Gönderen Konu: Büyü,böğü,sarı ömer,sarı örümcek adı neyse....  (Okunma sayısı 37173 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahmet ŞAKİROĞLU

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
Arkadaşlar;

İş yerimizin etrafında otluk kayalık arazi çok olduğundan dolayı bu resimde gördüğünüz örümceklerin istilasına uğradık.Hergün 4 5 tane öldürüyoruz özelliklede spot ışıkların olduğu bölgelerde cok fazla..Ve çok büyükleride var..

Yetkili ilaçlama firmalarıyla görüştük ve kükürtle karışımı yapılmış zehiri heryere uyguladık ama bu hayvanın ayaklarındaki tüylerinden dolayı 2 3 mt uçtuğunu,zehirli olduğunu,vb... zararlarından bahsediyorlar...Kesin bir çözüm yok..Türkiyede her bölgedede farklı bir isimle anılıyor ama kimseden kesin çözümü olan ve sonuca bağlanmıs bir açıklama veri bilgi yok...

Bu örümcekle nasıl mücadele edilir ve zararları nelerdir? Daha doğrusu bu örümceği tanıyan varmı?Ben 3 gün önce 15 cm olanıyla tanıştım ve hiç memnun olmadım bu işten,yaradanın hikmetinden sual olunmaz ama huylanmaya başladım.. :) :) Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim...

img upload

image host

upload pictures
Toplam 5000 m2 ilaçlama yapıldı ama bi faydası olmayacak gibi :( :(

img upload
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2012, 17:13:10 Gönderen: Ahmet ŞAKİROĞLU »
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
Kayseri Merkez Avcılar ve Atıcılık Kulubü
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Mehmet ŞAKİROĞLU

• *
Ynt: Büyü,böğü,sarı ömer,sarı örümcek adı neyse....
« Yanıtla #1 : 12 Temmuz 2012, 16:46:29 »
çok sevimli hayvanlarmış :)
Mehmet ŞAKİROĞLU
1983 KAYSERİ/MERKEZ

Çevrimdışı İsmail CANDOĞAN

• *
« Yanıtla #2 : 12 Temmuz 2012, 16:53:34 »
keklik beslemen lazım ahmedim :-)) yoksa traş bol bol keklik besleyeceno da temizleyecek

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2012, 16:54:00 »
çok sevimli hayvanlarmış :)

Çok sevimli bi görsen bugun öldürdüğümüz 5. ömercik ;D ;D
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #4 : 12 Temmuz 2012, 16:56:00 »
keklik beslemen lazım ahmedim :-)) yoksa traş bol bol keklik besleyeceno da temizleyecek

Abi yeni yatırımımız tavuk kümesi inşaatine başladık,sonumuz hayır olsun,hindi,kaz,ördek yakında işi gücü bırakıp ciftlik kuracaz zaten :D :D
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #5 : 12 Temmuz 2012, 16:59:26 »
bizim buralarda böğü veya sarı oğlan derler. zehirli olduğunu pek zannetmiyorum, zira özellikle yaz aylarında çokça görülmesine rağmen daha hiç ısırılma, zehirlenme vs. diye bişey duymadım. ama etçil oldukları söyleniyor. küçük böcekleri vs yiyorlarmış sanırım. görüntüsü oldukça rahatsız edici. örümcekgillerden huylanırım :D
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2012, 17:14:33 »
bizim buralarda böğü veya sarı oğlan derler. zehirli olduğunu pek zannetmiyorum, zira özellikle yaz aylarında çokça görülmesine rağmen daha hiç ısırılma, zehirlenme vs. diye bişey duymadım. ama etçil oldukları söyleniyor. küçük böcekleri vs yiyorlarmış sanırım. görüntüsü oldukça rahatsız edici. örümcekgillerden huylanırım :D

Bende korkmuyorum ama huylanıyorum ;D ;D
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Uygar TANDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2012, 17:19:40 »
tavuk beslersen dumanını çıkartır.hem akrep olmaz hem bunlar
  • HUĞLU RENOVA SENTETİK 66CM
  • VURSAN 92A EUROPE 66cm
  • HUĞLU GX 812 TACTICAL
Uygar TANDOĞAN
1977 MUĞLA

