Çelik saçma konusunda ben de dahil kim ne yazmışsa aynen onaylıyorum ama kendi yazdıklarımı Özkursan'ın fişeği için özel olarak yazmadım. Aslında tahmin bile etmemiştim. Özkursan'ın saçmalarının içinde mıknatısın çektiği demir, nikel veya kobalt gibi bir şey olmalı. Mıknatıs bunları çeker. Fakat tam malzemesi nedir, nasıl yapılmış, tapası nasıl, nasıl testlerden geçirmişler hala bilgim yok.
Seçkin Bey'in yoğunluk ve hız düşmesi hakkındaki yorumuna katılıyorum. Çabuk yavaşlaması bıldırcın gibi kısa mesafe avlarında faydalı olabilir ama kim ne kadar beğenir? Benim için ondan önemlisi sert yüzeyden sekme durumu ve namluyu zedeleme ihtimali. Namlu zedelenmesi çelik saçma(aslında demir) kullanımında olan bir şey ve bunu Browning sitesinde gösteriyor,
alıntı:
http://www.browning.com/library/infonews/detail.asp?id=373Üst fotoğrafta her ikisi 500 çelik saçma sonrası gözlenmiş diyor. Sağdaki Browning namlusu, soldaki her ne ise yazmamış. Bu reklam amaçlı ama başka yerlerde de benzer namlu zedelenmesinden bahsedildiğini okumuştum.
Bana göre bu saçmaları üretenlerin müşterilerine aydınlatıcı bilgileri de vermesi gerektiği. Seçkin Bey'in yazdığı gibi çelik saçmalar sert yüzeyden seker. Bunların saçmaları çelik mi her neyse artık, bu konuda uyarı gerekiyorsa uyarmalılar. İyi kötü diyemem ama bilgi eksiğim olduğu için tereddütteyim.