Süratli ve iri saçma delicidir. Delicilikte bir standart olduğunu hiç işitmedim. Yine de delicilik üzerine çalışanlar kıyas yoluna gidiyorlar. Önce mukayese edilecek bir başka tüfek seçiliyor sonra aynı kutudan çıkan fişeklerle delinebilecek bir hedefe bir onunla bir öbürüyle ateş ediliyor. Bundan başka testler bence hiçbir bilgi vermez.
Delinecek şey bugüne kadar kalın telefon rehberleri, çam tahtaları kullanıldığını gördüm. Çam bence iyi değil, tahtalar arasında fark olur. Rehber veya aynından iki kitap gibi bir şey daha iyi. İlkin birkaç fişeğin kronografla ölçülüp fişekten fişeğe hız farkının en az olan fişeği tercih etmek, saçma iriliklerinin her fişekte aynı olduğundan emin olmak gerek. Yani seçilecek fişek kaliteli olmalı.
Sonra aynı mesafeden atış. Sonra kaçıncı sayfaya kadar kaç tanesi delmiş, kıyaslanır. Tahtaysa kumpasla derinlik ölçülebilir ama tahta bence iyi olmaz. Hatta rehber bile bence çok güvenilir değil. Bana kalsa sırf namludan çıkış süratleri bir referans tüfeğinkiyle kıyaslansa daha iyi.
Şimdi biraz kafa karıştırayım. Tüfeklerin namlu içi çapları ve şokların daralmaları firmadan firmaya ve hatta aynı banttan çıkanlarda bile kesin aynı olmaz. Bu defa bu sorgulanmaya başlanır. Yine de şöyle düşünülebilir; farzedelim o tüfekle bu tüfeği iki arkadaş almış olsa ve delicilik testi yapmış olsalar göreceklerini örneklemiş olursunuz.
Bu açıkladığım gibi testi Ruslar Ata Neo ile Benelli arasında yapmıştı. Forum müdavimleri hatırlar. Onlar tahtaya sıkmıştı ve delik derinliklerini kıyaslamıştı. 10 dakika sürmeyecek bir iş.