Çevrimdışı Mehmet KANDE

• *
« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2012, 21:49:02 »
Aynı örümcekten ben bizim çiftlikte öldürmek zorunda kaldım,bir anda önüme çıktı,ilk önce tedirgin oldum,daha sonra tekrar saklandığı yerden çıktığında,kafasına el küreği ile vurdum ve öldü.hattta ölüsünü aileme gösterdim,onlarda tedirgin oldular,bence  tehlikeli olabilir!!!
Mehmet KANDE
1980 KARABÜK

« Yanıtla #9 : 12 Temmuz 2012, 23:49:43 »
zehirli olduğunu bende duymadım ama etcil olduğunu biliyorum.
Murat KÜÇÜKKOÇUM
1973 KOCAELİ

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 12 Temmuz 2012, 23:53:07 »
İnternette zehirsiz ama güçlü çeneleri olduğunu ve ısırdığında can yakabileceğini yazıyor. Yetişkinler için neyse de ufaklıklar için dikkat etmekte fayda var. Çoğaldılarsa bir sebebi vardır. Keşke bilsek belki beslerdik bile :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #11 : 13 Temmuz 2012, 00:27:50 »
Değerli ahmet kardeşim, kim ne derse desin böcek böcektir. İnsanları rahatsız ediyorsa ve de zarar veriyorsa gereken yapılmalıdır anlayışına inananlardanım. Bu örümceğin aynısı çanakkalede bizim bulunduğumuz yerlerde de oluşmuştu. Eşim ve komşumuz bir arkadaşı ısırmıştı. Isırdığı yerde kırmızı leke oluşuyor. Gerçi leke zamanla geçiyor ama, sivrisinek kadar rahatsız edici.  Kokusu çok keskin olan specıal formüllü SÜPER KİLLTOX ilacından kullandık. ( bu ilacı kullanırken mutlaka ağızlık ve gözlük kullanın)  3 aydır görünmüyorlar. Umarım kimse adı ne olursa olsun bu örümcek tarafından  ısırılmaz.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 13 Temmuz 2012, 01:25:56 »
ahmet bizim burada haşereden korunmak için ,kumaş bir beze yanık yağ ve mazot karıştırıp ,evin etrafına her bir metreye konulur ,,çok haşere varsa evin etrafına tenekeye doldurup dökerler ,,akrep,yılan,örümcek gibi zararlılar kokusundan kaçar,,belediyenin yaptığı ilaçlama o anki haşereyi öldüryor ,kalıcı olmuyor ,,yanık yağ mazot en az bir ay  etkilidir,,selamlar
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #13 : 13 Temmuz 2012, 08:41:53 »
Nasettin hoca;

Ağacın altında gölgesinde otururken,bi bakmış karşısındaki bostanda kocaman bir karpuz..Elini kaldırmış gökyüzüne ''Ey Allahım,küçük bir bitkinin dalına kocaman karpuz,kocaman agaçta küçücük meyve bu nasıl iş derken kafasına küçük bir elma düşmüş..Hikmetinden sual olunmaz demiş ya kafama karpuz düşseydi agaçtan demiş.... :D

Rabbim yarattıysa bir hikmeti vardır..Hani bir köyde yılanları öldürmüşler,köyü fareler basmış...Bi dengesi var doğanında bu hayvanında bizim bilmediğimiz bir faydası yararı vardır amma işte elli ayaklı tüylü müylü insanı huylandırıyor,tedirgin ediyor özelliklede bayan arkadaşları  :D :DBirde kesin net bir bilgi yok o insanın kafasını karıştırıyor.. ::)

Yorumlarınız için bütün avcı abilerimize,kardeşlerimize,ablamıza teşekkür ederim....

Saygılar;
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Mehmet ÖZASLAN

• Free Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 13 Temmuz 2012, 10:48:33 »
Yaklaşmasını istemediğiniz bölgelere deve kuşu yumurtası koymayı deneyebilirsiniz

Camiyi devekuşu yumurtası koruyacak
Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camii'ni örümceklerden devekuşu yumurtası koruyacak.
03 Kasım 2008 / 12:09

Eşrefoğlu Camisi İmamı İsmail Efe, kabuğu kırılmadan çürütülmüş devekuşu yumurtasının bulunduğu Mekana örümcek ve haşerelerin girmediğini belirterek, Eşrefoğlu Camisi'nin tavanına iki tane devekuşu yumurtası astıklarını ifade etti.

