Ben Kars dayım hemen hemen aynı hava şartları var.Böyle hava şartlarında av nasıl olur diyenler için bir anımı anlatayım.
1999 senesiydi sabah 10 gibi ava çıkdım. zaten akşam dan da kar yağmış sabah olmadan kesmişdi. önce yamaçlarda rüzgarın karı sertleştirdiği veya kar tabakasını incelttiği yerleri gözüme kestirdim. Gerisi çook kolay oldu uygun yerlerden yavaş yavaş yürümeye başladım ve iz aradım. Bir tavşan izine rastladım tamandı tavşan bilmiyordu ama resmen çantadaydı, izi takip etmedim biraz nerelerden geçtiğini ,suya nereye gittiğini tahmin ettikden sonrası nerde olabileceğini tahmin edip uygun şekilde yaklaşmak kalmışdı. uzakda değildi hayvanın bana uzaklığı nerdeyse ayağımın dibinden 1ve 1,5 metreden fırladı fırladıda zaten kar yumuşak koşamıyor hayvan aç (bunu vurdukdan sonra daha iyi anladım) bekle ki uzaklaşsın yoksa atış çok zarar verecek ,mesafeyi alınca etraf bembeyaz hedefden başka bir şey de gözükmüyor. 1 atış tavşan çantada bir de tavşan açmış nerden biliyorsunuz derseniz hayvan o kadar zayıflamış ki zaten ben vurmasam ölecekmiş gibiydi. tavşanı vurduk sıra keklikde tavşan avı 1 saat kadar sürdü. Tavşanın izine bakarken bir kaç keklik izi gördüm tamam keklik de var çantada, çantada da kaç olacağını Allah bilir, Kekliklerde kayalıklarda olur izlere yakın kayalığa uygun şekilde yaklaşarak keklikleri uçurdum elimde Üzümlü 65 namlu poze var iki atış iki keklik düşdü. 3 keklik uçdu. olup kopan 5 keklik varmış. Düşenlere bakmadım bile kaçanlara bakdım vuracam ya daha doymadım açgözlülük keklikler biraz uçdu ufak bir tepeyi geçti kondular tamam kar yumuşak yürüyemezler sesizce yanaşmak kaldı zaten kendilerini göstermemek için kara gömecekler bu aramanın da bir stili var o da çook basit ama aramaya bile gerek kalmadı havada bir tane şahindi sanırım tam üstlerinde havada asılı durarak yerlerini gösteriyor yaklaştım 10 metre filan birbirine yakın 3 delik var karda keklikleri görmüyorum 2 tanesi çok yakın birbirine o 2 taneye bir atış , bir atışda tek olana , ateş ettiğim yan yana olan deliklerde bir hareket olmayınca veya şahinin korkusundan tek olanda uçmadı ve 5 keklik çantaya girdi. birde ördek vurayım dedim hemen kara kışda ördek nereye gider ki kışın donmayan sıcak sulara , git birisinin başını bekle tamamdır. Eğer biraz attığını vurabiliyorsan kaçma şansları yok . başladım sıcak suya doğru yürümeye , bölgeyi çok iyi tanıdığım için sıcak suya donmuş dere üzerinden yaklaşmaya başladım, tahmin ettiğim yerden 10 nun üstü bir grup havalandı yaklaştırmadılar ama olsun yaklaşmaya devam ben biliyorum ki bu kadar soğuk havada ördeklerin bir kısmı uçsa da genede vardır. Hayvanların gideceği bir yer yok sıcak su ağır kış şartlarında hayvanın hayatta kalmasını sağlayan tek yer. gerçekden de 3 adet ördek kalmış gene çok yakın mesafeden 2 tanesi düşürdüm bir tane kaldı. Tüfek boşaldığı için diğeri kaçdı. Toplam 7 fişek ile 1 tavşan 5 keklik 2 ördek( bir yeşil biri ger ördeklerin) aldım. saat 14 gibi geri dönüş yolu . yolda gelirken hep şunu düşündüm ben av mı yaptım yoksa katliam mı? Ben artık kışın sert olduğu zamanlarda ava gitmiyorum hayvanlara kaçma şansı vermiyor diye.