Önce tekrarlıyayım, bu konuda bilgim olmadığı için yanlışlarım olabilir. Düşüncem, bugünlerde kullanılan ilaçlar çevreye zarar vermiyorsa, tavşanın mevcut olduğu bölgelerden sizin çevrenize yayılması gerekirdi bence. Burada iki şey ekliyeyim, ne kadar zamandır çevreye zararsız ilaç kullanıldığını bilmiyoruz ve ikincisi o ilaçlar gerçekten zararsız mı yoksa sadece böcekler bağışıklık kazanmış olabilir mi?
Eğer ilaçlar zararsız ve çevrenin eski haline dönmesi için geçen zaman yeterli olmuşsa halen eskiye dönememiş olmasının nedenleri öğrenilmeli. Çevre müsaitse dışarıdan getirerek yerleştirme faydalı olabilir bencede.
Burada bazı engeler mevcut. Birincisi bölgenin şu anda tavşan ve belki diğer yok olan canlılarının şu andaki durumunun incelenmesi gerekebilir. Bu yapılmadan boşa kürek çekilir. Bunu da en iyi akademisyen, uzmanlar yapabilir. Bence ya oradaki üniversite hocalarının(biyolog, zoolog...) ve orman mühendislerinin çalışması için yardım istemeli ve çağrı yapılmalı. Uzun muzun sürebilir ama belki çok gereklidir. Belki de kısa sürer, bilmiyorum. Deneme yapabilirler herhalde.
Bir diğer mevcut engel, salma ve yerleştirme ile ilgili. Mevcut yasalara göre yaban hayvanlarının canlı yakalanarak başka yerlere yerleştirilmesi izni yok. Çünkü canlı yakalanması yasak diye biliyorum. Bu durumda bu yasanın da çıkar yolu olması gerek. Dünyada çok ülkede yakalama ve yerleştirme başarıyla uygulanıyor. Çiftelikten yetiştirip salma konusuna şahsen güvenemeiyorum. Böyle bir iş tavşan için yapılsa bile, çiftlik hastalıklarının yayılması ve yabani ortama uyum sağlamaları açısından zorlukların daha fazla olacağını düşünüyorum. Zira keklik ve sülünlerde böyle sorunlar biliniyor. Siz de söylüyorsunuz ki, salınan sülünler ortada yoklarmış.
Bunların bana ne faydası var, başa çıkamam diyebilirsiniz haklı olarak. Fakat canınızı sıkmak istemem ama bence zaten sizin başa çıkabileceğiniz bir iş değil. çünkü dediğim gibi, çiftlik tavşanı yok, yabani tavşanı yakalamak yasak, salsanız bile kanunen yasak. Her tür yaban havanı salımı yasak. Hele bahsettiğiniz çevrede yaban hayatını bozan sebepler etkinliği sürüyorsa ilaveten boşa uğraşmış olacaksınız.
Tüm bunların dışında, o bölgede ekosistem bozulmuşsa ilgilenmek devletin sorumluluğudur. Tavşan yoksa, yılan yoksa, diğer birkaç canlı ekosistemden çıkmışsa, o bölgede zarar görmüştür ve başka yanlışlar da olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bu yanlışlar oraya tavşan salmakla düzelmez bence.
Yine de son sözü söyleyecek olan, görevli ve yetkili olanlardır. Siz çevreye duyarlı bir avcı ve yurttaş olarak bu konuya dikkat çekmiş ve uyarmış oldunuz diyelim. İnşallah gerisini yapması gerkenler yapar.
Başka dostlar da bilgilerini paylaşırlar umarım ama daha önemlisi bahsettiğiniz meseleyi yetkililere bildirip, dikkat çekmek ve takip etmek.
Allah muvaffak etsin. Selamlar