ben teşekkür ederim Murat bey daha avda kullanmadım ama inşallah biraz olsun tüfek hakkında size yardımcı olabilimişimdir evet Mustafa bey kesinlikle bir kötüleme değil zaten tüfeğide aldım ve kalite ve şekil tutum olarak çokta beğeniyorum silahımı dediğiniz gibi sadece bende Veysel beyin tüfeklerimizin iççapı 18,3 dediği için bir deneme yapmıştım neyse size bir şey danışayım o zaman anladığım kadarıyla vuruş ve delicilik gücünü fişekle ayarlanabilir demişsiniz çok da doğru bundan önceki tüfeğimdeki yani şu iççapı back bord mudur tribore mi dir nedir vurduğum her kuş eğer yanımdaki arkaşım görürse yada köpeğim tesadüf bulursa kekliği öyle alabiliyordum ve enterasan bir şey belki inanmazsınınz hayvanda en az 3/4 saçma oluyordu birkeresinde hayvandan öyle bir tüy çıktı ki sanki kuş sipritiz yapmış gibi ama 30/35 metre ileride onuda arkadaşım gördü düştüğünü söyledi öyle aldık avı çoğu avcı saçma deler geçer diyor ama ben buna pek inanmıyorum sizce burda benim fişeklerim sert olduğu için mi böyle oluyor çok kişiye sordum birde sizin fikrinizi alayım çok teşekkür ederim şimdiden
Merhaba Hamza bey
Yaş olarak benden büyüksünüz, kendinizce mutlaka tecrübeleriniz vardır. Ben araştırmayı, denemeyi ve test etmeyi seven bir insanım. Dolayısı ile sabit fikirli veya marka/sistem fanatiği olmadığımı belirtmek isterim.
Birçok mit i deneyerek görme imkanım oldu. Çok nakit ve vakit harcadım, tabi daha yolumuz var.
Sorunuza fikir olarak ;
Zararlı hayvan mücadelesinde kullandığım mühimmatlarda dikkatimi çeken şey şu oldu. Sert saçma ile vurulan hayvan 30 metre sonra düşerken, yumuşak saçma ile vurulan hayvan olduğu yere düştü.
Birde 5 numara ile takla atıp el sallayan ördek izleyip, 3 numarayla kanat kapattıran arkadaşlarım oldu.
Tenekeyi süzgeç yapan fişek avda saç baş yoldurduğuda oldu.
Derisi kalın hayvana ( ördek / kaz gibi ) soğukta sert iri saçma , derisi ince olana yumuşak saçma ile verim aldık.
namlu çapından düşük tapalı fişekte delicilik düşüp namlu çapının aynı ölçüsünde tapada delciliğin tavan yaptığını gördük.
Ama genel olarak toparlarsak, avın ele geçmesinde ölümcül organlara yeterli saçmanın tutması ve namlu ile uyumlu fişek kullanımı + avına göre sert yada yumuşak saçma ile sonuç alıyorum.
Üzerinde durduğum ve çalışmakta olduğum diğer nokta ise av yıkımı için hız dengesi. Sizde bilirsiniz sıcaklık arttıkça basınç artar. Dağdaki basınç ile denizdeki aynı değildir. Soğuktada basınç düşer ve o yüzden 435m/s lik fişekler -5 / - 10 larda 400 m/s seviyelerine düşer. Yurd dışı birçok sitede sürekli basınç dengesi için aktif valflerden veya power drive system lerden bahsediyor. Yüksek basınçta valf dengelemeye geçiyor v.s. diyorlar. Katır gibi tepen dar çapın soğukta iş yapmasının sebebi gösteriliyor
) sıcağı ayrı düşünün
)
Ben 360-400m/sn fişeklerde çok verim alıyorum. Yani olay doğru havada doğru mühimmat / namlu uyumu.
Denenmiş fişek sonuçlarıyla ilgili paylaşım bölümümüz var, paylaşım ve okuma çok faydalı görünüyor.
Yerli veya yabancı sizi yanıltmasın; iç çap hiçbirinde 1/1 tutmuyor. Görüntü ve malzeme işçiliği yabancıda fazla ve teknolojiyi iyi kullanıyorlar.
Uzattıysan yada sürçü lisan ettiysem affola, saygılar selamlar...