Zor bir süreçti. Şimşeğin bir kızgınlığını geç farkettiğimden bir dönemi köpekleri eşleştiremeden kaçırmıştık. Ama bu kez temkinli davranacaktık. Biri Bulgaristan'dan diğeri Almanya'dan ülkemize gelen bu iki güzel ddnin eşleşmesi güzel sonuçlar doğuracaktı.
Nihayet Şimşek nisanın ilk haftasında tekrar kızgınlık dönemine girdi ama sadece bir kez parsla eşleşti. oldumu olmadımı falan derken günler heyecanın yanında stresi de beraberinde getirmişti. Ne olmuştu ki acaba bu sezon yanımızda küçük odunlar
gezdirebilirmiydik şimşekte sır gibi saklıyordu halini gerçi 1 ay sonrasında bunu tespit ettirebilirdik ama köpeğin her gününde bir fark aramak her halinde değişiklik gözlemlemek daha heyecanlıydı ve nihayet anlaşıldı sonuç olumluydu.
Şimşek son birkaç gündür farklı haller sergiliyordu 16 m2 bir kafes içinde bulunmasına rağmen kafeste durmak istemiyor her fırsatta kapıya yöneliyor bahçeye saldığımda ise boyunu aşan otların arasında yatıyor çağırdığımda gelmiyordu olacak iş değildi. Evet Allah'ın bir hikmeti olarak içgüdüsel bir şekilde yavrularını doğuracağı en uygun yeri arıyordu.
Bugün sabah 6 gibi köpeğin ağlama sesiyle uyandım belliki birşeyler oluyordu o boşa ses yapmazdı. Hemen yanına indim kafesini açar açmaz çıktı ve kendini yabani vişne fidanlarının arasına attı kalkmıyordu ağlıyor ağlıyor ordan oraya dönüyordu. Evet gerçekten güzel bir yerdi bulduğu ama yavrular orada büyütülemezdi ki. Hemen kafesinin içine ona rahat yavrulayacağı bir yer hazırladım. Sonra şimşeği zor bela ikna ederek tekrar yuvasına bıraktım. Huzursuzdu ordan oraya gidiyor kendine yer bakıyordu ki ona hazırladığım yeri fark ettiği gibi yattı ve birazdan sustu artık vakit gelmişti ve doğum başladı
Onu biraz yalnız bırakmalı zaman zaman halini kontrol etmeliydim. Ancak canımı sıkan önemli bir konu vardı onu bu halde bırakıp işe gitmeye mecburdum oysa işe gitmek için evden ayrılırken daha sadece 2 yavru gelmişti nöbeti aileme bırakıp işe gittim. tabi sürekli bilgi alıyorum ne oldu yavrular kaç oldu ölü varmı anne nasıl problem varmı? Çok şükür herşey yolunda gelişmiş ve 5 yavru doğmuştu.
Akşam eve birazda erken dönerken veteriner arkadaşı aradım. Birazdan yanındayım bize gidiyoruz dediğimde şimşeğin yavruladığını hemen anladı. Neyse 15 dk sonra evdeyiz. O parsı bilmiyor methini duymamıştı ama şimşeğin sayesinde avcı olmuştu ve şimşeğin yavrularından muhakkak istiyordu. Yuvaya yaklaştığımızda şimşeğin hemen bize dönük yanında 2 yavru yatıyordu çok güzeller dedi veteriner aynı annesine benziyorlar bu 2 dd yavrusu kendinden çok bahsettirir ne de olsa annesinin izlerini taşıyorlardı.
İşte o iki güzel yavru
Fakat diğerlerini görebilmek için anneyi uzaklaştırmamız şarttı nede olsa kıskanabilir veterineri korkutabilir hatta neme lazım ısırabilirdi fakat sahibine asla zarar vermezdi. şimşeğin karnı da acıkmıştı onu dışarı çıkardım o yemeğini yiyip bahçede tuvaletini yaparken biz yavrulara bakacaktık.
Babasına en çok hangisi benziyorsa ondan başlayalım dedim bak şu epey benziyor galiba al bakalım şu kahverengi olanı dedim
veteriner biraz şaşkın baktı yüzüme bu babasına en fazla benzeyenmi dedi evet dedim çok benziyor. avcuna aldı baktı baktı konuşmadı e hadi dedim bir şey söyle. Nasıl desemki dedi bu pars dediğin en iyi çulluk avımı yapar dedi evet dedim hatta çullukta en iyi olduğu iddia edilen setterin birine 27-4 fark atmış. Bak kardeş dedi parsın çulluk avında çok iyi olmasının sebebi onunda kanında setter olması
Baytar mısın paytarmısın nesin ne dediğinin farkında mısın. Gömüyormusun yavruyu ben hergün bunlarla iç içeyim bu yavru bal gibi irlanda setter. Ne diyebilirim ki bizim derneğin 1 numaralı veterineri bir yavruya bakarak hangi ırktan olduğunu söylediğine defalarca şahit oldum. Sustum çaresiz.
Bir yavru daha aldı eline babasına benzettiklerimden. fal bakar gibi avcunda evirdi çevirdi daldı gitti yüzü ekşidi birşey söyleyecek diyemiyor anlıyorum sonra gözümün içine baktı biliyorum sen bu konuda çok hassassın duymaya tahammül bile edemiyorsun ama beni dinlersen bunu uyutalım. Deli etme beni paytar görmüyormusun taş gibi yavruyu şu bileklere bir baksana odun gibi odun babasıda böyle bunun günlerce avlan yoramazsın beni der gibi geziyor merada bu yavru uyutulurmu kör paytar.
Pars dediğin nasıl şimşek kadar uysalmı. hayır dedim daha sert mizaçlı. Bir göğüste alman kurdunu nasıl yere yapıştırdığını bizzat gördüm. Ayrıca onun yanında kimse sahibine birşey yapamaz. ufuk abi onu bodyguard köpeğim diye sever. Baklayı çıkardı bana soktu paytar. bu yavru kopaya benziyor.
Bak arkadaşımsın diye birşey diyemiyorum ama şimşekten önce beni seni ısırmadan git burdan dedikten sonra sevgili Ufuk abimin hatrına sığınarak yazdığım bu şakayı sonlandırıyorum.
Ne dersin Ufuk abi pek belli etmesede parsın kanında pointerlik falan da varmıdır yoksa o uzuuuuun fermların av olmadığında uzak ve seri aramaların hikmeti ne olaki
İşte yavrular.
Doğum başladı
İşe gitmeden doğan ilk 2 yavru
Ve sonrası
Toplamda 5 yavru oldu. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyüdükten sonra dd ayrıcalığını bilen insanların elinde yetişip ayrıcalıklı birer avcı olurlar.