İşte forumun amacı da bu. Birbirimizi rencide etmeden, av ve yaban ile ilgili tartışmalar yapmak ve doğruya ulaşmaya çalışmak. Belgeli avcı dışında av yapılmasının önüne geçecek adımlar atılırsa, haftanın her günü av yapılabilir. Zira mevcut durumda zaten her gün av yapılmakta. Eli tüfekliler ava başlamış bile. Maalesef bazı kulüplerde üye olanların domuz avı ve tavşan avı yaptığı duyumlarını aldım. Anılarını anlatırken teyp kurduklarını duydum. Çok sert tartışmalar yaşadık. Bu noktada avcılık kulüplerinin, duyarlı üye ve başkanlarına çok iş düşüyor. Şimdi yeni sezonun haritasına baktığımızda, bu sene ava kapalı sahalarda çok avlanılacağa benziyor. Bazı illerimiz kırmızıya boyanmış halde.
Türkiye'de ruhsatlı av tüfeği sayısı 3.000.000 (üç milyon adet) kadar. Avcılık eğitimi alan kişi sayısı da 260.000 (iki yüz atmış bin adet) kadar. Bu bilgilere istinaden Orman ve Su İşleri Bakanlığından satın alınan av pulu miktarı 110.000 (yüz on bin adet) de kalıyor. Yani ruhsatlı tüfeklerin yaklaşık 30 da biri yasal olarak avlanıyor. Kaçak avcılığın boyutu inanılmaz derecede vahim.
Yani zaten güzel ülkemde her gün av yapılıyor. Hafta gün ve limitlerine uyan %5 lik bir kesim. Belge almış kesimin yarısından azı pul alıyor.
Kendimden örnek vermem gerekirse; geçen sezon (koca sezon) kekliğe 4 veya 5 fişek attım ve sadece bir keklik vurdum.Koca sezonda bir günlük limitin dörtte biri sadece
Gittiğim meralarda 10 sene önce, öğle vakti limitleri doldurup evimize dönerdik ! Bıldırcın mesela; bu sezon üç defa gittim, zaten egede bıldırcın kıttı. 3 tek bıldırcın vurdum.
Zaten üç adet bıldırcın gördüm.
Hırs kontrol edilemiyorsa; tüketmek ve tükenmek kaçınılmazdır.
Daralan av meralarında mevcut durumda, avcı baskısının önüne geçilemez maalesef. Ben; pullarımızı aldığımızda, en azından kendi içimizde, bunları fotoğraflayalım ve bir bölüm altında yayınlayalım diyorum. Her sezon açılışında bunu yapalım. Bu gurup için otokontrol mekanizması oluşturmuş oluruz.
Bir de her av sonu, vurulan avların tamamının fotoğrafını çekip yayınlamayalım. Mesela lökeşe avına gittik ve 4 adet vurduk. Sadece birinin fotoğrafını yayınlayalım. Vuramayan ve özellikle de genç avcılarımızın hırslanmasına, "Ben neden vuramıyorum?" diyerek daha fazla vurmaya programlanmış hale gelmesine izin vermeyelim. Hatta sadece av paylaşımı yapılsa ve vurulan avlar yayınlanmasa daha da iyi olur.
Diyeceksiniz ki limitler gizlenirse!
Limitleri aşan vatandaş zaten fotoğraflamaz o kadarını diyorum.
Sadece bir düşünce
Selamlar ve Hayırlı Ramazanlar