Evet Togay Bey, yivli veya havalısı olanlar biraz daha ihtiyaç duyuyorlar. Av fişekleri tüfeğe göre biraz farklı çıkış ve basınç verebilir. Pik basınçların tüfekten tüfeğe değişeceğini sanmam. Fişekten fişeğe farklar varsa o kadar fark olur. Hız konusunda ise özellikle şoklara göre farklar olur. Dar şoklardan daha hızlı çıkar saçma veya kurşun. Benim merakım tüfeğe göre değişiklik değil de, fabrikaların çeşitli fişeklerinin hızları nedir, fişekten fişeğe ortalamadan azami sapmalar ne kadar gibi şeylerle ilgili.
Polat Bey, öncekine ne oldu
vurdunuz mu? Şaka... Bence namlu hızı yeter. Tabi 25 m, 35 m hızlarını bilmek de iyi olur. Kesin bilgim yok ama sözgelimi 25 m deki hızı oraya kronograf koymadan ölçüyor olmalılar. Hatta kesindir bence çünkü o mesafede alet koysak o da isabet alır. O değerleri kronograflar hesaplayarak buluyor olmalı sanıyorum. Ucuzundan F1 Chrono modeli var ama o da yalnız ağızdaki hızı ölçebiliyor sanıyorum. Kendi fişeğini hassas dolduranların da bunlara ihtiyacı var aslında.
Basınç ölçme konusunda hemfikiriz. Yani fişek dolduran biri için basınç da önemli ama o kronograftan daha zor iş. Yine de tüfek şeklinde basınç ölçen portatif aletler varmış diye okumuştum bir yerlerde. Buna rağmen, fişek doldururken fabrikanın verdiği ölçülerde azami değeri geçmedikten sonra tehlikeli basınçlar olmaması lazım. Biraz özenle basınç ölçme işi elzem olmaktan çıkar. Şimdi aklıma geldi, eğer doldurulan fişek fabrikanın vermediği bir bir ölçüye göre ise basınç ölçer de önemli. Mesela, magnum barutla 32-33 g fişek doldursak çok çok süratli fişekler elde ederiz ama verilmiş böyle ölçü yok. Ne hız, ne basıncı tahmin edebiliriz.