DEĞERLİ BÜYÜĞÜM UĞUR ABİ;
Tüfeğin ağırlığını ve yürüyüşlerde yorup yormadığını sormuşşun.Tüfeğin çok güzel ve ideal bir ağırlıkta olduğunu özellikle ifade ediyorum.Çünkü ilginç bir şekilde sürekli STOEGER tüfeklerinin çok ağır olduğu söylenip duruyor.Benim tüfeğim sentetik modeli ve 3,170 kg. ağırlığa sahip.Namlu 66cm.İdeal bir tüfeğin ağırlığının 3,0 kg ile 3,4 kg. olması gerekir.Geri kalan yorumları kendin yapabilirsin.
Ben çok fazla sayıda tüfek kullanmış bir avcıyım.Çok methiyeler düzülen ATA NEO 'nun da yaklaşık 3,1 kg olduğunu hatırlatırım.Bu arada SARSILMAZ CONCORD 3,3 kg. geliyordu.Beş yıl önce sattığım HUĞLU 601 G 3,350 kg geliyordu.HATSAN ise 3,4 kg idi.Kullandığım tek ithal otomatik olan İspanyol LANBER ise 3,136 kg geliyordu.STAR HUĞLU otomatik 3,335 kg. idi.ÜZÜMLÜ ZÜMRÜT 3,6 kg. ,VALTTER TARGET ise 3,1 kg idi.
Bir zamanlar hafif tüfek modası akımına ben de kapıldım.Yazılıp çizilenlere kanıp alüminyum kubuzlu bir kaç süperpoze alıp denedim.İlk aldığım YILDIZ idi.Daha sonra ATA ve KRAL markaları da alıp denedim.Bu tüfeklerle avlanmak çok zor.Hem çok fazla bir tepme , hemde atışta bir dengesizlik oluşuyor.Bunların hepsini sattım.Yalnız bunların neden bu kadar tepme yaptıkları konusunda da epey kafa yordum.Yıllar sonra bende şöyle bir izlenim oluştu.Tüfeğin fazla tepmesi, biraz da tüfeğin iç çapının dar olmasından kaynaklanıyor.Tüfeğiniz hem alüminyum alaşımlı hafif bir gövdeye sahipse , hem de namlu iç çapı dar bir tüfekse onunla dengeli atışlar yapamazsınız.Sürekli dayak yersiniz.Yapacak tek şeyiniz kalır geriye.Bu tüfeklerde hafif gramajlı ve basıncı düşük fişekler kullanmalısınız.Size MİRAGE fişeklerinin 28 ve 30,5 gr fişeklerini öneririm.
Tüfeklerde tepme konusu oldukça ilginç.Bu zamana kadar değişik marka çelik kasalı ağır süperpozeler de kullandım.Örneğin bundan önceki pozem HUĞLU 103 D idi.Bu tüfeğin ağırlığı 3,450 kg idi.Şu an ise AVSAN marka çelik kasalı tek tetik ,sellektörlü ve mobil şoklu bir s.poze kullanıyorum.AVSAN tüfeğim 3,270 kg bir ağırlığa sahip.Bu iki tüfeği kıyasladığımda HUĞLU ağır olmasına rağmen çok daha fazla tepiyordu.AVSAN ile yaz sıcaklarında domuza 34gr şevrotin atmıştım, yine de fazla bir tepme olmamıştı.Denemek amacıyla , hemde dar şokla bir kaç kez 34 gr fişeklerle atışlar yaptım.Evet AVSAN bu konuda çok iyi ve dengeli.HUĞLU nun ise çok tepme nedeni iç çapı olabilir diye düşünüyorum.
Yarı otomatiklerde de bu tip farklılıklar var.Her tüfek farklı fişeklere farklı tepkiler veriyor.Ama kısaca kinetik tüfeklerin biraz daha teptiğini söyleyebilirim.