hız kaybı ;günümüz fişek teknolojisinde, standart olan 18,30 iç çapa sahip tüfeklerde de söz konusu...hatta bu tüfekler ılıman iklimlerde (izmir,antalya ,mersin,adana)daha seçici ben bunu yıllarca denemelerimde gözlemledim..18,30 iç çap daha delicidir daha hızlıdır veya geniş namlunun hızı daha düşüktür veya daha hızlıdır demek iddiadan başka birşey değildir..her namlu her fişekle aynı sonucu vermeyebilir..fişeklerde kullanılan tapa genişliği markadan markaya değişmekte..hatta aynı marka aynı gramaj fişeklerin ince saçmasında kullanılan tapa ile kalın saçma dolularındaki tapalar bile farklı çıkabiliyo..hız kayıplarının barutun cinsi,namlu uzunluğu,saçmanın çapı,iklim,rakım ama en fazla ise fişekte kullanılan TAPA GENİŞLİĞİNİN NAMLUYA OLAN UYUMU ile alakalı olduğunu düşünüyorum...ve bu namlu iç çapının altın oranının 18,40 18,45 olduğunu düşünüyorum...bu iç çap kesinlikle daha az şeçici ve piyasada genel olarak bulunan ve satılan fişekler ile istikrar çıtası daha yüksek...bu oranın 18,40 dan az 18,50 den ise fazla olmaması bir takım dez avantajlarıda beraberinde getirebiliyo..