Gönderen Konu: mke fişeği...  (Okunma sayısı 12410 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ümit ÇAGLAR

  • *
  • İleti: 320
  • Thanked: 38 times
  • Herkese rastgele
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #25 : 15 Mart 2013, 08:39:08 »
Her avcı sezonda en az 50 adet mermi atsa ortalama 32 gramdan hesaplasak  avcı başına 1,6 kg kurşun Türkiyede kaçak avcısı ,ruhsatlı avcısı 2 milyonlardan bahsediliyor. Biz bu rakamı 200 bin alalım toplamda    200.000 avcı X 1,6 kg = 320.000 kg yada senede 320 ton kurşun eder.
" Biyokimyasal reaksiyonlarda yer almayan bir ağır metal ve nörotoksin olan kurşun, sürdürülebilir yaşam ve çevre bilincinden yoksun sanayileşme anlayışının bir sonucu
olarak bugün yaşamı kuşatmıştır. Bu nedenle de problem küreseldir. Kurşun zehirlenmesi, önlenebilir bir olgu olmasına karşın yaygın bir halk sağlığı ve çevre sorunu
olarak karşımızdadır. Kurşun kontaminasyon ve zehirlenmesi,gelişim ve davranış bozukluklarından nörolojik patolojilere kadar bir dizi sağlık sorununda temel etmendir.
Bu doğrultuda, çevreyi ve yaşamı tehdit eden kurşunlu ürünlerin ortadan kaldırılması, en önemli risk grubunu oluşturan çocukların korunması için, hiç olmazsa
kontrol altına alınması öncelikli amaç olmalıdır."
KURŞUNUN VÜCUTTAKİ ETKİLERİ ve KURŞUN ZEHİRLENMESİ
Kurşunun toksik etkileri akut ve kronik olarak ayrımlansa da, bu iki kategori arasında keskin bir sınır yoktur (14). Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler, çoğunlukla hissedilmez. Öte yandan yüksek miktarda ve tekrarlanarak alınan kurşun, ağızda metalik tat, mide ağrısı, kusma ve diyareden başlayan; sinir sistemi hasarına bağlı intoksikasyon, koma, solunum durması ve hatta ölüme kadar uzayan sonuçlar doğurabilir (13). Kurşunun klinik önemi kan hücreleri ve sinir hücrelerindeki kronik etkilerinden kaynaklanmaktadır (14). Önemli bir enzim inhibitörü olarak hücrelere geçen kurşun, selenyum ve sülfür içeren enzimlerin antioksidan etkinlik göstermesini engellemektedir (27). Yakın zamanlara kadar zararsız olduğu düşünülen düşük doz kronik kurşun maruziyeti, artık büyüme ve sinirsel gelişimi baskılayıcı ve dejenere
edici olarak kabul edilmektedir (4,5,18). Annenin aldığı kurşun, bebekte sinir sistemi bozuklukları ve gelişme geriliklerine yol açmaktadır (19,20). Protoporfirin metabolizmasının etkilenmesi anemiyi; hücresel oksidasyon ve redüksiyon dengesinin kaybolması sinaptik performans kaybını bütün bu fonksiyonel yetmezlikler ise, zeka ve hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü gibi sinirsel semptomlar ile kalp, böbrek ve karaciğer sorunlarını getirmektedir (21-23). Kurşun zehirlenmelerinde demir eksikliği anemileri görülebilmektedir. Hafif olgularda deride