Gönderen Konu: Süperpozelerde güvenli kullanımla ilgili..  (Okunma sayısı 11138 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emin VURAL

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3877
  • Thanked: 217 times
Ynt: Süperpozelerde güvenli kullanımla ilgili..
« Yanıtla #25 : 16 Kasım 2012, 17:31:56 »
Emin bey rica ederim.

Yay tipinin maşa ya da helezon olması durumu çok etkilemez düşüncesindeyim,evet maşa yay daha hızlı düşer nispeten ama onun dışında namlunun yarım açılma durumunda maşa yay da helezon yay da kurulmaz sanıyorum veya kurulmadığı ama fişek koyacak kadar namlunun kırılabildiği bir açı vardır ve bu açıdan hızla yapılacak bir kapatma saniyenin onda biri bir zamanda gerçekleşebilir ki en azından bu hızda namlunun düşüşünü takip eden yani 1/10 sn de düşen bir horoz iğnelerde horoz düşük vaziyette kubuzdan çıkık duruyorsa kapsülü ateşlemeye yeter sanıyorum.Yani burda bahsedilen çentiğinden kurtulan bir horoz değil henüz çentiğine takılmadan hızla geri inen bir horoz bu duruma sebebiyet verebilir deniyor.

Sizde ki s55 tam bu tip bir silah,kapsüllü boş bir fişekle denemesini yapıp bizle paylaşabilirsiniz isterseniz.


Kamil bey deniyim müsait bir zamanda :)
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France
 

Çevrimdışı Merdan KAÇAR

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 173
  • Thanked: 92 times
Ynt: Süperpozelerde güvenli kullanımla ilgili..
« Yanıtla #26 : 18 Kasım 2012, 21:53:12 »
Verilen örnekte eğer silahın iğneleri horoz tam inik posizyondayken kubuz içinden uç verecek şekildeyse patlatması mümkündür. Ancak burada patlatma olayı daha ziyade namlunun sert kapatılması neticesi kapsülün, ucu çıkıntı veren iğnelere çarpmasıyla gerçekleşir. Horozun bu pozisyonda etkisi kurma manivelasına bağlı kaldığı için daha çok ikincildir.

Bu tip bir riski olmasına rağmen uygulamada hiç bir atıcının tüfeği tam kırmadan üst göze fişek yerleştirmeye kalkacağını sanmıyorum. Zira üst namluyu ateşleyen horoz yayının karşı koyması nedeniyle tüfeğin namlusu kapanmaya zorlayan bir yönde hareket edecektir. Tam kırıp rahat rahat fişek yüklemek varken bu şekilde tüfekle cebelleşilmesi eşyanın tabiatına aykırıdır, ama imkansız da değil tabi.

Türkiye'de huğlu, sarsılmaz gibi tüfeklerin horozları indiğinde maalesef iğneleri kubuz dışına taşacak şekilde üretiliyor. Yabancı tüfeklerde ve hatta Rus Baikal da ise horoz inik olsa bile iğnenin kubuz dışına taşması mümkün değil. Bu oluşum iğnenin patlama anında kapsülün aksi reaksiyonuyla kırılmasına engel olduğu gibi yukarıdaki örneğin meydana gelmemesi için de bir önlem olarak düşünülebilir.

Öte yandan pozelerde ilk atışın alt namlu ile olmasının nedeni hedefin yakınlığı veya uzaklığıyla ilgili değildir. Alt namlunun aksı üst namluya göre direk omuza biner. O yüzden pozelerde alt namlunun şahlanması üst namluya göre çok daha azdır. Hedefi kaybetmemek amaçlı önce az şahlanma veren alt namluyla atış yapılır. Alt namlunun geniş şoklu tercih edilmesinin nedeni ise nişan hattı ile namlu hattının üst namluya göre daha ileri bir mesafede birleşmesindendir. Yani belli bir mesafenin altında alt namlu daha alt vuruş yapacağından şok geniş tutularak bundan kaynaklı handikap bertaraf edilmeye çalışılır.
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2012, 22:37:43 Gönderen: Merdan KAÇAR »
Merdan KAÇAR
1970-Ankara
 

barışgökduman

  • Ziyaretçi
Ynt: Süperpozelerde güvenli kullanımla ilgili..
« Yanıtla #27 : 18 Kasım 2012, 23:09:21 »
Kamil bey bu çok önemli bilgi için teşekkürler.
 

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: Süperpozelerde güvenli kullanımla ilgili..
« Yanıtla #28 : 18 Kasım 2012, 23:47:27 »
Kamil bey bu çok önemli bilgi için teşekkürler.
Rica ederim.

Aslında teşekkürü ar-ge yapanlar hakediyor,bir tetik mekanizmasının patentinden edindiğim bir bilgi sonuçta.

"In the heretofore known arrangements, if it was de- 35 sired to fully and safely arm the hammers, it was always necessary to completely open the barrels of the shotgun, which operation was not always effected correctly by the hunter or user, especially in the case of "overunder" shotguns, when the shell casing had to be re- 40 moved from only the upper barrel. In this case, the partial opening of the barrels does not result in either the arming of the hammer or the arresting thereof so that, upon the subsequent closing of the barrels, there always remains the possibility that one hammer may 45 violently strike its respective percussive element causing the accidental discharge of the firearm.

Furthermore, the heretofore known arrangements have the disadvantage that each hammer, when released and pushed by its respective trip spring, has the ten- 50 dency to constantly engage against the rear terminal of the respective percussion member or striker, thus keeping the striker forwardly displaced. As a result, when the barrels are being opened, the striker, especially the one corresponding to the lower barrel of an "over- 55 under" shotgun, rubs against the bottom of the cartridge and, which is worse, against the breech of the barrel, with consequent reciprocal wear and tear."

« Son Düzenleme: 18 Kasım 2012, 23:57:49 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın