Avrupa tüfeklerin çoğunda onların "bluing" dediği bir çeşit paslandırarak renklendirme metodu uygulanıyor. Doğrusu bana çok ama çok cazip görünüyor. Öte yandan o işin de türleri var. Kimilerini firmalar kendilerine özel metodlarla yapıyor. Bazısı sıcak veya soğuk solüsyonlarını satıyor, becerebilen yapıyor. Fakat komple boyanmadıktan sonra sırıtmaları ihtimali çok fazla. Demin yazdığım gibi renkler, tonlar, kimyasallar tıpatıp olmadığı için her tüfeğe her bluing uymaz. Zaten bazılarını fabrikadan başkasının yapabileceğini de sanmam. Mesela Remington, Browning tüfeklerin özel bir yöntemi var ve iddialarına göre bu tip renklendirmenin en iyisiymiş. Adını hep unutuyorum ve yine...
Ayrıca ülkemizde bu tip renklendirme yapacak firma da çok az diye biliyorum. Mesela Akus yapıyor ve bazı tüfeklerinin fotolarında çok şahane görünüyorlar ama kendi yöntemleriyle, kendi tüfeklerine komple yapıyorlar. Demek istediğim, sizin Browning tüfeğe uygulansa komple olması GEREKEBİLİR. Yine de orjinalinin aynısı olur mu bilmem. Dediğim gibi Browning de özel bir yöntemle yapıyor.
Öte yandan bu tip renklendirme(bluing) siyah kroma göre dış etkenlerden koruyuculuğu epey daha zayıftır. Sık sık tüfeğin yağlı bez parçasıyla silinmesini alışkanlık edinmek gerekir; özellikle rutubetli bölgelerde ve/veya terinin asidi yüksek kişilerin kullandığı durumlarda..
Ben olsam deneyimli, güvenilir, referansı olan bir ustaya ne istediğimi açık açık anlatıp, tatmin edici cevap almadan girişmezdim. Bu arada, bir zamanlar Enton Kimya diye bir firmanın bu işi yapabildiğini birisinden öğrenmiştim ama zannederim devam etmiyorlarmış.
Tüfeğin boyası bence bir zarar vermez. Fakat çekiç vesaire gördü de mi boyandı, rengi uçtu da mı boyandı bilemeyiz. Bu işi iyi bilen biri, gerektiğinde referans olabilecek şekilde boyasını yaparsa hiçmi hiç sorun olmaması gerek. Ülkemizde yaygın olmayan bir boya türü olması önemli bir sıkıntı. İnşallah artık değişir.