700 yıllık camiyi ziyaret eden bir vatandaş tarafından gönderilen devekuşu yumurtalarının camide örümcek ağı oluşumuna engel olacağını dile getiren Efe, ''Bir ziyaretçimizin önerisiyle bu devekuşu yumurtalarını camimizin tavan kısmında iki ayrı yere astırdık. Daha önce ahşap yapı olması nedeniyle camimizde çok örümcek ağı oluşuyor, bu da görsel bir kirliliğe neden oluyordu'' dedi.

Efe, Anadolu'da ağaç çatı ve direkli, düz tavanlı ulu camilerin en büyüğü olan Eşrefoğlu Camisi'nde ahşap olması nedeniyle sürekli örümcek ağı olduğunu ifade ederek, ''Bu öneri bize ilaç gibi geldi. Devekuşu yumurtalarının asılı olduğu bölümlerde artık örümcek ağına rastlamıyoruz. Büyük bir mekan olduğu için daha çok devekuşu yumurtasına ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde 8 tane daha yumurta gelecek. Onların da muhtelif kısımlara yerleştirilmesiyle camimizde örümcek ağı sorunu tarihe karışacak'' diye konuştu.

Efe, Mimar Sinan'ın da eserlerinin kubbelerinde de devekuşu yumurtası bulunduğunu, günümüzde de birçok tarihi mekana örümcek ağını önlediği için devekuşu yumurtası yerleştirildiğini sözlerine ekledi.

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #15 : 13 Temmuz 2012, 14:11:04 »
internetten biraz araştırdım. daha öncede söylediğim gibi her hangi bi zararı yokmuş. hatta bulunduğu ortamda akrep, çiyan, örümcek gibi insan için tehlikeli olabilecek böcekleri yedikleri için yararlı bir tür olduğu söyleniyor. sıkıştırılmadığı sürece ısırmıyormuş, ısırsa da zehirsiz olduğu için sorun yaratmıyormuş.
özet: telaşlanacak bir durum yok ahmet abi. korkmadan huylanmaya devam :D
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #16 : 13 Temmuz 2012, 15:15:11 »
internetten biraz araştırdım. daha öncede söylediğim gibi her hangi bi zararı yokmuş. hatta bulunduğu ortamda akrep, çiyan, örümcek gibi insan için tehlikeli olabilecek böcekleri yedikleri için yararlı bir tür olduğu söyleniyor. sıkıştırılmadığı sürece ısırmıyormuş, ısırsa da zehirsiz olduğu için sorun yaratmıyormuş.
özet: telaşlanacak bir durum yok ahmet abi. korkmadan huylanmaya devam :D

Ahmet Kardeşim,Adaşım

Şimdi korkmana gerek yok,korkma falan lütfenn ben huylanıyorum sadece,avcı hem üşümez hem korkmaz;D ;D ;D

Bu arada google sarı ömer yaz ısırıyomu,yiyomu bak bi ;) ;)
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Necmettin TACETTİN

• Müdavim Üyemiz
  • BU DA BİZİM SEVDAMIZ
« Yanıtla #17 : 13 Temmuz 2012, 16:50:37 »
Ahmedim bu durum çok sinir bozucu. böyü dediğimiz bu yaratık önceki gece kızımın baş ucunda görülmüş. Aynı odada kalan annem sabah saat 5 gibi uyandığında kızımın yanında ne olduğunu pek anlamadığı bu tip bir böceği can havli ile kovalamış. dün gece ara sıra yaptığım baskınlarıma rağmen kaçan böceğin izine henüz rastlayamadım. bizim o yatak odasını geçici bir süre için devre dışı bıraktık.
Geçen sene de aynı durum yaşanmıştı. Öldürene kadar çok tedirgin olmuştuk. İnşallah kısa sürede bu haşerattan kurtuluruz.
Belki zehirli değildir ama uykuda yanında gezdiğini düşünmesi bile akıllara zarar.   
Beretta 426-12cal
Beratta 391 urika 12cal
Beretta 391urika gold-20cal
Beretta S56-20 cal
Çatus 36 cal otomatik

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #18 : 13 Temmuz 2012, 17:20:17 »
Ahmedim bu durum çok sinir bozucu. böyü dediğimiz bu yaratık önceki gece kızımın baş ucunda görülmüş. Aynı odada kalan annem sabah saat 5 gibi uyandığında kızımın yanında ne olduğunu pek anlamadığı bu tip bir böceği can havli ile kovalamış. dün gece ara sıra yaptığım baskınlarıma rağmen kaçan böceğin izine henüz rastlayamadım. bizim o yatak odasını geçici bir süre için devre dışı bıraktık.
Geçen sene de aynı durum yaşanmıştı. Öldürene kadar çok tedirgin olmuştuk. İnşallah kısa sürede bu haşerattan kurtuluruz.
Belki zehirli değildir ama uykuda yanında gezdiğini düşünmesi bile akıllara zarar.   

