'Kaz Çobanlığı' Kadınlar Tarafından Yapılıyor.
KARS, Ardahan ve Iğdır'da kadınlar, yazın gelmesi ile birlikte sürüler halindeki kazlara 'çobanlık' yapmaya başladı. Sabah erken saatte kazları araziye çıkaran nineler, torunlarıyla birlikte günlerini geçiriyor.
Bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan kaz yetiştiriciliği, her yaz döneminde hareketlilik kazanıyor. 'Kaz çobanlığı' ise daha çok kadınlar tarafından yapılıyor. Kars’ın Kümbet, Arpaçay'ın Doğruyol ve Ardahan’ın Çıldır İlçesi'ne bağlı Öncül Köyü'nde kaz yetiştiriciliğindeki yoğunluk dikkat çekiyor. Çıldır’ın Öncül Köyü'nde kaz yetiştiren 52 yaşındaki Kiraz Dudak, 50 yaşındaki Gülsen Ada ve 43 yaşındaki Sevim Cömert, bu işin incelik istediği için sadece kadınların bu görevi yerine getirdiğini söyledi.
Sevim Cömert de kaz yetiştirerek elde ettikleri geliri özellikle çocuklarının okul ve diğer masraflarında kullandıklarını vurguladı. Kazı canlı olarak 70- 80, yavru kazları da 25- 30 TL’ye sattıklarını kaydeden Cömert, "Güneş doğunca kaz otlamaya gidiyor ve akşam saatlerinde köye dönüyoruz. Ev işlerini ise kazları arazide kız torunlara emanet edip yapıyoruz. Eşlerimiz tarlada çalışıyor. Böylelikle el birliği içinde aile ekonomisine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.
Kiraz Dudak ise "Kazları sonbaharda büyük kentlerdeki derneklere satıyoruz. Onlar da düzenledikleri kaz gecelerinde konuklarına lezzetli kaz eti ikram ediyor. Çünkü kaz etinin çok sağlıklı olduğu söyleniyor" dedi.
Bir zamanlar bende 800 e yakın hindimizin çobanlığını yapmıştım hey gidi günler hey