Yabancı dile(ingilizce) oldukça hakim olduğumdan yabancı kaynakları olabildiğince takip etmeye çalışırım.Volkan beyin bahsettiği annealing işlemi bildiğim kadarıyla namlu stresini almakta kullanılan işlem değil,annealing mekanizma içinde çalışan parçalar gibi evvelce sertleştirilmiş başka bir deyişle su verilmiş veya başka bir teknikle sertleştirilmiş parçalara tekrar bir müdahale gerektiğinde eğe yemeyeceğinden sertliğinin alınması işlemi ki tekrar gerekli müdahale eğe zımpara vs yapılabilsin,bunun için parça tekrar su verilme sıcaklığına kadar ısıtılır(genellikle akkor haline kadar)ve suya veya yağa daldırma yerine kendi haline bırakılarak oda ısısına gelmesinin beklenmesi işlemine verilen isim,işlemden sonra tekrar akkor haline getirilip su verilir ve sertlik kazandırılır.Namluda ise genellikle benim bildiğim sertleştirme işlemi uygulanmaz zira esnekliğini kaybedip kırılgan hale gelir,işlendiği gibi bırakıldığını sanıyorum,ama Volkan beyin bahsettiği gibi çelik, delme tornalama gibi işlemlerde stress yükleniyormuş ve bu stresin alınması gerekiyor ki ilerde çarpılma yamulma olmasın,bu da annealinge benzer ama ısıtma akkor haline gelinceye kadar değilde ondan daha az(ne kadar bilmiyorum)derecelere kadar ısıtılıp kendi halinde 24 saat soğumaya bırakılması şeklinde bir işlem diye biliyorum,aynı etkiyi crio uygulaması da veriyor yani sıfırın epey altına soğutma işlemi,çeliğin işlenme sırasında kazandığı stresi nötrlüyor yani aslında crio treatment denen işlem,benellinin iddiası yüzey molekillerini de hizaya sokup daha pürüzsüz kaygan yüzey elde edildiği şeklinde kimileri marketing diyor kimileri doğruluyor,biraz tartışmalı konu.
Çeliğe bunun dışında yabancı literatürde temperlama(tempering),hardening(sertleştirme ki bu malum su verme),cementation(sementasyon gibi)dayanıklılık artırıcı bazı başka işlemlerde kullanılan alana göre(kubuz,çalışan parçalar)uygulandığını okudum ama detaylarını fazla bilmiyorum.Beni asıl ilgilendiren bunlara yerli sanayi ne kadar hakim.Ramazan Aknarçayla olan sohbetlerimde anladığım kadar bir kısmı uygulanıyor ve ustalar bu konuları biliyor izlenimi edindim(ısıl işlem, sementasyon gibi konulardan bahsetti biraz) ama tam bir kanaat de oluşmadı tam bilimsel ölçeklerde uygulandığı konusunda, netice de metalurji biliminin konusu,hassas ölçüm aletleri varmı ısıyı istenen derece de olduğunu gösteren cihazlar fırınlar var mı sertlik ölçen aletler var mı bunları bilmiyorum,en azından firmaların metalürji mühendisi çalıştırdığını sanmam belki firmadışı bi yerlerden destek alıyorlardır.Bu konular yalnız silahın kalitesini direkt ilgilendiren hatta herşeyi denilebilecek konular.