Genel olarak yorumları okudum ama Malesef doğru bir yorumu göremedim , Yok mazot benzin yok başka şey yazanlar olmuş , öncelikle her ırk için geçerlidir bu kusma işi birazda Irsi 'dir yani Genetik şu ırk yapar bu yapmaz kusmaz demek bir olaya körü körüne bağlı kalmak olur diye düşünüyorum
Köpek genelde yavruluğunda Araca bindiğinde kusar bunun sebebleri çoktur ; Koktuğundan yapabilir , parazit vardır yapabilir , karnı çok toktur kusabilir , üşütmüştür , araç içerisinde sürekli ellenirse kaldırılır hoplatılırsa ve çok uzun yolculuk yaparsa sağa sola savrulur midesi bulanır bunun gibi bir çok etkeni vardır....
Yavruyken kusarsa bu arabaya her bindiğnide bir süre devam eder. O yüzden yavru köpekleri veya yetişkin köpeklerimizi Av'a çıkarırken karnını doyurarak Av'a çıkarmayın araca bindirmeyin en az 4 saat önce yemek yemelerini sağlayın ve yavru köpek araca bindiğinde onu ürkütmeyin yüksek sesle müzük dinlemeyin ona adapte olun bacağınızın arasına paspasa alın otursun bolbol sevin ve kısa süreli gezintilerle bu işin zevkli olduğunu benimsetin....
10 dk araçla gezin sonra 10 dk dısarda gezdirin yine tekrarlayın olayı zevkli bir eğlence haline getirerek alıştırın yawruyu arabaya alarak 1-2 saat yolculuk yapmak köpeği tedirgin yapar sağa sola savrulur sallandığı için kusma hissi uyandırır bu durumları en aza indirmeye çalışın. Zaten yawru kusmadan önce kafasını öne eğer salyası uzunca bir süre akar gözleri baygınlaşır ve fazla haraket etmez bu durumda yolculuğa ısrarcı olmayın en az 30 dk onu gezdirin. Yavru köpek kusarsa sürekli olarak Her arabaya binişinde aynı şeyi tekrarlar... Bu işi bir araç eğitimi olarak düşünün hem yavrunun araba içinde nasıl davranacağını alıştırın paspasta oturmayı öğretin hem kısa süreli gezintilirle 10 dk şehir içi gibi sıksık indirip bindirin bunun eğlenceli olduğunu benimsetin araçtan inerken binerken küçük ödüller verin onu ürkütmeyin bazı yawrular içine kapanıktır tedirgindir budurumları Sosyalleşerek yenerler aceleci olmayın köpeğe yavruya zaman verin ısrarla uzun yolculuk yaptırmak yada bagaja koyarak gezdirmek yawruyu sağa solla savrur ve kusturur...Önemli olan tok yolculuk yapmamasıdır ve ürkütmemektir herşeye rağmen bu ilgiyi görse dahi bazı yawrular kusabilirler yada kusma belirtisi verebilirler yine ısrarcı olmadan araçtan indirilmeli uzunca bir süre gezdirilirken mide bulantı hapı verilebilir hiç bir yan etkisi olmaz. Daha sonralara ki araç gezintilerinde araca binmeden 15 dk önce bu hapı vererek kısa süreli yolculuklara eğtime yine dewam edebilirsiniz bir süre sonra bu işi eğlenceli olarak düşünecek araca binerken sevinecek zamanla bu durum ortadan kalkacaktır.Bazı köepklerde bu sorun hiç olmaz yaşanmaz birazda ırsi dir diye düşnüyorum köpeğin kendine olan güveni sosyal olmasıyla ilgilide olabilir.
Yetişkin köpeklerde bu olayın dewam etmesinin sebebi yawruluğunda kusmasıdır arac eğtimini düzgün almamasıdır.
Kısaca bu küçük bir eğitimdir.