İşin sinir bozucu tarafı bu hayvan hakkında net bir bilgi yok..Bölgelere göre farklı özellikler gösteriyor..Irakta iranda zehirli soktumu yara ediyo enfeksiyon kaptırıyo şu bu diyolar,mardin taraflarındakine zehirli,iç anadoludakilere zehirsiz diyolar vb...

Tek sıkıntı 15 cm boyunda tüylü uzun bacaklı bi örümcek zehirsizde olsa insanı ürpertiyor,huylandırıyor ama sırtında ufacık yavrularını taşıdığını görünce,sen zarar vermedikçe kimseyi gelip ısırmayınca,rızkı için mücadele ettiğini görüncede vardır bir hikmeti sebebi bi vesilesi diyorum içim rahatlıyor....
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #19 : 13 Temmuz 2012, 17:25:58 »
Ahmet Kardeşim,Adaşım

Şimdi korkmana gerek yok,korkma falan lütfenn ben huylanıyorum sadece,avcı hem üşümez hem korkmaz;D ;D ;D

Bu arada google sarı ömer yaz ısırıyomu,yiyomu bak bi ;) ;)

ahmet abi nette sarı ömerin icraatları diye açılan başlıkların çoğu keşiş örümceği denilen bir türün ısırığının sonuçları. hani şu 1. gün, ...9. gün diye giden resimler. 9. günde vucutta krater gibi yara oluşmuş hali gösteren fotolar. bu bizim garip böğü veya sarı ömer adı artık her neyse, tipinden dolayı çok efsaneleştirilmiş halk arasında. haşin bi tipi olunca dışlamışlar bu garibanı :D yok ırakta amerikan askerlerini kemirmiş vs.. bunların hepsi conileri ıraktan kaçırmak için uydurulmuş hikayeler(miş) valla bende bu konuda araştırma yapan profların yalancısıyım. günahları boyunlarına ;D
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #20 : 13 Temmuz 2012, 18:02:34 »
ahmet abi nette sarı ömerin icraatları diye açılan başlıkların çoğu keşiş örümceği denilen bir türün ısırığının sonuçları. hani şu 1. gün, ...9. gün diye giden resimler. 9. günde vucutta krater gibi yara oluşmuş hali gösteren fotolar. bu bizim garip böğü veya sarı ömer adı artık her neyse, tipinden dolayı çok efsaneleştirilmiş halk arasında. haşin bi tipi olunca dışlamışlar bu garibanı :D yok ırakta amerikan askerlerini kemirmiş vs.. bunların hepsi conileri ıraktan kaçırmak için uydurulmuş hikayeler(miş) valla bende bu konuda araştırma yapan profların yalancısıyım. günahları boyunlarına ;D

Anladımmmm sende benim gibi bu böcekten huylanıyosun :D :D :D
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #21 : 13 Temmuz 2012, 19:29:12 »
"Böğü (Galeodes graecus)
            Dr. Celal Yıldız
            Ziraat Mühendisi

Kırıkkale Üniversitesinden Zooloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bayram’ın Böğü ile ilgili hazırlayıp, teşkilatımıza gönderdiği raporu sunuyoruz.

Tüm örnekler üzerinde yapılan incelemede Anadolu’da Böğü olarak bilinen Galeodes graecus türü olarak teşhis edilmiştir. Eklembacaklılar şubesinden olan böğüler, örümceğimsiler sınıfından Ordo: Solifugae takımındandır.

Böğüler; akrep, örümcek, otbiçen ve kenelerden ayrı bir takımdır. Böcek değildirler, örümcek de değildirler. Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da (eski Dünya’da) bozkır ve çölllerde yaşarlar. Dünya’da 1000 kadar, Türkiye’de ise 30 dolayında türü bilinir. Bu tür (Galeodes graecus) palearktik olup, Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Mezopotomya ve Mısır’da yayılış gösterir. Erginlerde boy uzunluğu (bacaklar hariç) 27-45 mm. Kadardır. Gece avlanıp, gündüzü toprak yarıkları, taş kereste ve odun diplerinde geçirirler. Köy ve kasabalarda meskenlerin etrafında daha sık görülür. Anadolu’nun hemen hemen tüm bölgelerinde görülebilir. Her türlü böcek ve örümceği yer. Ayrıca kurbağa, kertenkele, küçük yılan, fare, sıçan, kör fare, köstebek, sincap, kedi ve tavşan gibi küçük memeliler üzerinden beslenir.

