selam volkan bey; ben avcılığa yeni başladığımda yıllar once fişeklerimi kendım dolduruyodum.babam bir gün benim fişeklerimin av öldürmeyeceğini söyledi. Benim fişeklerimin keçe tapalarının yumuşak olduğunu ancak bir kapta bal mumu eritip keçe tapalarını bunun içine atıp tapaların bal mumunu emmesinde sonra soğuyup ve kuruduktan sonra fişeklerini doldur ozamn fişeklerin av öldürür demişri. biz buna yağtı tapa deriz diye bana söyledi. bende fişeklerimi ole yapıp randıman almıştım.tabi şimdi artık hazır fişek kullandığımızdan bu işi yapmıyoruz.
MEHMET ERİNCİK
1956 URLA-İZMİR
Sağolun Mehmet Bey. Eskiden buna benzer bir şeyi biri bana önermişti. Mumu eritip keçenin yanlarını onunla ıslatmıştım. Lakin etkisini şimdi hiç anımsamıyorum. Fakat yumuşak keçe, ne kadar yumuşaksa patlama anında o kadar büzülebilir. Sonrası malum, patlama zayıflar, barut da azsa iyice güçsüz saçma çıkarır. Bunu yukarıda bahsettiğim bir tapa denememde yaşadım. XPS denen şeyden tapa kestim ve keçe yerine koydum. Patlama ve tepme keçe olandan çok az oldu. Neden böyle oldu diye merak ettim, XPS tapayı bulup inceledim. 20 mm tapa olmuş 7 mm vede azıcık kuvvetle sıkışabilir halde. Yani sayıyla 3 mm. Demek 20 mm tapa patlamadan sonra 3 mm olmuş.
Tabi keçe tapa yumuşak bile olsa XPS gibi incelmez ama anladığım o ki, sert tapa iyi yanma demek. Yine de biraz yumuşak keçenin de istifadesi olur bence. Sadece deneyerek malzemeyi, miktarını ayarlamak gerek. Saygılarımla.
upload pic
host images bunlar benden tapa ve kapatıcılar made in türker
Türker Bey elinize sağlık resimleri paylaştığınız için ve bilgi için. Oradaki yün gibi şey ses yalıtım malzemesi sanıyorum. Hatta marka Adepan olması gerek. Ben de deneyecektim ama burada yoktu. Sanki epey yumuşak bir malzeme gibi. Bilmiyorum öyle sanki. Etkisini bilmek isterdim.
Portakal rengi olan XPS gibi ama dokusu biraz değişik. İthal(Rus) XPS falan mı acaba? Benzerinin resmine rastlamıştım. Belki aynısı.
Eğer o mantarı kendiniz kestiyseniz pek düzgün iş olmuş. Ben düzgün kesememiştim.
Özeti, Türker Bey şu malzemeler ve tecrübelerinizden bahseder misiniz biraz? Selamlar