solgunluk dışında herhangi bir belirti yoktur. Sadece yapılan kan tahlilleri ile tanı konulabilir. Daha ağır olgularda iştahsızlık, sindirim bozuklukları, kabızlık, bazen ağrılı yutma gibi sindirim bozuklukları ortaya çıkabilir. Tüm kansızlıklarda görülen çarpıntı, eforla oluşan nefes darlığı, baş  dönmesi, kulak çınlaması, halsizlik, çabuk yorulma görülebilir. Hekim muayenesinde deri ve mukozalarda solukluk, dilde kızarma, kabarcık ve küçük çatlaklar görülür. şiddetli gastrointestinal kolik, diş etlerinde mavi renk, kaslarda güçsüzlük dikkati çeker. Muhtemel diğer belirtiler ishal, aşırı endişe, iştahsızlık, kronik yorgunluk, titreme, nöbet, gut, baş dönmesi, uyuyamama, öğrenebilme kaybı, göz-el uyumunda zayıflama, geri almış gelişme, ağırlaşmış refleks süreci, şaşkınlık, ağızda metalik tat ve ritis’tir. Daha ağır olgularda ağız köşelerinde çatlaklar ve dalak büyümesi, toprak yeme gibi belirtiler bu tabloya eşlik eder. Kan tahlilleri sırasında depo demir düzeylerini yansıtan serum ferritin düzeyi düşmüştür. Total Demir Bağlama Kapasitesi artmıştır. Kırmızı kan hücrelerinin mikrositer hipokrom, yani boyutlarının küçük ve renklerinin soluk olduğu görülür (27). Kurşun zehirlenmesi hiçbir belirti vermeden sessizce seyredebilir. Çoğu kez tanı konulamaz ve tedaviden yoksun kalınır. Bu nedenle anemi, konvülziyon, mental retardasyon, belirgin davranış bozuklukları, karın ağrısı gibi semptomların görüldüğü durumlarda kurşun zehirlenmesi akla gelmelidir (6).
Toksik etkiler daha çok 1-5 yaşındaki çocuklarda gözlenir; özellikle 18-24 aylık çocuklar yüksek risk altındadırlar. Çünkü bu yaş çocukları toprak, boya ve kurşunla bulaşmış çeşitli materyalleri ağızlarına götürmeye yatkındırlar. Tırnak yiyen çocuklar, tırnak içlerine toplanan, toz ve toprakta doğal olarak bulunan kurşuna bağlı olarak kurşun zehirlenmesi riski taşımaktadırlar (14). Kurşun zehirlenmesinin belirtileri erişkinlerde birkaç hafta, çocuklarda ise, birkaç gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler çocuklarda daha şiddetli olarak görülür. Önlem alınmayan kurşun zehirlenmelerinde felçler, körlük, hafıza kaybı, mental gecikme, kısırlık ve karaciğer yetmezlikleri hatta koma ve ölüm
gelişebilmektedir (4,14,18,24). Ülkemizde, kurşun zehirlenmesi meslek hastalıkları arasında ilk sıradadır ve bu koşullar devam ettiği takdirde, yıllarla birlikte, toplumsal açıdan en büyük risk olarak dikkat çekecektir." Kaynak Afyon Kocatepe Üniversitesinden Yılmaz DÜNDAR, Recep ASLAN 'nın Kocatepe Tıp dergisinde yayınlanan yazıları.
Kaç senedir ava gittiğinizi çevre ne kadar kurşun attığımızı düşünürsek firmaların acil olarak kurşun saçmalardan vazgeçmeleri gerekir. Avcı doğayı korur.
  • Fabarm xlr 5
Ümit ÇAGLAR
1977 KARS
 

