Gönderen Konu: Drahthaar' la Mantar Avı.....  (Okunma sayısı 3268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Drahthaar' la Mantar Avı.....
« : 24 Kasım 2012, 14:07:39 »

İlgimi çekti paylaşma istedim....

Denizli’de 20 trüf mantar ormanı oluşturulacakRamazan ÇETİN/DENİZLİ-(DHA)24 Kasım 2012Tweetlee-postaOrman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen proje, Denizli için büyük bir umut kaynağı oldu. Kent genelinde 20 trüf mantarı ormanı oluşturulmaya başlandı. 'Kralların yiyeceği' olarak anılan trüf mantarını şimdilik yalnızca Tom isimli köpek bulabilecek.Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu. Fransa’da gurmelerin tercih ettiği, 'kralların yiyeceği' ve 'siyah elmas’ olarak bilinen, Avrupa’da kilosu 1000 eurodan başlayan fiyatla satılan trüf mantarı projesiyle, 5 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun yaptığı araştırma, trüf mantarının bölgede sadece Denizli’de doğal olarak ormanlık alanlarda yetiştiğini ortaya koydu. Bu araştırmanın ardından Orman Genel Müdürlüğü ile Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde, Denizli yöresinde yetişen doğal trüf mantarları üzerinde çalışmalar yapıldı. Çalışmayla, ’Doğal ve Yapay Trüf Ormanlarının Oluşturulması’ projesi geliştirildi.

  FRANSA’NIN KARA ELMASI TRÜF MANTARI 


Proje çerçevesinde Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ve ekibi tarafından, ormanlık alana dikilecek olan 2 bin meşe fidanının köküne trüf mantarı aşılaması yapıldı. Ardından da bu fidanlar Denizli’de toprakla buluşturularak, dünyada ’kralların yiyeceği’ ve ’siyah elmas’ olarak bilinen trüf mantarının yetiştirileceği 20 ayrı orman oluşturulacak. Ayrıca, proje kapsamında, 5 ila 20 santimetre derinliğinde ağacın köküne bağlı olarak yetiştiği ve sadece özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf mantarı konusunda 60 orman işçisine eğitim verilerek, ’trüf avcıları’ yetiştirilecek.

İLK FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Köküne trüf mantarı aşılanmış meşe fidanları Denizli Cankurtaran mevkiindeki ormanın 7 hektarlık kısmında düzenlenen törenle toprakla buluşturuldu. Törene katılan Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve diğer davetliler, Avrupa’da kilosu 3 bin euroya kadar alıcı bulan trüf mantarının tadına baktı.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, trüf mantarının Akdeniz ikliminde doğal olarak yetiştiğini belirterek, "Trüf mantarı Avrupa’da çok bilinmekte. Ülkemizde ise bilinmediği için domuzlar tarafından tüketiliyor. Yapacağımız çalışmalarla bu doğal alanları kontrol altına alıp, güçlendirmeyi planlıyoruz. Ayrıca boş olan yerleri de daha kıymetli olan trüf aşılı fidanlar dikerek üretimi amaçlıyoruz. Projemiz diğer bölgelere de hızlı bir şekilde yayılacak" dedi.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ DENİZLİ’DE YETİŞTİRİLECEK

Vali Abdülkadir Demir ise Türkiye’de trüf mantarının dikiminin ilk kez Denizli’de yapıldığını söyledi. Trüf mantarının Avrupa’da özellikle Fransa’da çok kullanıldığını ve gurmelerin çok tercih ettiği bir mantar türü olduğunu ifade eden Demir, "Denizli’de ormanlık alanlarda doğal olarak bulunduğunu bilim adamları tespit etmişler. Biz de proje kapsamında fidan dikimini yaparak ilk etapta bu mantarı oluşturacağız. 5 yıl içinde burada yaklaşık 20 milyon TL’lik bir gelir oluşturacak bir kapasitenin olduğu görülüyor. Kilosu 1000 eurodan başlayan piyasası var. İhraç edebilme imkanı var. Denizli’nin 11 bin kilometrekarelik yüz ölçüme sahip olduğunu, bununda yüzde 47’sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşününce gelecek anlamda önemli bir gelir olacağı düşünülüyor. Ortak bir çalışmayla bunu başlattık. Bu deneme çalışmasından sonra yaygınlaştırılması yapılacak. Ülkemiz için önemli bir gelir kaynağına kavuşacak" diye konuştu.

