Ben ve Araştırmacı ünivesite öğrencileri İnanıyoruz...
İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileri, sosyal sorumluluk kapsamında kuşlar için çalışma yapmaya başladı.
Aylık sakız tüketiminin 740 ton civarında olduğu Türkiye’de Target Group Index araştırmasına göre sakız çiğneyen 43 milyon kişi var. Artık yollarda görmeye alıştığımız sakızlar, sadece çevre kirliliğine değil, kuş ölümlerine de neden oluyor. Sakızları yemeye kalkan kuşlar gagalarını bir daha açmalarına imkan vermeyen sakız yüzünden açlık ve susuzluktan ölüyorlar.
Yere atılan sakızların kuş ölümlerine neden olduğuna dikkat çeken İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin “Bireysel Sorumluluktan Toplumsal Sorumluluğa” adı altında “Hatırlıyor Musun Eski Sakızın Nerede?” sloganıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.
İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık öğrencilerinden Duhan Açar, sokağa atılan sakızlara bağlı kuş ölümleri ile ilgili halkın bilinçlendirilmesi, mahalle ve sokak aralarına yurtdışında birçok örneği bulunan sakız kutularının konması için yerel yönetimleri harekete geçirmek amacıyla bir blog oluşturdu.
eskisakizinerede.blogspot.com adresinde başlattığı imza kampanyası yoğun ilgi gören Duhan Acar, yerel yönetimlerden destek görmesi halinde sakız kutularının yanı sıra Seattle’da da bir örneği bulunan “Sakız Duvarı” projesini hayata geçirmek istediğini söyledi.
Kaynak:http://gundem.milliyet.com.tr/kuslari-korumak-icin-sokaklara-sakiz-kutusu/gundem/gundemdetay/04.01.2012/1484089/default.htm
Onu cebimizde, çantamızda taşıyoruz. Markette kasa sırası beklerken ilk ona uzanıyor ellerimiz.
Yeni çıkan tatları, markaları muhakkak deniyoruz. Pahalı olsa da en afili kutuları tercih ediyoruz. Hiç değilse sıkıldığımızda, yemeklerden sonra, kitap okurken, yazı yazarken ya da yürüyüş esnasında bize eşlik ediyor. Çocuğumuzun can sıkıntısını gidermek, çocuğumuza çiğneme alışkanlığını kazandırmak da yine ona düşüyor. Onlarca çeşidi bulunan, televizyonda peşi peşine reklamları dönen sakızlardan bahsediyoruz. Küçücük, rengarenk. Bizi çocukluk günlerimize götüren yegane ayrıntı. Bu masumiyet aracı bir bakıyorsunuz acımasız bir cellada dönüşebiliyor. ‘Nasıl ve kimin celladı?’ derseniz;
tabiî ki kuşların... Çünkü kuşlar bu sakızları ekmek parçası zannederek yemeye çalışıyor. Ağzına yapışınca da gagalarını bir daha açamıyorlar. Sonra da bu minik canlılar açlık ve susuzluktan ölüyor. Korkudan tir tir titreyen, küçücük, masum, sevimli bu hayvanlara hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Bunun için de büyük fedakârlıklara gerek yok. Hem sizin hem de çocuklarınızın hassasiyet gösterip sakızını yere değil çöpe atması yeterli. Amaç; hayat kurtarmak. Değmez mi?
Kaynak:http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-30778-283-kuslarin-gizli-katili-sakiz.html
BUDA SAKIZ YİYEN KUŞ......
Sakıza gaga vurmayı bırak keyfini bile çıkarıyo....