Ersin bizimkiler kan kaybı götürecek kadar değilse onuda kafaya takmıyorlar inan,arkadaşımın dişi DDsi geçen yıl içmesini bilmeyen birilerinin rakı şişesini daha sonra kırarak merada bırakmaları neticesinde ayağından derin bir yara aldı ama biz bunu çok geç farkettik çünki uzun süre neşesini kaybetmedi gezdi koştu umurunda değildi neden sonra ördekte akşam geçidini yaptığımızda köpek bir kenara çekildi arabaya bindirirken farkettik ve doğru veterinere ya5 yada 7 dikiş atıldı tam hatırlıyamıyorum.Veteriner çok kan kaybetmiş dedi,başka bir ırk olsaydı muhtemelen giderdi.Bunlar birçok şeyi diğer ırklara göre çok daha kolay atlatabilen güçlü yapıda köpekler.Tabi o şişeleri kıranlarda apayrı bir konu avcı arkadaşlarımada her zaman tembihlemişimdir meralarda fişek denemek yada hedef dikmek için şişe tercih etmyin hepimizin köpekleri neticede bu meralarda geziyor neticede duyarlı olmak gerek.
Bu arada tüy yapıları uzunda olsa kısada olsa yapıları itibariyle kış ve soğuğa bukadar dayanıklı diğer fermalı bir ırk söylüyemeyiz.En uzun tüy yapısına sahip seterler bile orman avlarından soğuk günlerde çıktıklarında sıtmaya tutulmuş gibi titrerlerken bizimkiler burunlarını kuyruk altına soktummu ne titreme ne üşüme alameti olay bitiyor.
Ses vererek kovma işi bencede tüyle ilgili değil köpeğin içinde varsa ve alışkanlık diye tahmin ediyorum ama yüzdeye vurursak yüksek oranda DD kürklüyü ses vererek kovar diyebilirim.Hatta örneğin benim dana fermasından kuş kalkar ve başında kimse yok ise ona bile ses veriyor,yada gölde kanat kırığı sanıp peşine atlayıp bir süre yüzerek kovaladığı mekeler uçunca onların peşinede havlıyor(gerçi orda sanki küfür eder gibi bir halide yok değil uçacaksan niye zamanında uçmadın der gibi.)
Ayağı kesilen DD ye üzüldüm ufuk abi
seninle serhatın çok güzel avlarını dinledim .
Bizim Serhata İstanbul da güzel avlarınız olmuş Teşekkürler Ufuk abi Teşekürler Pars
Parsında çok iyi bir köpek olduğunu Serhat da anlata da bitiremiyor du .,sonunda Senin sayende Parsın yavrusunun sahibi oldu Ufuk abi
Benim DD merakım yaban TV de bir video vardı Almanya da bir Türk DD si ile ava gidiyor DD ye bir şey diyor DD karaca avı yapıyor hemde ses vererek sonra ördek avına götürüyor ördeğe ferma veriyor . Almanlar köpeklere eğitimi bizlerden daha iyi veriyor herhalde bu DD nin ses verme olayı daha Türkiye de yok herhalde biz de almanlar gibi DD le tavşan, domuz avı(kopayla av yapar gibi,) hem kuş avı yapabileceğiz mi bakalım ?
Benim anlamaya çalıştığım her avı yapması eğitimle mi oluyor yoksa köpeğin içinden mi gelmesi gerekiyor .