu. Ama gel Leupold de, adamlar saniyorlar ki dunyanin en iyisi. Ben Leupold un bir iki modeli haric birak Zeiss la kiyaslamayi ancak tek sacmaya takilabilecegi gorusundeyim.
Nightforce ta sonuc olarak kotu degil bu arada yanlis anlasilmasin fakat ben Zeiss, SB, Swatovski, Leica ile yaristirmam diyorum....
Simdi soyle de bir durum var, Simdi mesela ornekleme yapayim, Piyasaki ucuz optiklerin buyuk kismi 100-300 dolar bandindaki durbunler diyelim (Amerika fiyatlari) 100 uzerinden 50 ortalama alsin. Siz gidip 2000 dolara bir Zeiss aldiginiz zaman bunun edecegi ortalama puan 100 uzerinden 85-90 olsun farzedelim. Simdi bakin odediginiz rakam 6-7 kat fazla. ama durbunun size sagladigi avantaji 7-8 kat iyi mi, tabi ki degil. Ama iste bir yerden sonra uc nokta kalite istiyorsaniz, herkeste olmayani istiyorsaniz, bu paralari eder bu optikler.
Sizin bu yazdiginiz 3 durbunden Swarovski 2.5-15x56 diger iki durbunden klasman olarak ustte. Eger illa bu uc durbunden birisini alacaksaniz Swarovski ile gidin. z6i serisi Zeiss teki Victory Diavari ye denk gelir. Zeiss Conquest ise Zeiss in giris seviyesi, tam amaca yonelik durbundur.
Zeiss, Swarovski, Schmidt Bender, Leica, Hensoldt bu markalarin hepsi optik uzmani markalar. Siz amaciniza uygun olani alin, yalniz durbun oncam capi 50mm nin altina dusmeyin derim, hava kararmadan once elinizde iyi bir durbun varsa ve objektif capi da genisse, size en az 20 dakika fazla av yaptirir. Tabi burda kullanilan camin gecirgenliginin kalitesi de onemli. ayrica tup genisligi...
Eger maddi imkaniniz varsa, ben olsam
Zeiss 6-24x56
Zeiss 6-24x72
Swarovski z6i serisi
Schmidt Bender Police Marksman II
gibi secenekler tercih ederdim, fakat kisa mesafelerde bu optikler sikinti yaratabilir, bu biraz avlanma tipiyle de alakali.
Ayni sekilde kullandigim Conquest ten de cok memnunum fakat Conquest serisi uretimden kalkti bu arada, onun yerine Conquest HD5 serisi basladi, fiyat uygun ve amaca yonelik guzel durbunler mevcut. Siz once kafanizda bir kac durbun belirlerseniz yardimci olmaya calisirim,