selam arkadaslar, siteye yeni uye oldum. baska bir sitede yazim var, bir ingiliz ayni soruyu sordu bende sunlari yazdim.
2 yil once italyadaki Franki fabrikayi aradim ve First class duymadilar. 3 ay once Sarsilmaz fabrikadaki genel mudurile gorustum ve durumu anlatim. bu konu hakinda detayli bilgiler verdi ve sizinle paylasmak istedim. internette cok aradim ama sanirim bu konuda kimsenin tam olarak dogru bilgisi yok.
1. 'first class' aslinda cok onemli bir silah bence, sarsilmaz 1930 - 1940 yilarinda farkli bir silah urunu yapmak istedi, daha kaliteli silah yapmak istedi ve Franchi'den ozel bir kereye masuz sadece sarsilmaz icin bir tufek istedi. bu yilarda black magic diye bir silah vardi bilirsiniz ve first class cok benzer. franchi black magic silahini alip, biraz degisiklikler yapip ustune first class yazip turkiyeye satmis. turkiye bu urunlerden cok almis ve ozamanda beri taklidini yapmaya calismis. Sarsilmaz bile dediki "first class kalitesini 60 yil gecmis ve simdi bile namlunun ustundeki mavimsi boyayi ve ayni kaliteyi tuturamiyorus" bu zamandan beri farkindaysaniz sarsilmaz franchi silahi bile var. Franchi firmasi bundan haberi varmis ve memnun degiler cunku onlarin ismini izinsiz kulaniyorlar. yani First Class sarsilmazin gidis hatini degistirdi. first class ornek silah oldu ve bu silahi ozamandan beri inceleyip ayni kaliteyi tuturmaya calistilar.
2. Franchi niye 60 yil once yaptigi silahi tanimaz? ozamanlar silah yapilirken sadece deftere yazilirmis ve bilgisayara gecis olunca bagsen kucuk projeler yada tek tuk projelerin girisi unutuluyormus. tabi boylece sisteme bilgiler olmuyor. Sarsilmaz bile amerikaya yapmis oldugu silahlarin hepsini hatirlamiyor anca sistemden goruyormus. yani olabilir diye dusunuyorum.
3. silahlar bir sure fabrikada durdu ve italyadan gelirken zarar gorenler turk ceviz agci kulanil;di ama aralarinda orijinel olanda varmis. franchinin orijinal namlusu sarsilmazdan kat kat pahali kaliteside cok daha iyimis.
4. first class tufegin ustundeki seri numaraya bakarsaniz 'SA' yazar, buda franchinin sarsilmaza ozel yapmis oldugu silah oldugu icin Franchi fabrikasi 'SA' yazmislar.
Sarsilmaz cok guzel silahlar yapiyor ama beni en cok rahatsiz eden her seyi taklit ederiz. orijinal turk yapimi yok. acun mediya tum programlari ingiltereden taklit edip 30 dakkikalik prorami 3 saate cevirdi ve zengin oldu. hersey ama hersey taklit ederiz be kardesim bukadarmi salak bir toplumuz, yani tani caliskan ve dogruyduk. kafamiz hep yanlis islere calisir ve isin kolayina kacariz. istanuldaki marmaray bile japonlara verdikki onlar yapsin cunku isciligimize ve iscimize guven yok. bunu bana kim soyledi? bir cinli sirita sirita anlati ama cok dogru. ben ingilterede yasiyorum ama kanimin son damlasina kadar savasirim turkiyem icin. ammmaa ne yazikki herzaman turkiye ile gurur duyamiyorum.