Fatih Bey üzülerek belirtmeliyim ki; Yaban TV nin keklik avlamayalım fikrine katılmadığım gibi sizin görüşlerinize de katılmıyorum.
Yıllardır gözlemliyorum, ne zaman av nesli tehlikeye girse, birileri avcıları, birileri de zirai ilaç ve gübreleri suçlar. Ama ne hikmetse kimse özeleştiri yapmaz...
Sevgili Dostlar; acı da olsa şu gerçeği kabullenelim, bugün av nesli azalıyorsa bunun en büyük müsebibi bilinçsiz, eli silahlı insanlardır. Buna ister avcı deyin, ister bohçacı deyin, ister eli silahlı çoban deyin, ister eli silahlı köylü deyin...
Çocukluğumdan beri bu camianın içersindeyim. Hiç bir zaman, Zirai ilaçtan yada gübreden ölmüş keklik, tavşan, bıldırcın, çulluk vb. görmedim duymadım. Görmedim derken, dedikodulardan söz etmiyorum, gerçekten ispatlı delilli böyle bir olay görmedim... Zaten, ilaç ve gübre fiyatları almış başını gidiyor, köylü para bulup ilaç yada gübre alamıyor ki atsın...
Ama, benim gibi sizler de günlük hayatta yada sanal alemde onlarca örnek görmüşsünüzdür; üveyik avında kekliğin kökünü kazıyanları, rastgeldimi bir günde 3-5-8 keklik vuranları, bir günde projektör önünde 2-3-5 tavşan vuranları, teyp kurarak bir günde 10larca 100 lerce bıldırcın vuranları, gece lambayla 10 larca çulluk vuranları..... Bu şekilde onlarca örnek sayabiliriz...
Peki çözüm.... Çözüm için bana göre;
1-Denetim mekanizması ve otokontrol geliştirilmeli...
2-Herkes av tüfeği sahibi olamamalı...
3-Herkese fişek, barut vb. av malzemesi satılmamalı...
4-Ödenen vergi ve harçların avlaklara ve avcıya geri dönüşümü sağlanmalı...
5-Her kulübe ödenen vergi ve harçlardan pay ayrılmalı ve bu pay av hayvanlarının çoğaltılması ve beslenmesinde kullanılmalı...
6-Merkez Av Komisyonu yeni baştan ve bu işten anlayan kişilerden oluşturulmalı...
7-MAK Kararları sıfırdan ve tekrar yazılmalı...
8-Avcı Örgütleri, Federasyon ve Konfederasyonlar güçlenmeli ve başlarına bu işlerden anlayan, koltuk sevdalısı olmayan kişiler getirilmeli...
Bu şekilde 10 larca 100 lerce madde yazabiliriz. Bu maddeler uygulanabilir mi, Evet uygulanabilir. Peki uygulanır mı, bana göre hayır. Çünkü, kabullensek de, kabullenmesek de Bakanlık yani Devlet kendine göre çözümü çoktaaan bulmuş. Görünen o ki, Örnek-Özel-Devlet Avlaklarının sayısını her gün artırılarak paralı avcılık teşvik edilecek, İstesek de istemesek de bu oluşum tamamlanacak. Bana göre bu noktada Kulüpler şimdiden devreye girmeli, gerekirse üyeleri adına avlaklar kiralamalıdır. Çünkü, korkarım 3-5 yıl sonra , bu saydığım Örnek-Özel-Devlet Avlakları dışında avlanacak yer kalmayacak...