Başka bir yerde de yazmıştım. Bence mobilşok olması ileride size avantaj olabilir. Şok kısmında bir hata yoksa, ki olsa farkedersiniz, kendinden şoklu tüfek ile aynı işi görür. ileride tavşan veya ördek avına gidersiniz, orada da mobilşok iyi olur. Hatta satacağınız olursa yine mobilşok bence daha kolay satılır. Ben tercih ederim mesela.
Tüfeklerde kendinden(fix, sabit) veya vidalı şok olmasına göre performans farkı olması bana göre her zaman kendinden şoklu veya vidalı şoklu olan lehine olmaz. Hangisi daha iyi yapılmış veya denk gelmişse onun lehine olur. Yine de eskiden tüfekler şimdikinden daha az sayıda ve özene bezene yapılırken kaliteli tüfekler vardı. Haliyle o günkü teknoloji ile mobilşok yoktu ama kaliteliydiler. Bugün de aynı özenle yapıldıktan sonra, vidalı olsun sabit şoklu olsun iyi bir namlu yapılabilir. Tabi istense de her tüfeğin aynı verimde olmayacağı gerçeğini de unutmadan.
Neden aynı değiller? Çünkü istense de iki namlu tıpatıp aynı genişlikte namlu, şok ve diğer ayrıntıları ile işlenemiyor. Zaten hem C.I.P hem SAAMI standartlarına göre iç genişlikte +/- 0,002 inch kabul payı var. Aynı şey, şok için ve diğer kısımlar için de geçerli. Demek istediğim, üretici hepsi standart dese yalan olmaz ama 0,002 inch bir kabul payını da unutmamak gerek. Oysa şok yüzdesi denen şey bu kabul payı içinde o kadar değişebilir ki! Onun için birinden diğerine fark olacaktır. İlave olarak, aynı üretici seneler içinde hem şok hem namlu genişliklerinde değişiklikler de yapabilirler. Bunu da dikkate alırsak tüfekten tüfeğe çook yüzdelik farklar mümkün görünüyor.
Tabi bunları yazarken belli bir veya iki tüfeği kastetmiyorum. Genel olarak yazdım. Muhakkak birinden diğerine özel durumlar olabilir.