Gönderen Konu: 20 kalibrede uygun şok ve fişek seçimi  (Okunma sayısı 21985 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Sabahattin KARAHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 20 kalibrede uygun şok ve fişek seçimi
« Yanıtla #25 : 17 Aralık 2012, 20:56:03 »
Öncelikle tüfeğiniz hayırlı olsun  kazasız ve belasız kulanma dileği ile bende  de enjektürsüzü var bu sene bıldırcında,ördekte vede keklikte kulandım ördekte biraz vasat kaldı belkide fişek seçiminde hatalıydım kekliğe gelince bp ve rc 28gram 5numara veya 6numara bence uygun 5-4 şokla 7 ve 8 numaralarla vurduğum kekliklerin arkasından çok koştum sözün üzüne gelecek olursam bende daha yeniyim 20 kalibrede bu arada YILDIZ silah sanayisini tebrik etmek lazım çok güzel tüfekler
  • YILDIZ A71 YEDEK NAMLULU
  • YILDIZ SPZ ME 66
Sabahattin KARAHAN 1974 VAN
İnsanları tanışırken değil,tartışırken tanırsınız.
Çünkü, öfke saklanan kişiliği ortaya çıkarır.

Çevrimdışı Fatih TÜRKASLAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #26 : 17 Aralık 2012, 22:47:11 »
Öncelikle tüfeğiniz hayırlı olsun  kazasız ve belasız kulanma dileği ile bende  de enjektürsüzü var bu sene bıldırcında,ördekte vede keklikte kulandım ördekte biraz vasat kaldı belkide fişek seçiminde hatalıydım kekliğe gelince bp ve rc 28gram 5numara veya 6numara bence uygun 5-4 şokla 7 ve 8 numaralarla vurduğum kekliklerin arkasından çok koştum sözün üzüne gelecek olursam bende daha yeniyim 20 kalibrede bu arada YILDIZ silah sanayisini tebrik etmek lazım çok güzel tüfekler

Teşekkürler, Amin cümlemize Sabahattin bey.
Halil bey 5,3---2,4 şokları önerdi RC 28gr. deneyelim görelim bakalım.
Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #27 : 19 Aralık 2012, 13:18:25 »
DEĞERLİ ARKADAŞLAR
Bende uzun yıllardan sonra bu yıl tekrar 20 no bir yarı oto silah ile avlanıyorum.. bu arada silahımın namlu iç çapı 16mm
bu konu başlığında daha önce yapmış olduğum test atışları ile ilgili gözlemlerimi paylaşmıştım
bunlara ek olarak sezon başından bu güne değin edindiğim birkaç tecrübeyi daha sizlerle paylaşıyorum..
sezon başı bıldırcında 5 no şok 25-26-28 gr 9-9.5-10 no saçmalı fişekler kullandım..
hepsi ilede güzel verim aldım ancak 28 gr yakın atışlarda daha çabuk açtığı için daha etkili,, 25 gr 10 no saçma rc sipe ile bıldırcın ve üveyik için uzak sayılabilecek 35-45mt mesafelerde bile gayet randımanlı ,,26 gr saçmalı zuber ve b&p f2 ise en ideal saçma gramajı diye düşünüyorum..
şahsi kanaatim 20 no bir silahta max. kullanılması gereken saçma gramajı 27gr 28 gr bile çok geliyor eğer çok yakın paçadan uçan kuşlara atış yapılmıyorsa 28gr saçma uzak atışlar için hüsran olur..
şahsen ben 1.fişek olarak sellior bellot 27 gr red and black paper 7 no 2.fişek olarak b&p f2 classic 26gr 7 no ve 3. fişek olarakta rc sipe 25 gr 6-7 no fişekler ile halen keklik ve tavşan avı yapıyorum ve güzel verim alıyorum..
bu güne kadar en verim aldığım fişek ise b&p f2 classic 26 gr 7 no 35-45 mt lere kadar hem keklik hemde tavşan için çok çok yeterli bir fişek saçmasıda tahminime göre kurşun olmalıki avın kemik bölgelerine olan vuruşlarda hep ezilmiş ve deforme olmuş şekilde müthiş tahribat yapıyor bu fişek ile 35mt ye kadar mesafelerde avı neden vuramadım diye düşünmenize gerek yok eğer av vurulmadı ise bilinizki şuç mutlaka atış hatası kaynaklı bir durumdur 35 mt sonrası 45mt ye kadar atışlar için ise daha düzgün net atışlar yapmak gerekiyor bu mesafelerden öteye 20 no bir silah ile av vurmak ise biraz hayalcilik ve tamamen tesadüflere kalımış bir durum olur diye düşünüyorum..
bu arada keklik ve tavşanda 3 no mod şok ile avlanıyorum..
27-28-30 gr lı 20 no bir silah için ağır sayılacak gramajdaki fişekler ile avlanılacaksada düzgün bir grupman için 5 no skeet şok iile avlanılması gerektiği kanaatindeyim...
şuana kadarki gözlemlerim bunlardır tabiki tüm bu durumlar benim kullanmış olduğum silah ,,namlu iç çapı ve şokların buna uyumu ilede alakalı olabilir bir başkası için kullandığı silahın namlu iç çapına ve şoklarına görede değişkenlik  gösterebilir ..
HERKESE SELAM VE SAYGILARIMLA RASTGELE......
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Ahmet ŞAKİROĞLU

