Hakan Bey benim yazarken tereddüt ettiğim bir şeyi teyit etmiş. Ağır gram olsun diye magnum gibi fişekler uygun olabilir görünmesine rağmen, çap daraldıkça, yani 12 ye göre 16 ve ona göre 20 numara tüfeklerde aynı gram fişek aynı dağılımı zor verir. Belki daha yavaş bir fişek veya daha açık bir şok veya daha küçük saçma ile aynı dağılım elde edilebilir. Yani bazı fişeklerle daha iyi, bazısıyla daha az iyi olabilir. Denemekten iyisi yok. Bir de şimdi hatırıma gelen bir detayı ekliyeyim, 16 numara tüfeklerde 4 no dan daha iri saçmaların genelde pek verimli olmadığı yaygın bir kanı. 20 numara için belki 5 numara bile fazla iri olabilir. Kesin diyecek bilgim yok ama ilave bilgi olsun dedim.
Buradan ricamız olsun, tüfeğinize beğendiğiniz şok ve fişeği öğrendiğinizde buraya yazın lütfen de, aynı soruyu soracak arkadaşlara bilgi olsun. Ne zaman uygun olursa.
VOLKAN BEY aklın yolu bir
28gr saçmalı bir fişeğin 12 no 18.4-18.5mm iç çaplı bir namluda maruz kaldığı sıkışma ve basınç ile 28gr saçmalı 20 no 15.9-16mm namlu iç çaplı bir namluda maruz kaldığı sıkışma ve basınç arasında epeyce bir fark var ve bu fark 20 no silahın hedef üzerindeki saçma grupmanını maalesef olumsuz etkiliyor
kısa zaman önce yapmış olduğum test atışlarında edindiğim izlenimlere göre
1-20 no bir silah ile 15-25mt mesafeler içerisinde 6-7-8-9-10 no saçmalı fişekler ile büyük küçük her tür kuş avı 3-no şok ile rahatlıkla yapılır
2-25mt mesafeler üzerinde 45mt ye kadar 20 no bir silahtan 12 no bir silahın performansını beklemek tamamen hayalcilik diye düşünüyorum
3- maximum 28 gr saçmalı fişekler ile avlanmak lazım şöyleki 28 gr saçmalı bir fişekle 20 no bir silahla avlanmak 12 no bir silahla sürekli 36gr fişeklerle avlanmaya eş değer bir durum ve böyle bir durumda 3-5 no şoklar ile avlanmak en akıllıcası
4-20 no tüfekler için çok fazla fişek çeşitliliği yok 25-28gr en çok bulunabilecek fişekler bununla birlikte nadiren 26-27-32 gr olanlarınada rastlanıyor ancak 21gr saçmalı olanların daha iyi randıman vereceği görüşündeyim fakat yaptığım araştırmalar neticesinde şuan itibarı ile bu tür bir fişeği TÜRKİYEDE bulmuş değilim...
5-yaptığım test atışlarında 28gr imperial keçe tapa,,28gr imperial power tapa,,bornaggi 25 gr power tapa,,gb 28gr power tapa,,rc 25gr power tapa 5-6-7 no saçmalı fişekler kullandım..7 no saçmalı fişekler ile max.30mt,ye kadar atış yapılabilir üzeri mesafelerde av vurmak şans işi olur..en iyi grupmanı gb 28 gr 6 no ve rc 25 gr 5 no fişekler ile 35mt mesafede gördüm
6-kim ne derse desin eğer 20 no bir silah ile avlanacaksanız çok iyi mesafe tayini yapmak mümkün ise 30-35mt mesafeler üzerine ateş etmemek ve 12 no bir silaha göre %15-20 daha iyi bir atış becerisine sahip olmak gerektiğide yadsınamaz bir gerçek olduğu tespitlerimi bildirmek isterim...