Güneydoğu Asya böğülerinde zehir bezleri olduğu halde Türkiye ve Ortadoğu böğülerinde henüz zehir bezine rastlanmamıştır. Ancak çok büyük ve güçlü çenelere sahiptirler. Savunma ve beslenme organları olan çeneler iri dişler ve kuvvetli kaslar ile desteklenmiştir. Akreplerden daha hızlı koşarlar, sıçrayabilirler. Kıstırıldıkları zaman baldırı pozisyonunu alırlar. Omurgalı leşleri üzerinden de beslendikleri için hemen hemen her zaman çeneleri üzerinde enfeksiyon yapabilen bakteri ve virüsler bulunur. özellikle çocuk ve yaşlılarda enfeksiyon riski oluşturabilir.

Evlere böcekleri yakalamak için açık olan kapı ve pencerelerden veya pevraz açıklıklarından girerler. Doğal besin zincirinde en önemli predator (avcı) grubunu kanatlı hayvanlar oluşturur. Dolayısıyla insane için tehlike oluşturan örümcek, akrep, böğü, kırkayak ve çıyanların kontrolünde kümes hayvanlarının rolü büyüktür. Kümes hayvanları her gün bir dönümlük arazide bu hayvanlar ve birçok böcekler üzerinden beslenerek meskenlerimizi daha yaşanır hale getirirler.

Son bir ay içinde Anadolu’nun birçok yerinde böğü populasyonunda artış görüldü. Bu artış kümes hayvanlarının itlafı nedeni ile olabilir. Ancak bir hanenin etrafında bir veya iki adet böğü veya akrep görüldü ise populasyon arttı, populasyonda patlama var denilemez. Ancak, örneğin bir tarla, bahçe veya köyün her 5 metrekaresinde eğer böğü görülebiliyorsa endişe etme haklı olabilir. Dolayısı ile orada- burada ve tek tük görünen örnekler populasyondaki artışı ifade etmez. Şu da var ki, sıcaklar yavruların büyümesini, gömlek değiştirmesini, ergineşmesini kısmen hızlandırır. Ayrıca, besin aramada, hareketlilikte artış gözlenirken, kızgınlık, saldırganlık gibi davranışlar sözkonusu olabilir.

Evlerimize bu hayvanların girmesini önlemek için gece kapı ve pencereler açık tutulmamalı, sineklik kullanılabilir, böceklerin eve girmesi engellenmeli böcek ve örümceklere karşı gerektiğinde halk sağlığı ilaçları (permetrin, deltametrin, carbaril gibi) kullanılmalı, mesken etrafında ise eğer böğü populasyonu olmuş ise Dünya Sağlık Teşkilatı onaylı tarım ilaçları kullanılmalıdır.
"

Alıntı: http://www.tarimkutuphanesi.com/Bogu_(Galeodes_graecus)_Dr._Celal_Yildiz_Ziraat_Muhendisi_01824.html
« Son Düzenleme: 13 Temmuz 2012, 19:31:08 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Murat ÇALDAĞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 13 Temmuz 2012, 20:05:16 »
tek çözüm tavuk  umarım kalıcı bi züm bulursunuz 5 tane tavuk yeter bak neler oluyoo

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #23 : 13 Temmuz 2012, 20:13:06 »
Huylanmayı falan geçelim Ahmet abi... :) Hafiften tırsıyorum de bitsin gitsin.. :)
Hem zararı da yokmuş bak insana :)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Onursal Üyemiz
  • ZEHİR AVCI
« Yanıtla #24 : 14 Temmuz 2012, 08:38:11 »
"Böğü (Galeodes graecus)
            Dr. Celal Yıldız
            Ziraat Mühendisi

Kırıkkale Üniversitesinden Zooloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bayram’ın Böğü ile ilgili hazırlayıp, teşkilatımıza gönderdiği raporu sunuyoruz.