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #28 : 19 Aralık 2012, 14:06:10 »
25 gr rc sipe ile bu hafta çok güzel mesafeden 2 keklik vurdum...2-4 huğlu poze 2840 gr  tüfeğimle...Kayalarında üstünde bakarsanız 30 luk bir keklik sürüsünün kalktıgı yerden pisliklerini görebilirsiniz ;) ;) 25 30 mtreden fermaya çakıldı benim oğlan,bas diyom basmıyo bas diyom duruyo amanın dedim burda öğrek var derken ortalık 46 oldu hemen öğreğin içerisinden duble nasibimi aldım..35 40 metre rahat vardı cansız aldım kuşları daha doğrusu ben almadım köpeğim getirdi :D :D Kuşların ütüsü bile bozulmadı
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2012, 14:09:35 Gönderen: Ahmet ŞAKİROĞLU »
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
Kayseri Merkez Avcılar ve Atıcılık Kulubü
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Emin KOÇAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #29 : 19 Aralık 2012, 19:33:10 »
http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,65829.msg587738.html#msg587738

Bu forumda size fikir verebilir...

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,158885.0.html

Bu forumdaki avlarımın hepsi 71cm. namlu 20 cal. çifteyle vurulmuştur...
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2012, 19:45:38 Gönderen: Emin KOÇAK »
Emin KOÇAK
1953 ANKARA
Uyum fikirlerin ortak olduğu yerde geçerlidir,
Uyum yoksa fikirler çatışıyor demektir.

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #30 : 20 Aralık 2012, 23:16:25 »
Kayseriden slmlar herkeze,
20 kalibre SPZ ME Special L Yıldız tüfeği satın aldım.
Keklikte hangi şoklarla ve marka-numara fişek atmam lazım?Daha önce yarı otomatik 12 kalibre kullandım.
Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
saygılar
Fatih Türkaslan

Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #31 : 20 Aralık 2012, 23:43:23 »
Kayseriden slmlar herkeze,
20 kalibre SPZ ME Special L Yıldız tüfeği satın aldım.
Keklikte hangi şoklarla ve marka-numara fişek atmam lazım?Daha önce yarı otomatik 12 kalibre kullandım.
Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
saygılar
Fatih Türkaslan
Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 20 Aralık 2012, 23:44:31 »

Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #33 : 21 Aralık 2012, 13:08:20 »
tam çakmak görünümlü kapaklı gravürlü bir kubuz
standart üstü bir dipçik ve el kundağı böyle bir silaha
YILDIZ markasında ciddi manada bir fiyat ödediğinizi düşünüyorum
mahsuru yoksa bu tüfeğin kaç tl ye malolduğunu sorabilirmiyim..
Hakan AKMAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #34 : 23 Aralık 2012, 12:17:28 »
tam çakmak görünümlü kapaklı gravürlü bir kubuz
standart üstü bir dipçik ve el kundağı böyle bir silaha
YILDIZ markasında ciddi manada bir fiyat ödediğinizi düşünüyorum
mahsuru yoksa bu tüfeğin kaç tl ye malolduğunu sorabilirmiyim..