KÖYLÜLERE GELİR KAPISI

Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi de trüf mantarı yetiştirme konusunda Denizli’nin projede pilot bölge seçildiğini söyledi. Çiftçi, "İlk adımı attık. Bu işi orman köylüleriyle yapacağız. Onların gelirleri büyük oranda artacak. Ormanı da korumuş olacaklar" dedi.

Proje ekibinden yer alan ve mantar avcısı olarak tanınan Niyazi Uluçoban ise İspanya’dan getirdiği ’Drahthaar’ cinsi köpeği tanıttı. Uluçoban, ’Tom’ isimli köpeğinin trüf mantarı bulma konusunda uzman olduğunu ve onunla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Mustafa ÖZKOL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1158
  • Thanked: 79 times
  • Mustafa ÖZKOL 07.07.1977 KAYSERİ 532 776 89 56
Ynt: Drahthaar' la Mantar Avı.....
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2012, 14:30:01 »
Malatya'da Domalan, Antep'te Keme, Araplarda Kama, Avrupa ve Amerika'da Türüf olarak adlandırlan bu mantar, Domalan mantarı(Rhizopogon luteolus)Keme, domalan, tombalak, topalak, geme, kumi bir çeşit mantardır.ünlü trüf mantarının akrabasıdır.

Dünyada 16 çeşidi olan trüf mantarı var.Bunlardan biri de, Güneydoğu bölgemizde ilkbaharda çıkan keme ya da domalan mantarı sadece belli bölgelerde yetişen ve kısa bir dönemde bulunabilen özel bir mantar türüdür.

Toprak altından çıkarılan trüfün iyisi yumrularının yuvarlaklığı ve uygun sertlikte olmasından anlaşılıyor. Ne var ki normal olarak doğada 30-40 gram ağırlığında yumrular halinde bulunan bu çok kısa ömürlü yer altı mantarı neredeyse ağırlığınca altın değerinde, lüks bir yemek malzemesi.

 küçük parçalar halinde topraktan çıkarılıyor ve yemeğe de çok az miktarda rendelenmesi yeterli oluyor. 1.5 kilo ağırlığındaki bu mantar ancak dünyanın en zengin kişilerinin ulaşabilecekleri bir ürün olarak kalmıyor. Onu tatmak isteyen ve lüks bir lokantada bir akşam yemeğine verecekleri parayı gözden çıkaranlar da onun küçük bir parçasına ulaşabiliyor ya da yemeklerini daha da ucuza trüf yağı ile zenginleştirebiliyorlar

Domalan Mantarının Özellikleri

Trüf mantarını çeşidi olan domalan mantarı Diğer mantarlardan farklı olarak toprağın altında yetişir. Bu mantar; küremsi, birazca uzun ve armut veya soğan, patates şeklinde, 3 cm kadar ceviz büyüklüğündedir. Yüzeyi derin, dar oluklu, labirent gibidir.

Dış kısmı kösele gibi, esnek ve sarı esmer renktedir. Gençken saman rengindedir, daha sonra esmer ve pas rengine değişir. Yüzeyi ince tüylüdür, bilhassa dibinde, bükülmüş yuvarlak, ince esnek iplikler vardır. Oldukça nadir bulunan bu mantar her yerde yetişebilir. Özellikle kumlu iğne yapraklı ve çam meşçereleri toprağında yapısı toprak içinde olmak üzere gelişir. Temmuz-ekim ayları arasında görülür.

İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir. Konya ve civarında ve Şanlıurfa ve civarında Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşamaktadır.

Protein açısından besleyici ve afrodizyak etkileri ile bilinmektedir.

(Rhizopogon rubescens) adı ile bilinen mantarda domalan mantarının bir çeşididir.bu türünde; Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Büyüklüğü 4 x 7 cm kadardır. Düzensiz şekilde küre gibidir. Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtrak, aşağı kısmı beyazımtrak olur, yaşlı nümuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır.

Dış Kısım: Yüzey hemen hemen düzgündür, fakat bazı sırtlar, kanallar ve çöküntüleri vardır. Yarım milimetre kadar kalınlıkta, taze iken saf beyazdır, kesildiği zaman et gibi pembeye veya gül rengine döner. Yapışkan olmayıp, birçok kahverengi kristaller ve sıkı şekilde bir araya gelmiş ipliklerden ibarettir.
İç Kısım: Taze iken saf beyazdır, bastırıldığı zaman pembemsi olur, ancak zaman gelince kesilen kısımlarda pembelik kaybolur ve yaşlı nümuneler kesildiği zaman soluk kahverengileşir, kuruyunca soluk zeytin yeşili rengini alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan nümuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir.
Açık esmerimtrak sarıdır.
Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda veya ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir.

