ahmet abi bu köpkler tavşan avındada kullanılırmı... bu ırkı tavşan avı için beslemek tamamen haksızlık olur ama benim merak ettiğim gerek duyu7lduğu zaman tavşan avı yapabilecek köpeklermi, bunun bir sebebide bizim merada bazı yıllarda domuzlar ekim kasım gibi göç ediyo kış bitene kadar domuz hiç bulunmuyor yani domuz sezonu 2-2,5 ay kadar kısalabiliyor böyle zamanlarda köpeğin başka bir avda değerlendirilmesi formunu koruması bir başka değişle 2 aylık sezon için köpeğe bakmayıp daha uzun bir süre köpekten yararlanmak.
Abdullah kardeşim
Plottlarla ilgili tanıtım sitelerine girersen şu açıklamayı bulabilirsin:
< çakal, kurt, erkek geyik ya da yaban kedisini arayıp bulma konusunda çok etkilidir. Son derece dayanıklıdır ve bir avcı olarak üstün içgüdülere sahiptir. <
plottlar anavatanı olan amerikada ,ayı yaban domuzu, yaban kedisi(puma) gibi büyük avlarda kullanıldığı gibi kurt, çakal ,rakun gibi küçük hayvanların avcılığında da kullanılmaktadır. hangi avda kullacağı avcının kendi merakına kalmıştır.
Yetenek yada kabiliyet olarak plottla tavşan avı yapılabilir. Bu köpekler izi sürülebilen tüm hayvanların avcılığına alıştırılabilir(potansiyel olarak). en büyüğünden küçüğüne kadar. fakat köpeğin yatkınlığı büyük avlaradır. nedeni de kullanımı daha çok bu şekilde olmuştur. bir jagd terrier gibi tilki inine girip ordan tilki çıkaramaz çünkü buna vücut büyüklüğü uygun seğildir. ama alıştırıldığında arazide gezen bir tilkiyi ,çakalı gayet iyi bi şekilde takip edebilir.
Bu köpeğin küçük ava alıştırılmasına taraf olmayanlar şu şekilde düşünüyor (Genelde böyle düşünenler domuz avcısı arkadaşlar benim gib
) : Eğer çoğunlukla domuz avına giden bir avcı , köpeği tavşana alıştırırsa köpek ,domuz için salındığında da diğer küçük avlara kaçabilir. siz domuz beklerken önünde bir çakalla gelebilir örneğin ?
ya da ; ayıyla domuzla mücadele edecek yüreğe sahip köpekin ne işi var tavşan -tilki avında ?
tabi bu biraz da av zevkine bağlı. bir avcı ,köpeğim domuzdan başka küçük ava girmesin ister, bir başkası da hem domuz hem tavşan avlamak ister.
Ben tavşan avını hakkıyla yapacağı kanati taşıyorum.
Mesela bir köpek sadece tavşana ve domuza alıştrılsa önünde başka av hayvanı vurulmamaya dikkat edilse, bu köpek yine de çakala tilkiye kaçar mı sırf domuzun yanında tavşana da alıştırıldı diye ? ? ?
Konu tartışmaya açık. Tavşan avında usta olanlar da fikir ve yorumlarıyla katkı sağlarlarsa daha da iyi olur...