Fiyatları internetten bulabilirsiniz Hakan bey.
Bu hafta 50 metreden bir keklik vurdum ama bulamadım.düştüğü yerde 2 kanat tüğü ve bol gövde tüğü vardı ama malesef kısmet değilmiş.
Burdaki tavsiyeler üzerine 28-30gram fişek istememe rağmen av bayimde bana ağır olacağını söyleyip B P 26 gram önerdiler.sonuçta yere çakılmış keklik kanlı gövde tüğü,kanat tüğü.
Arkadaşlar tüfeğe yazık dendi,ağır olur delip geçer dendi ve ısrarla 26 gram verildi
Sizler ne dersiniz ? Kekliğin düştü yeri video ya çektim.Deldi geçtimi yoksa hafif mi geldi yorumlarınızı bekliyorum
Saygılar
Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #35 : 23 Aralık 2012, 14:22:26 »
Fiyatları internetten bulabilirsiniz Hakan bey.
Bu hafta 50 metreden bir keklik vurdum ama bulamadım.düştüğü yerde 2 kanat tüğü ve bol gövde tüğü vardı ama malesef kısmet değilmiş.
Burdaki tavsiyeler üzerine 28-30gram fişek istememe rağmen av bayimde bana ağır olacağını söyleyip B P 26 gram önerdiler.sonuçta yere çakılmış keklik kanlı gövde tüğü,kanat tüğü.
Arkadaşlar tüfeğe yazık dendi,ağır olur delip geçer dendi ve ısrarla 26 gram verildi
Sizler ne dersiniz ? Kekliğin düştü yeri video ya çektim.Deldi geçtimi yoksa hafif mi geldi yorumlarınızı bekliyorum
Saygılar
sn.TÜRKASLAN
vurmuş olduğunuz o keklik anlattıklarınızdan anlaşılacağı üzere tam bir kanat kırığı
düştüğü yerde bulduğunuz tüylerde savrularak hızla yere vurduğu noktada dökülen tüylerdir
tahminime göre kanatın tam gövde ile buluştuğu üst kısımların kırılması sonucu o bölgede büyük damarlar olduğu için çok miktarda kanamada olur görmüş olduğunuz kanlarda bunun belirtisi ,, ölümcül bölgelerden saçma almamış olacakki kuş sekerek kaybolmuş,, iyi iz takibi(soya) yapan bir köpeğiniz olsa idi muhtemelen o kekliği bulurdunuz .. fakat o keklikte uzun süre yaşamamıştır oluşan kanama sonucu birkaç saat içerisinde pustuğu yerde ölüp kalacağı düşüncesindeyim...26 gr b&p f2 classic fişekler gerçekten çok çok güzel fişekler kullanmaya devam edin ,, 28-30gr fişeklerle o mesafelerden tüy dahi kestiremezssiniz ,, namluda oluşan basınç nedeniyle çok daha geniş bir grupman olacağını dolayısı ile uzak mesafelerde ağır gramaj fişeklerin 5 no silindir şok hariç hiç bir işe yaramadığını hem 12 no hemde 20 no silahlar ile test edip tecrübe etmişliğim çoktur.. bunun yanında 28-30 gr fişekler ile avlanacaksanız 20 no bir silaha gerek olduğunuda düşünmüyorum....
Hakan AKMAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #36 : 23 Aralık 2012, 17:48:06 »
sn.TÜRKASLAN
vurmuş olduğunuz o keklik anlattıklarınızdan anlaşılacağı üzere tam bir kanat kırığı
düştüğü yerde bulduğunuz tüylerde savrularak hızla yere vurduğu noktada dökülen tüylerdir
tahminime göre kanatın tam gövde ile buluştuğu üst kısımların kırılması sonucu o bölgede büyük damarlar olduğu için çok miktarda kanamada olur görmüş olduğunuz kanlarda bunun belirtisi ,, ölümcül bölgelerden saçma almamış olacakki kuş sekerek kaybolmuş,, iyi iz takibi(soya) yapan bir köpeğiniz olsa idi muhtemelen o kekliği bulurdunuz .. fakat o keklikte uzun süre yaşamamıştır oluşan kanama sonucu birkaç saat içerisinde pustuğu yerde ölüp kalacağı düşüncesindeyim...26 gr b&p f2 classic fişekler gerçekten çok çok güzel fişekler kullanmaya devam edin ,, 28-30gr fişeklerle o mesafelerden tüy dahi kestiremezssiniz ,, namluda oluşan basınç nedeniyle çok daha geniş bir grupman olacağını dolayısı ile uzak mesafelerde ağır gramaj fişeklerin 5 no silindir şok hariç hiç bir işe yaramadığını hem 12 no hemde 20 no silahlar ile test edip tecrübe etmişliğim çoktur.. bunun yanında 28-30 gr fişekler ile avlanacaksanız 20 no bir silaha gerek olduğunuda düşünmüyorum....