Tüm örnekler üzerinde yapılan incelemede Anadolu’da Böğü olarak bilinen Galeodes graecus türü olarak teşhis edilmiştir. Eklembacaklılar şubesinden olan böğüler, örümceğimsiler sınıfından Ordo: Solifugae takımındandır.

Böğüler; akrep, örümcek, otbiçen ve kenelerden ayrı bir takımdır. Böcek değildirler, örümcek de değildirler. Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da (eski Dünya’da) bozkır ve çölllerde yaşarlar. Dünya’da 1000 kadar, Türkiye’de ise 30 dolayında türü bilinir. Bu tür (Galeodes graecus) palearktik olup, Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Mezopotomya ve Mısır’da yayılış gösterir. Erginlerde boy uzunluğu (bacaklar hariç) 27-45 mm. Kadardır. Gece avlanıp, gündüzü toprak yarıkları, taş kereste ve odun diplerinde geçirirler. Köy ve kasabalarda meskenlerin etrafında daha sık görülür. Anadolu’nun hemen hemen tüm bölgelerinde görülebilir. Her türlü böcek ve örümceği yer. Ayrıca kurbağa, kertenkele, küçük yılan, fare, sıçan, kör fare, köstebek, sincap, kedi ve tavşan gibi küçük memeliler üzerinden beslenir.

Güneydoğu Asya böğülerinde zehir bezleri olduğu halde Türkiye ve Ortadoğu böğülerinde henüz zehir bezine rastlanmamıştır. Ancak çok büyük ve güçlü çenelere sahiptirler. Savunma ve beslenme organları olan çeneler iri dişler ve kuvvetli kaslar ile desteklenmiştir. Akreplerden daha hızlı koşarlar, sıçrayabilirler. Kıstırıldıkları zaman baldırı pozisyonunu alırlar. Omurgalı leşleri üzerinden de beslendikleri için hemen hemen her zaman çeneleri üzerinde enfeksiyon yapabilen bakteri ve virüsler bulunur. özellikle çocuk ve yaşlılarda enfeksiyon riski oluşturabilir.

Evlere böcekleri yakalamak için açık olan kapı ve pencerelerden veya pevraz açıklıklarından girerler. Doğal besin zincirinde en önemli predator (avcı) grubunu kanatlı hayvanlar oluşturur. Dolayısıyla insane için tehlike oluşturan örümcek, akrep, böğü, kırkayak ve çıyanların kontrolünde kümes hayvanlarının rolü büyüktür. Kümes hayvanları her gün bir dönümlük arazide bu hayvanlar ve birçok böcekler üzerinden beslenerek meskenlerimizi daha yaşanır hale getirirler.

Son bir ay içinde Anadolu’nun birçok yerinde böğü populasyonunda artış görüldü. Bu artış kümes hayvanlarının itlafı nedeni ile olabilir. Ancak bir hanenin etrafında bir veya iki adet böğü veya akrep görüldü ise populasyon arttı, populasyonda patlama var denilemez. Ancak, örneğin bir tarla, bahçe veya köyün her 5 metrekaresinde eğer böğü görülebiliyorsa endişe etme haklı olabilir. Dolayısı ile orada- burada ve tek tük görünen örnekler populasyondaki artışı ifade etmez. Şu da var ki, sıcaklar yavruların büyümesini, gömlek değiştirmesini, ergineşmesini kısmen hızlandırır. Ayrıca, besin aramada, hareketlilikte artış gözlenirken, kızgınlık, saldırganlık gibi davranışlar sözkonusu olabilir.

Evlerimize bu hayvanların girmesini önlemek için gece kapı ve pencereler açık tutulmamalı, sineklik kullanılabilir, böceklerin eve girmesi engellenmeli böcek ve örümceklere karşı gerektiğinde halk sağlığı ilaçları (permetrin, deltametrin, carbaril gibi) kullanılmalı, mesken etrafında ise eğer böğü populasyonu olmuş ise Dünya Sağlık Teşkilatı onaylı tarım ilaçları kullanılmalıdır.
"

Alıntı: http://www.tarimkutuphanesi.com/Bogu_(Galeodes_graecus)_Dr._Celal_Yildiz_Ziraat_Muhendisi_01824.html

Abi teşekkür ederim....

Fırsat buldukça banada merak konusu oldu bu Galeodes graecus hayvanını araştırıyorum..
Ahmet ŞAKİROĞLU(AB R+)
1982/KAYSERİ
''AV MÜBAH,ODA KAHKAH''
www.anadoluaksesuar.com