Çevrimdışı Hakan HATİPOĞLU

  • *
  • İleti: 7
  • Thanked: 1 times
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #26 : 15 Mart 2013, 17:41:23 »
bende az sayıdada olsa çok eskiden kalma amerika dolum 36 gram 6 numara mühürlü winchesterler var. mıknatısı denedim aynen resimdeki gibi yapıştı. bunun farklı bir açıklaması olması lazım
Hakan HATİPOĞLU
1990 BURHANİYE
 

Çevrimdışı Ufuk RASK

  • *
  • İleti: 146
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #27 : 16 Mart 2013, 01:17:14 »
Sunuda söylemek istiyorum kursunun ördek veya sulak yerlerdeki dogaya verdigi zarar cok buyuktur. Avrupanin cogu yerinde kursunla sulakyerlerde avlamak yasaktir. Sadece demir sacma kullanilir. Demir sacmanin dogaya verdigi zarar daha azdir. Performansi guzel olan demir sacmalarda bulunmaktadir.

Ufuk Rask
Isvec / Antalya
 

Çevrimdışı Hakan ÇELİK & YFS FİŞEK

  • Free Üye
  • *
  • İleti: 2
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #28 : 16 Mart 2013, 15:59:52 »
Sayın Osman Döşler, Polat Olur, ve Musa Karakuşçu Bey,
Konu ile ilgili daha fazla yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Ben sadece firmamın üretmiş olduğu bu fişeğin insanları aldatma veya kandırmaya yönelik bir fişek üretimi olmadığını izah etmeye çalıştım. Çelik veya Demir saçmalı fişekler bizim hiç tasvip etmediğimiz, spor faaliyetler dışında avcılıkta kullanılması Av açısından da olumsuz olan, ve bunun herkes tarafından bilindiği aşikar olan bir durumdur. Bu yüzden yorum yapmaya daha fazla gerek yok dedim. Benim asıl bahsettiğim üzerinde yazılı olarak bir uyarı bulunan fişek bir kişiyi nasıl aldatır? Ben sadece bu suçlamayı kabul etmedim.
İsteyen herkes istediği gibi fişek tabiki yaptıramaz. Ama bu; piyasada halihazırda başka firma tarafından üretilip satılan ve bayimizin isteği üzerine deneme mahiyetinde yapılan bir üretimdi. Biz namlunun zarar görmemesi için özel kapalı külah tapa kullanarak önlemimizi aldık ama bu iş herzaman riske ve olası zararlara açık bir iştir. Mühim olan karşınızda muhattap bulabiliyor musunuz yoksa bulamıyor musunuz? Biz bu fişekten 100.000 adetin altında bir rakam ürettik. Geçtiğimiz sezon bu tür demir veya çelik saçmalı fişeklerden ülke genelinde yaklaşık 15 milyon adet satıldı. Bu kadar talep karşısında üretmiş olduğumuz rakama bakılınca kurşun saçmalı fişek konusunda hassasiyetimizi anlamanızı isterim.
Hakan Çelik
YAVUZCAN OTOMOTİV VE FİŞEK SAN. Yönetim Kurulu Üyesi 
Skype    : hakcel E-mail   : [email protected]
HTTP      : www.celiklergroup.com

 

Çevrimdışı Polat OLUR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1474
  • Thanked: 497 times
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #29 : 16 Mart 2013, 18:01:28 »
Sorun ciddi şekilde üretim yapmadığıınız ve tüketiciyi bilgilendirmediğinizdir.Yeni ambalalaj üretmek bu konuda bilgi vermek çokmu zor?

  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama
 

musa karakuşçu

  • Ziyaretçi
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #30 : 16 Mart 2013, 20:37:16 »
Sorun ciddi şekilde üretim yapmadığıınız ve tüketiciyi bilgilendirmediğinizdir.Yeni ambalalaj üretmek bu konuda bilgi vermek çokmu zor?




+1
 

onurkaragoz

  • Ziyaretçi
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #31 : 16 Mart 2013, 21:16:44 »
tuketıcı bılgısızlıgı ve standartın olmaması bence en buyuk sorun ve bırsey yapılıyorsa bu sadece av fıseklerını kapsamamalı hersey uretılıyor yapılıyor ama nedense hep avcılara sorun bulunuyor bence ortak bı dayanısma ve yol olmalı yılda bınlerce askerı muhımmat kullanılıyor mısal bu sadece avcılıgı kapsamalaı dıye dusunuyorum
 

Çevrimdışı Özkan KÖK

  • *
  • İleti: 35
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: mke fişeği...
« Yanıtla #32 : 26 Mayıs 2013, 00:27:33 »
bu kış kaçırdığım garanti 5 atışımın tek sebebidir bu fişek. aynı yılın fişeği değil fakat okadarda kötü olmamalı yaa. 2 no 32-34 gram atıyrm barutların yarısı namlunun ıcınde yanmamıs. aynı kutuda tuttugum farklı marka  aynı yılın  fişeği atıyrm canavar.. eskiden iyi performans alıyrdm fakat artık maliyetı dusurmek pahasına bunlarda kndını bozanlardan.. inş. 9mm leri bozmazlar :)

1988 SAKARYA