Teşekkürler Hakan bey,usta olduğunuz belli tavsiyenize uyacağım.
Köpek konusuna gelince:) arabama almayı bırakın,köpekli arabaya bile binmiyorum,sebebi ise 2 sefer köpeklerle ava gittik,arabanın içinde oluşan koku beni o derecede tiskindirdi.işte yapmadılar zaten.
Köpekleri sevmeme rağmen.Besleyecek yer imkanımda yok zaten.Bakalım şimdilik direniyorum yaş ilerledikcede ne olur  ne getirir bilmem.
Saygılar

Fatih TÜRKASLAN
1979 kayseri

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #37 : 24 Aralık 2012, 01:27:39 »
Hakan bey  bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekürler muhabetiniz ve avınız daim olsun
  • YILDIZ SPZ ME 66

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #38 : 25 Aralık 2012, 14:15:42 »
Hakan bey  bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekürler muhabetiniz ve avınız daim olsun

önemli değil SN KARAHAN bu güne kadar edindiğimiz tecrübeleri,,birikimimizi paylaşmadıktan sonra öğrendiklerimizin sadece öğrenen kişinin kafasında saklı durmasının kimseye bir faydası olmaz düşüncesinden yola çıkarak bildiklerimizi ,,deneyip görüp ,,test ettiğimiz durumları paylaşarak herkesin kendi şartlarında doğrularını bulmasında yardımcı olabiliyor isek ner mutlu bize RASTGELE.....
Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #39 : 31 Aralık 2012, 23:21:13 »
Degerli avcı dostlar HAKAN BEY,İN degerli tecrübelerini tekrar bir göz atıktan sonra haklılığını tekrardan gördüm şöyleki gerçi daha 20 numarayla tavşana atmak nasip olmadı fakat çok keklik vurdum limitler dahilinde 5-4 ve 4-3 şokla 28 gram 8 ve 6 numara fişeklerle mesafeler 30 40 arasında idi hiç biri cansız düşmedi hepsi yaralıydı 25 ve 26 gramajlı fişeklerimi sezon başı bıldırcında tüketmiştim deneme şansım olmadı şu gerçekki 28gram uzun mesafelerde gurupmandan bahsetmek mümkün değil çümkü 1 veya 2 saçma isabet etmişti vurduğum kekliklerde nasip olursa öbür sezonda düşük gramaj fişekler kulanacam herkese saygı ve sevgiler YENİ YILIN TÜM AVCI DOSTLARA VEDE ÜLKEM İNSANLARINA SAGLIK MUTLULUK BAŞARI VE HUZUR GETİRMESİ DİLEĞİ İLE MUHABET VE SEVGİ İLE KALIN .rastgele
  • YILDIZ SPZ ME 66

Çevrimdışı İsmail AVCI

• *
« Yanıtla #40 : 02 Mayıs 2013, 15:28:27 »
bende 20 kalibre kullanmayı sevenlerdenim ama fişek çetliliği malesef çok az onun için sadece bıldırcında kullanmak üzere 18 gr 9-10 no saçma ile fişek dolduruyorum mantar tapa ile ve inanılmaz verim alıyorum ses yok sarsıntı yok
İsmail AVCI
1979 kozan/ADANA

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #41 : 21 Haziran 2013, 21:07:33 »
İsmail beyçok haklısınız 20 numara tüfekte fişek çeşitlği çok az yaşadığım yerde 8 tane av bayisi var hepsiylede hukukum var bir kutu dahi desen 20 numara fişek yok mecburen internetten sipariş edecen Fakat şunuda öğrendim ki 26 gramın üstündede fişek kulanmak pek te gerek yok çünkü gurupmanı iyi olmuyor dolayısı ile yüksek gramaj atacaksak 20 numarayla avlanmanın pek anlamı yok bence
  • YILDIZ SPZ ME 66