Domalan Mantarının Faydaları Nelerdir?

-Domalan mantarı Omuriliğin kuvvetlendirilmesinin bitkisel tedavisinde kullanılır.

-Kolesterol tedavisinde kullanılır.

Yüksek Kolesterolü Düşürmek İçin :

Gerekli Malzemeler : Şahtere otu, Boy otu, Domalan mantarı, Frenk maydanozu, Lavanta çiçeği, Ada çayı, Akdiken yaprağı, Ihlamur, Nane

Hazırlanış Şekli :

* Şahtere otu, boy otu ile birlikte suda demlenir. Süzü­lerek elde edilen sıvıya kıyılmış domalan mantarı ilave edilerek lapa kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazır­lanan bu lapadan günde üç çorba kaşığı yenir.

* Frenk maydanozu, lavanta çiçeği ve ada çayı aynı ka­ba konarak demlenir. Süzülerek elde edilen karışıma şe­ker ilave edilerek şerbet kıvamına gelinceye kadar karış­tırılır. Isıtılan bu şerbetten sabah ve akşam iki bardak içilir.

* Akdiken yaprağı ve ıhlamur suda kaynatılarak dem­lenir. Süzüldükten sonra elde edilen karışıma nane tozu ilave edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan bu şuruptan yemeklerden önce ve sonra bir çorba kaşığı içilir.

Domalan mantarı ve acve hurmasının şifa oluşu

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Acve hurması Cennet meyvelerindendir onda; zehire karşı şifa vardır. Mantar veya domalan ise insanlar tarafından ekip dikme zahmeti olmadan meydana gelen kudret helvası cinsinden bir rızıktır, suyu da göze şifadır.” (İbn Mâce, Tıp: 8)

Saîd b. Zeyd’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Mantar veya Domalan; Musa (a.s.) zamanında İsrail oğullarına verilen ekme dikme zahmeti olmaksızın, insan emeği karışmadan meydana gelen, Kudret helvası cinsinden bir rızıktır. Suyu da göze şifadır.” (İbn Mâce, Tıp: 8)

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, bazı insanlar: “Rasûlullah (s.a.v.)’e mantar veya domalan bitkisi yeryüzünün çiçek hastalığıdır” dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Mantar veya domalan; kudret helvası cinsinden bir rızık olup suyu göze şifadır. Acve hurması; Cennet meyvelerinden olup zehire karşı şifadır” buyurdu. (İbn Mâce, Tıp: 8; Ebû Dâvûd, Tıp: 12)

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Üç, beş veya yedi mantar veya domalan alıp onları sıktım suyunu cam bir kap içersine koydum, onunla bir cariyemin gözünü sürmeledim de iyileşti.” (İbn Mâce, Tıp: 8; Ebû Dâvûd, Tıp: 12)
  • Akus 20 ga çifte
  • Beretta 686 silver pigeon 12 ga
  • Benelli s90 12 ga
  • Radentis Queen Setter 6 yaşında
 

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 1261
  • Thanked: 6 times
Ynt: Drahthaar' la Mantar Avı.....
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2012, 17:22:56 »
Ben mantardan hiç anlamam. Avda denk gelirse köpeğime veririm. Yerse zehirsizdir. Toplar götürürüm. Niyazi amcam drahthaarla mantar bulma işini benden öğrendiydi ama patentini almadığımızdan ismimiz geçmemiş. ;D ;D ;D

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA
 

Çevrimdışı Mehmet TURAN

  • *
  • İleti: 221
  • Thanked: 6 times
    • http://www.silvercare.com.tr
Ynt: Drahthaar' la Mantar Avı.....
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2012, 15:55:16 »
Yine mi Drahthaar yaa ? Artık her taşın altından çıkar oldu.. :) :) ;)
Mehmet TURAN
1980 PENDİK
 

Çevrimdışı Mustafa BİTMEZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 822
  • Thanked: 27 times
  • POLATLILI
Ynt: Drahthaar' la Mantar Avı.....
« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2013, 19:33:55 »
Yine mi Drahthaar yaa ? Artık her taşın altından çıkar oldu..    mehmet daha neler var yapılan ama gün yüzüne çıkmıyor:)

free photo hosting
  • Beretta pigeon 2 drahtaar tibet
  • Beratta A400unico ultimec kick of drahtaar amon
  • Çifsan poze Drahtaar meks
Mustafa BİTMEZ
1977 ankara
polatlı.
MEJNUN NASIL LEYLAYA AŞIKSA BENDE DRAHTARA AŞIGIM:)