sercan gözle ferma köpeği ava hazırlayan bir durum degil ve cok zararlı. ama sen biryerlere saklayıpta buldurup aport ettirme oda onun kadar zaralıdır.. aport sadece köpeğin görecegi sekilde atıp getirtme ile olurki, haftada 3 veya 5 defa yeterlidir onunda fazlası zararlıdır..biryerlere sakladıgını buldurup aport ettirmen fermdaki sabrı azaltır.( köpek ben aradım buldum yakaladım getirdim diye düşünmeye baslar sakladıgın kanat sabit ama dagda bulacagı kanat bir vücuda yapışık ve kacabiliyor olacak ) en güzeli hiçbirsey yaptırmamak. sadece cok nadir aport o kadar..hayırlı olsun güzel köpek..
pointer yetiştirdinizmi bilmiyorum,pointer dogası geregi av bulucudur,aportu alman ırklarına göre zayıftır,alman ırkları besleyenler şöyle der,kokusu kısaysa zayıfsa nasıl aportu çelgini çok iyi olabiliyor,benim inancım alman ırklarının kan kokusuna hashas oldukları yönündedir... bizzat 5 aylık kurzharın atış yapılırken uzakta oldugunu atış yapılan kekligi hiç görmedigi halde,hatda atış yapanında kekligin saçma alıpalmadıgına emin olmadıgı halde,köpegin gelip ordaki havayı kokladıktan sonra 750-1000 metre uzaga düşen cansız kekligi alıp geldigine şahit olmuşumdur...
eger biir pointere vurulmuş avın aranması bulunması gerektigi ögretilmezse,kendiliginden bu işe hevesli olmaz,avın vuruldugunu görürse aportlar,göremedigi durumlarda egitilmemişse aceleci davranarak yeni avlar aramak için olay mahallinden uzaklaşmak ister.....
ben pointerde saklayıp buldurma egitiminin şart olduguna inanıyorum... kendi pointerlerimi iki mod ögretmeye çalışırdım,aport nesnesini atınca gördügü durumlarda alda gel oglum,göremedigi durumlarda bulda gel oglum diyerek aratır buldururdum.....
ölü kuşlarla bazı deneylerde yaptım... örnegin bir gün önce vurulmuş çullugu,yeşil çayırlıkta otların arasına bıraktım... elimdeki lastik topu farklı yerlere atarak aport yaptırırken,birkaçkez topu neredeyse çullugun üzerine denk getirdim,köpek çullugun üzerinden topu alıp geldigi halde çullugun farkına varamıyordu... sonrasında hadi oglum bulda gel oglum diyerek köpegi arama moduna geçirdigimde 7-8 metreden ölü çullugu farkediyor,alıp geliyordu.....
yine bir keklik avında abimiz sürüden bir kekligi vurdu,onun pointeri kekligin düştügünü gördügü halde uçan kekliklerin peşine takıldı,keklik yaralıydı dereye dogru kayarak kaçıyordu, kendi köpegimi egitmiştim elimle işaret ederek orda oglum alda gel oglum dedigim anda fırladı gitti ilk önce kekligin ilk düştügü yeri buldu sonra kokuyu aşagı dogru takip ederek kekligi bulup canlı olarak bana getirdi....
av arama modu pointerde fazlasıyla mevcuttur... ama vurulmuş avı arama bulma konusunda pointere egitim verilmelidir.....